Oslo mot oljestrømmen
Prisen på råolje med leverivng i juli er torsdag notert til 135,04 dollar fatet i den elektroniske førhandelen på New York Mercatile Exchange. I London blir råoljen (crude ) notert til 134,44 dollar fatet i dag.
Olje for levering i desember 2016 er opp 20 dollar i løpet av den siste uken, til 142 dollar per fat.
Nordsjøolje (brendt crude ) for levering i juli noteres nå til 134,47 dollar fatet på råvarebørsen i London.
Spekulasjoner
Den siste tidens rally i oljeprisen kommer etter at spekulanter som har satset på at oljeprisen skulle falle er blitt nødt til å dekke deres såkalte short-posisjoner , viser tall fra NYMEX .
Antall utestående future-kontrakter, også kjent som "open interest", falt med 8,1 prosent i løpet av en uke.
Samtidig økte oleprisen med 2,6 prosent.
Fallet i "open interest " sammen med stigende oljepris er tegn på at investorer og tradere kjøper seg ut av sine short-posisjoner som ville gitt fortjeneste hvis oljeprisen falt, men som gir tap når oljeprisen stiger.
- I dagens marked, som tenderer oppover samtidig med at open interest faller, er et tegn på at pengene er på vei ut av markedet, sier president Stephen Schork hos Schork Group til Bloomberg News.
Farlig situasjon
Det internasjonale energibyrået (IEA ) forbereder en markert nedjustering av organisasjonens neste oljetilbudsanslag, som blir offentliggjort i november, skriver Wall Street Journal torsdag.
Den Paris-baserte organisasjonen er nå i prosessen med å gå gjennom forholdene til verdens 400 største oljefelt. Selv om rapporten ikke skal offentliggjøres før mot sluttet av året er konklusjonen allerede klar, fremtidig oljetilbud kan komme til å bli mye strammere enn tidligere estimert.
-Oljeinvesteringskravene kan bli mye, mye høyere enn det folk tror. Dette er en farlig sitasjon, sier IEA's sjeføkonom Fatih Birol i et intervju med avisen.
"Katastofal coctail"
- Den stigende oljeprisen og den intense konkurransen vi har for tiden er en katastraofal coctail for flyselskapene, sier fondsforvalter Gonzalo Lardies hos LCF Rothschild Group til Bloomberg News.
- Det er ikke nok plass til alle der ute, og vi vil uten tvil se en komplett overhaling av hele sektoren om ikke lenge, sier Lardies.
Air France-KLM Group stuper ytterligere 10 prosent på børsen i Paris torsdag etter å han varselt at inntektene kommer til å krympe med 30 prosent i år som følge av høyere drivstoffkostnader.
Lufthansa er ned 3,2 prosent, British Airways ned 3,4 prosent.
Også bilprodusentene er kommet i skvis på grunn av oljeprisen. Blant andre er Volkswagen ned 5 prosent på Frankfurtbørsen.
- Markedet for bilprodusenter er vanskelig med det høye prisene på råvarer, påpeker fondsforvalter Matthieu Bordeaux-Groult hos Richelieu Finance overfor Bloomberg News.
- For økonomien generelt og for aksjemarkedet er høyere priser på olje og metaller dårlig nytt. Det vil bremse den økonomiske veksten, og ha en negativ effekt på privat forbruk, sier fondsforvalter Jerome Forneris hos Banque Martin Maurel.
Bank på billigsalg
Den europeiske storbanken, UBS, som er den banken i verden som har tapt mest penger på subprimekrisen, varsler torsdag at de vil selge nye aksjer med 31 prosent rabatt i et forsøk på å reise 15,1 milliarder dollar i ny kapital.
Aksjene blir tilbydt nåværende investorer, og hver investor får tilbud om 7 nye aksjer for hver 20-ende de eier.
UBS har allerede fått nærmere 13 milliarder dollar i kapitalinnsprøytninger etter å ha tapt rundt 25 milliarder kroner på subprimeskandalen.
- Beløpet som hittil er reist er litt høyere enn det som opprinnelig var antydet, sier analytiker Peter Thorne hos Helvea til Bloomberg News.
- Mange UBS-investorer er med her fordi de trodde det var en trygg finansiell vekst-aksje. Men i løpet av de siste månedene er UBS blitt et "recovery basket case", så det er ikke mange av dem som vil benytte seg av dette tilbudet, sier Thorne.
UBS er ned 2 prosent på Zurichbørsen torsdag. I løpet av de siste 12 månedene har bankens markedsverdi krympet med nesten 60 prosent.
Begrenser fall
Fallet på de europeiske børsene begrenses torsdag av gode tall for engelsk detaljhandel.
Detaljhandelen i Storbritania falt med 0,2 prosent i april, mot et forventet fall på 0,5 prosent, ifølge Office for National Statistics i London.
FTSE 100 i London lå i positivt terreng det meste av formiddagen, men har etter hvert sklidd ned i oljegjørma sammen med de andre ledende indeksene.
Olje- og gruverelaterte aksjer stiger naturlig nok på oljeprisen, og er også med til å bremse fallet i indeksene.
Rio Tinto er opp 1 prosent, BP er opp 0,7 prosent og ENI klatrer 1,6 prosent.
Handelen med amerikanske indeksfutures viser en blandet utvikling og øker usikkerheten foran dagens børsåpning på Wall Street i ettermiddag.
Oslo mot rekord
Hovedindeksen på Oslo Børs har i dag duppet over 520 poeng og nærmer deg den gamle rekordnoteringen på 524 poeng fra i fjor.
StatoilHydro er opp 3,30 prosent.
Oljeletingsselskapet CanArgo topper vinnerlisten med et nytt kjempehopp på 45 prosent.
Blant andre tungvektere er Hydro opp 2,64 prosent, REC opp 2,07 og Golden Ocean opp 0,14 prosent.
Yara er ned 1,20, Telenor ned 0,47 prosent og Orkla ned 0,65 prosent.
Mest oppmerksomhet i dag får John Fredriksens Frontline som legger frem gode kvartalstall, og melder samtidig om et utbytte til aksjonærene på 2,75 dollar per aksje - 10 cent mer enn forventet. Frontline er opp 0,44 prosent.
88 aksjer stiger i kurs, 87 faller, mens 189 er uendret.
Her er dagens nøkkeltall:
OSEBX i Oslo er opp 1,64 prosent.
OMX 20 i København er ned 1,34 prosent.
OMX 30 i Stockholm er ned 0,06 prosent.
FTSE 100 i London er ned 0,41 prosent.
DAX i Frankfurt er ned 0,71 prosent.
CAC 40 i Paris er ned 0,44 prosent.
Olje opp - gull ned
Nordsjøolje omsettes for 134,47 dollar fatet - opp 1 dollar og 77 cent.
Gull omsettes for 924,90 dollar per unse - ned 3 dollar og 70 cent.
En dollar noteres i øyeblikket til 4,9819 dollar. En euro noteres til 1,5742 dollar.