138369248_s_a_5.jpg
STIG MYRSETH, analysesjef, Orion Securities.

Orion: - Ikke uten bekymringer

Publisert: 17. august 2009 kl 11.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Forrige uke åpnet småpositivt støttet av BNP-tall fra Tyskland og Frankrike som viste at resesjonen er over, samt signaler fra Federal Reserve om at renten ikke vil bli hevet på en god stund selv om økonomien bedrer seg.

Svake forbrukerstatistikker la imidlertid en demper på stemningen mot slutten av uken slik at fasit ble en nedgang på 0-3 prosent på de toneangivende vestlige børsene.

På Oslo Børs falt hovedindeksen 1,1 prosent tynget av fall på 4 prosent i DnB NOR, Yara og Norsk Hydro og 7 prosent i Aker Solutions.

Schibsted, RCL og TGS trakk i motsatt retning med løft på henholdsvis 11 prosent, 5 prosent og 5 prosent.

I valutamarkedet var det rolig med unntak av yen som styrket seg 3 prosent.

I obligasjonsmarkedet falt både lange og spesielt korte statsrenter markert på signaler fra Federal Reserve om at sentralbanken ikke har noe hastverk med å heve renten.

Svake forbrukerdata fyrte også oppunder interessen for statsobligasjoner. Kredittspreadene holdt seg stabile.

Saken fortsetter under annonsen

I råvaremarkedet var det ingen klar tendens. Rallyet i industrimetaller fortsatte med løft på 2 prosent i aluminium og 7 prosent i kobber.

Oljeprisen falt imidlertid en dollar, og de fleste matråvarer med unntak av sukker svekket seg også.

Ikke uten bekymringer

Det verste tilbakeslaget i verdensøkonomien i etterkrigstiden synes endelig å være historie, og det er særlig tre aktører som kan ta æren for dette, skriver meglerhuset Orion Securities.

- De to første er den amerikanske og kinesiske staten som begge har økt utgifter og investeringer kraftig. Den tredje er det kinesiske bankvesenet hvor utlånsveksten har tatt av i år. Sannsynligvis er vi på vei inn i mer normale tider, og det normale er at aksjemarkedet stiger og at verdensøkonomien vokser. På tross av dette er ikke nattesøvnen helt uten bekymringer, påpeker analysesjef Stig Myrseth.

Oljeprisen er hovedrisikoen

Saken fortsetter under annonsen

- Det som uroer oss mest, er oljeprisen, sier Myrseth.

- På lang sikt er det liten tvil om at denne er inne i en positiv megatrend grunnet uttømmingen av de globale oljereservene kombinert med veksten i privatbilismen i utviklingsland. Hittil har markedet ignorert de kortsiktig negative forholdene i det fysiske markedet og utelukkende fokusert på den langsiktige megatrend-historien, men det er ikke gitt at dette vil fortsette, påpeker meglerhuset.

• Global oljeproduksjon overstiger fortsatt forbruket med voksende lagre som resultat. De fleste analyser tilsier at det ikke er rom for økt OPEC-produksjon, verken i år eller neste år. Tvert imot kan kartellet bli nødt til å kutte produksjonen om lageroverhenget skal elimineres. I stedet for å stramme til, er det imidlertid tendenser til økt OPEC-produksjon. Kvotedisiplinen har forvitret de siste månedene ledet an av Iran og Venezuela hvor hardt pressede statsfinanser gjør det fristende å overprodusere.

• Hittil har sterk kjøpsinteresse fra finansielle aktører bidratt til å inflatere futuresprisene relativt til spot. Denne prisforskjellen har muliggjort arbitrasje gjennom kjøp av fysisk olje og oljeprodukter for lagring. De globale oljelagrene nærmer seg imidlertid maksimal kapasitet, og når dette inntreffer, vil den arbitrasjedrevne kjøpsaktiviteten stanse opp og spotprisen frikoples fra futuresprisen. Spotprisen vil da falle inntil produksjon og forbruk bringes tilbake i balanse.

• Oljeforbruket trues i økende grad av substitusjon og energiøkonomisering. I USA satser myndighetene på elektrisitet og naturgass som transportdrivstoff samtidig som kravene til drivstofføkonomi i nye biler er hevet. Selv om verdensøkonomien friskmeldes, kan det ta tid før oljeforbruket vender tilbake til gamle toppnivåer. Vi er langt fra sikre på at oljeprisen vil falle grunnet det ualminnelig positive langsiktige bildet. Får den seg en knekk, vil det imidlertid mest sannsynlig skje i høst. Dette skyldes at forbruket da er sesongmessig svakt, noe som vil lede til en akselerert lagerbygging. Det forannevnte taler for at det kan være fornuftig å være lett på foten om man sitter tungt investert i oljerelaterte aksjer.

Viktig indikator

Saken fortsetter under annonsen

- Den kommende uken er lett på økonomiske rapporter. Vi er mest spente på tirsdagens tall over amerikanske byggetillatelser. Dette er en av våre favorittindikatorer ettersom variasjoner i boligbyggingen er hovedkilden til konjunktursvingninger i moderne økonomier, avslutter Orion Securities.

På Oslo Børs er resultatsesongen i stor grad over for børslokomotivene. Et stort antall mindre selskaper rapporterer imidlertid denne uken.

Aksjemarkedet faller

Mandag åpner det europeiske aksjemarkedet markert ned, etter et betydelig fall i Asia i natt.

Oljeprisen faller kraftig.

- Vi tror ikke at de fundamentale underliggende makroøkonomiske forholdene i G3-økonomiene, det vil si; Japan, USA og EU, er gode nok for oss til å tro at dette er begynnelsen på et sekulært bullmarked i aksjer, sier investeringsstrateg Andrew Freris hos BNP Paribas i Hong Kong.

Saken fortsetter under annonsen

- Investorene begynner å venne seg til det faktum at det ikke kommer til å bli noen betydelig og hurtig bedring, sier Freris til Bloomberg Television.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 2,33 prosent.

OMX 20 i København er ned 2,28 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 2,20 prosent.

FTSE 100 i London er ned 1,72 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 1,93 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er ned 2,70 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 70,10 dollar fatet - ned 1 dollar og 34 cent.

Gull omsettes for 940,60 dollar per unse - ned 8 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,1636 kroner. En euro noteres til 1,4110 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.