138421845_myrse.jpg
Stig Myrseth, analysesjef, Orion Securities.

Orion: - Sirup i aksjemarkedet

Publisert: 5. oktober 2009 kl 12.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Etter en sterk start understøttet av oppkjøpsaktivitet skled aksjekursene tilbake i forrige uke underminert av skuffende økonomiske rapporter.

De toneangivende vestlige børsene falt rundt 2 prosent, mens hovedindeksen svekket seg 2,4 prosent.

På Oslo Børs ledet REC og DnB NOR an i nedgangen med fall på henholdsvis 10 prosent og 9 prosent, mens Tandberg og Seadrill utmerket seg positivt med løft på 17 prosent og 1 prosent.

I råvaremarkedet steg Brent-olje tre dollar til 68, mens øvrige råvarer tenderte sidelengs.

I valutamarkedet styrket kronen seg ytterligere, mens det var liten netto bevegelse i forholdet mellom hovedvalutaene.

I obligasjonsmarkedet falt lange statsrenter, mens kredittspreadene trakk skarpt ut.

Positive resultatoverraskelser?

Saken fortsetter under annonsen

- Aksjemarkedet ble i forrige uke skremt av skuffende økonomiske rapporter, og det store spørsmålet nå er om resultatene for tredje kvartal vil bringe optimismen tilbake, skriver Orion Securitis i Dagens Analyse.

- Resultatsesongen for tredje kvartal innledes denne uken med tallene fra Alcoa på onsdag. Den store strømmen av kvartalsresultater starter imidlertid ikke før til neste uke. Hvordan vil resultatsesongen slå ut? Dette kan vanskelig vites med sikkerhet, men vår kvalifiserte gjetning er at den vil være mer positiv enn negativ. Amerikanske bedrifter har de siste kvartalene demonstrert en enestående evne til å kutte kostnader, argumenterer meglerhuset.

- Videre venter vi at topplinjen vil påvirkes positivt av en svak dollar og sterke fremvoksende økonomier som Kina, tilføyes det.

"Sirupsaktige tendenser"

- På tross av det forannevnte har vi et nøytralt markedssyn, presiserer Orion.
- Etter den kraftige børsoppgangen siden i vår er de globale aksjemarkedene overmodne for en korreksjon. Av forhold som maner til forsiktighet kan nevnes:

• Prisingsstøtten er langt på vei borte nå som forward P/E er normalisert.

• Høsten er en skummel periode i aksjemarkedet. Oktober er i utgangspunktet ikke noen negativ børsmåned, men mange av de verste fallene i historien har inntruffet denne måneden.

Saken fortsetter under annonsen

• Oppsvinget i amerikansk økonomi viser sirupsaktige tendenser. Bedringen i arbeidsmarkedet og privat forbruk ser ut til å bli nølende og gradvis.

Neppe nytt bjørnemarked

- Den gode nyheten er at det fundamentale bakteppet for aksjemarkedene fortsatt er konstruktivt. Likviditetsklimaet er eksplosivt, og resultatene i de børsnoterte selskapene er på vei opp. Vi tviler derfor på at en korreksjon vil utvikle seg til et nytt nedgangsmarked, konkluderer Orion-analytiekrne og legger til:

- Skal vi få et større børsfall, må trolig verdensøkonomien utsettes for et negativt sjokk som utløser et nytt tilbakeslag i det globale aktivitetsnivået. Enn så lenge er det imidlertid det motsatte som skjer, ettersom de fleste prognosemakere jevnlig hever sine anslag for økonomisk vekst.

Fokus på selskapsresultater

Orion Securites peker elllers på at makrokalenderen er vesentlig lettere denne uken med ISM Services og Jobless Claims som de viktigste økonomiske rapportene.

- Hovedfokus vil være på resultatsesongen for tredje kvartal som innledes onsdag etter børs med kvartalsrapporten fra Alcoa, avslutter meglerhuset

Saken fortsetter under annonsen

Telenor-jubel på Oslo Børs

Telenor melder mandag at selskapet er blitt enig med Alfa Group om delt eierskap i Kyivstar og Vimpelcom, samt utvikle Vimpelcom til en ledende mobiloperatør i de fremvoksende markedene.

Selskapet skal ha hovedbase i Bermuda og bli notert på børsene i New York og Amsterdam.

Orion Securities skriver i et separat analysenotat at avtalen alt i alt er svært positiv for Telenor.

- Selv om en skilsmisse mellom selskapene hadde vært en mer positiv, ønsker vi også denne velkommen. Situasjonen har vært tragisk i flere år og denne løsninge bør hjelpe Telenor-aksjen til å komme opp på sin riktige verdi igjen som er nærmere 90 kroner per aksje - inkludert Vimpelcom og Kyivstar - ifølge SOTP (Sum Of The Parts), mener Orion.

Telenor er opp over 11 prosent på Oslo Børs mandag formiddag og ligger i øyblikket over 70 kroner.

Oppgangen i Telenor er en sterkt medvirkende årsak til børsens hovedindeks gjør et solid comback og er på vei til å hente inn hele fallet fra forrige uke.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,67 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,48 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 0,53 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,10 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 0,17 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,12 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 67,81 dollar fatet - ned 26 cent.

Gull omsettes for 1005,60 dollar per unse - opp 1 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 5,7700 kroner. En euro noteres til 1,4619 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.