138369903_dolla.jpg

Orion: Fare for dollarkrise

Publisert: 2. juni 2009 kl 12.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Oljeprisen steg ytterligere fem dollar i forrige uke, noe som gav støtet til et rally på 3,1 prosent på Oslo Børs.

Pilene pekte også oppover på de toneangivende utenlandske børsene, dog ikke fullt så kraftig. De fleste øvrige råvarer steg svakt, og i fraktmarkedet utmerket bulkratene seg med et rally på 25 prosent.

I valutamarkedet fortsatte nedgangen i dollaren, mens kronen var lite endret. I obligasjonsmarkedet var det store svinginger i lange statsrenter, men fasit for uken ble til slutt en moderat renteoppgang.

Risikopåslagene for selskapsobligasjoner fortsatte å falle, oppsummerer Orion Securities.

Aksjemarkedet imponerer

Etter en kraftig oppgang i mars og april var de globale aksjemarkedene modne for en korreksjon i mai.
På Wall Street har imidlertid korreksjonsfasen vært sidelengs av natur, mens de fleste andre børser har gjort det bedre.

Oslo Børs gjorde det særlig skarpt i mai takket være den sterke oljeprisen.

Saken fortsetter under annonsen

- Den flate utviklingen i amerikanske aksjer er imponerende sett i lys av den kraftige uroen i obligasjonsmarkedet i andre halvdel av mai. Oppgangen i lange statsrenter fra 3,25 til 3,75 prosent i løpet av en drøy uke kunne fort utløst et stygt børsfall, men så skjedde ikke, påpeker Orion-analytikerne.

- Det er vanskelig å si hvorfor aksjemarkedet viser såpass god underliggende styrke og nekter å falle tilbake. Dette kan ha sammenheng med en rikelig tilgang på billig likviditet. Med nullrenter og raskt økende pengemengde er faren for finansiell inflasjon på ingen måte neglisjerbar, skriver Stig Myrseth & Co.

- En annen mulighet er at børsen har sniffet ut at omslaget i verdensøkonomien og selskapsresultatene vil bli nokså skarpt og er nært forestående. Vi vil med stor sannsynlighet se positiv BNP-vekst allerede i tredje kvartal i de fleste større økonomier. Dette skyldes at effekten av de mange stimulansetiltakene vil slå inn med full tyngde fra nå av, tilføyes det.

Hva vil skje videre?

- Vårt kjernescenario er at de globale aksjemarkedene fortsatt er inne i en konsolideringsfase. Kursene har steget mye i løpet av kort tid, og den fremtidige banen til verdensøkonomien er fortsatt usikker. Gir uroen i statsobligasjonsmarkedet seg, blir vi imidlertid ikke overrasket om børsrallyet gjenopptas.

Kan gå galt

De siste ukene har dollaren stupt samtidig som lange statsrenter har steget. Den utløsende faktoren var Standard & Poor's sin advarsel om at Storbritannia kan miste sin trippel-A kredittrating. Med de mange likhetstrekkene mellom amerikansk og britisk økonomi tolket finansmarkedet dette som en advarsel om at USAs kredittrating også er i faresonen.

Saken fortsetter under annonsen

- Faren er at summen av budsjettunderskudd, kvantitative lettelser og det generelle gjeldsnivået har overskredet smertegrensen til kreditornasjonene og at de fremover vil vegre seg for å plassere midler i USA. I så fall står dollaren foran en bunnløs negativ spiral, mens amerikanske statsobligasjoner vil gå inn i et fritt fall. Bryter et slikt finansielt kaos ut, vil en depresjon i verdensøkonomien være uunngåelig, skriver meglerhuset.

- Heldigvis vurderer vi faren for en dollarkrise som beskjeden. Fortsetter dollaren å falle skarpt samtidig som statsrentene skyter i været, vil det imidlertid være et symptom på kapitalflukt, noe som vil gjøre oss tiltakende bekymret, presiserer Orion Securities.

Oljeprisen - et finansielt instrument

- Oppgangen i oljeprisen dette året betraktes med skepsis av mange oljeanalytikere. Dette skyldes at den har steget samtidig som produksjonen har oversteget forbruket med stigende lagre som resultat. Det forannevnte paradokset gjenspeiler at olje i økende grad handles som et finansielt instrument. Prisen fastsettes av de finansielle aktørene og ikke de fysiske brukerne og produsentene, og dette medfører at oljeprisen nå i stor bestemmes av fremtidige tilbuds- og etterspørselsforhold og ikke av den rådende situasjonen i det fysiske markedet, forklarer Myrseth.

- I øyeblikket synes budskapet fra de finansielle aktørene å være at oljemarkedet vil strammes betydelig til på lengre sikt som en følge av den eksplosive veksten i middelklassen i Asia sammen med en skuffende global produksjonsutviklingen. Derfor kjøper de olje nå i påvente av flaskehalser og galopperende priser i en ikke altfor fjern fremtid, mener analysesjefen.

- I tillegg kjøper nok mange olje som en dollarhegde. Får vi en dollarkrise, er det fornuftig å ha en del av verdiene sine plassert i realaktiva som råvarer, avslutter Orion Securities.

Nøkkeltall: Europa

Saken fortsetter under annonsen

OSEBX i Oslo er opp 3,67 prosent.

OMX 20 i København er opp 3,19 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 1,39 prosent.

FTSE 100 i London er ned 0,93 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 0,08 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 0,16 prosent.

Olje og gull

Saken fortsetter under annonsen

Nordsjøolje omsettes for 67,38 dollar fatet - ned 59 cent.

Gull omsettes for dollar 974,50 per unse - ned 5 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 6,2072 kroner. En euro noteres til 1,4172 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.

Saken fortsetter under annonsen