138372042_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Orion: - Pessimismen avtar

Publisert: 1. desember 2008 kl 11.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Meglerhuset venter at pessimismen fortsetter å avta fremover, og dette sammen med en historisk lav vurdering og positiv sesong taler for at minste motstands vei er oppover.
- Størrelse og varighet av det rådende børsoppsvinget avhenger av verdensøkonomien. Glem imidlertid ikke at det er den økonomiske utviklingen 6-12 måneder frem i tid som teller. Venter du med å kjøpe aksjer til økonomien har bunnet ut, viser historien at du går glipp av halve oppgangen, påpeker Stig Myrseth & Co.

Tillit er nøkkelen

Orion mener de mange stimulansetiltakene sammen med det kraftige fallet i råvaremarkedet er
godt nytt for verdensøkonomien.
- Samtidig er det liten tvil om at motvindene skapt av kredittkontraksjonen og fallet i boligprisene fortsatt er formidable. Hvilke krefter som til slutt viser seg sterkest, kan vanskelig vites med sikkerhet.
- Nøkkelordet er tillit. Husholdningene og bedriftene må gjenvinne fremtidstroen og slutte å
panikkspare. Først når det skjer, kan økonomien bunne ut og innlede et oppsving, ifølge Orion Securities.

Kinesisk overraskelse?

Av de store landene er det i Kina meglerhuset se størst potensial for positive overraskelser.
- Miksturen av rentekutt, en ekspansiv finanspolitikk og lave råvarepriser vil gi sterke vekstimpulser fremover. Videre fremstår makroøkonomien som sunn idet landet er gjeldfritt og mangler "vestlige sykdommer" som kredittdrevet boligboble, svak produktivitetsvekst og høyt kostnadsnivå, påpeker analytikerne.
- Vi ser ikke bort fra at aktiviteten vil ta seg skarpt opp til neste år. I så fall kan råvaremarkedet også overraske positivt.

Oljetrøbbel for Oslo Børs?

På helgens OPEC-møte uttalte Saudi-Arabia at 75 dollar per fat er en rettferdig
pris. Et slikt nivå synes imidlertid uoppnåelig i det korte perspektivet, skriver Orion videre.
- Årsaken er at ytterligere produksjonskutt er påkrevd for å kompensere for svikten i etterspørselen, spesielt i USA. OPEC vedtok imidlertid ikke noe kutt på helgens møte. En av årsakene til dette skal være irritasjon over at Iran kun har gjennomført halvparten av kuttet vedtatt på forrige møte. Neste OPEC-møte er 17. desember.
- Mangelen på nye kutt sammen med en svak verdensøkonomi skaper nedsiderisiko i oljeprisen frem mot neste OPEC-møte. Faller oljeprisen tilbake, vil det være godt nytt for verdensøkonomien og de globale aksjemarkedene, men for Oslo Børs kan konsekvensene bli negative, avslutter Orion Securities sin morgenrapport.

Saken fortsetter under annonsen