Optimistiske toner på børsen

Publisert: 24. april 2009 kl 16.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De europeiske børsene klatrer pent fredag etter at kredittkortselskapet American Express la frem kvartalstall som var bedre ventet etter børsslutt i USA torsdag.

Driftsinntektene er riktignok redusert med nesten 60 prosent i forhold til samme periode i fjor, men resultatet på 32 cent per aksje er adskillig bedre enn estimatene på 13 cent pr aksje Bloomberg).

Ettersom markedet frykter økende tap på kredittkort er et positivt resultat fra AmEx spesielt oppmuntrende og sørger for at den europeiske finanssektoren får et nytt løft fredag.

Deutsche Bank er opp 2,7 prosent, Barclays er opp 4,4 prosent, Lloyds opp 2,9, HCBC opp 1,9, Credit Suisse opp 3,4, UniCredit opp 2,1, Banco Santander opp 2,3 og BNP Paribas er opp 3,6 prosent.

Stadig futt i Ford

Mens USAs største bilprodusent Chrysler forbereder konkurs, legger konkurrenten Ford frem et resultat som også er bedre enn det analytikerne hadde regnet med.

Det ble et tap på 1,8 milliarder dollar i første kvartal, tilsvarende 75 cent per aksje.
Ifølge estimater som nyhetsbyrået Bloomberg har innhentet lå forventningen rundt minus 1,24 dollar per aksje.

Saken fortsetter under annonsen

Ford-aksjen spretter opp nærmere 20 prosent i den elektroniske førhandelen i New York, og sender gode signaler til bilprodusentene i Europa.

Volkswagen, BMW, Daimler og Renault er alle opp mellom 2 og 4 prosent.

Svenske Volvo faller derimot over 6 prosent etter et overraskende dårlig kvartalsresultat med et tap på 2,1 milliarder svenske kroner.

Flere optimister

Næringslivslederne i Europas økonomiske lokomotiv, Tyskland, begynner å bli mer optimistiske viser indeksen fra IFO Instituttet i München.

IFO-indeksen steg fra 82,2 til 83,7 fra mars til april. Det er 1,4 prosentpoeng mer enn vente

Samtidig kommer det nye tall som nedjusterer vekstanslaget for tysk økonomi til minus 6 prosent i år - det største fallet i den økonomiske aktiviteten siden andre verdenskrig.

Saken fortsetter under annonsen

- Med en ny nedjustering av den tyske BNP-veksten er det lett å følge flokken og avvise de første tegnene på nye "grønne skudd", sier seniorøkonom Carsten Brzesji hos ING Groep.
- Men uansett så er de "grønne skuddene" der. Det frie fallet i økonomien ser ut å ha stoppet opp, sier Brzeski til Bloomberg News.

- Markedet reagerer først og fremst på endringer i sentimentet, fremfor de realøkonomiske dataene, sier strateg Mike Lehoff hos Brewin Dolphin til CNBC.
- Det er en økende overbevisning om at all den politiske stimuleringen vil har sett verden over, og vil fortsette å se, til slutt vil hjelpe verdensøkonomien på fote igjen. Og kanskje hurtigere enn vi tror, legger han til.

En Wall Street-megler sier det slik: - Det er ikke blitt færre pessimister, men flere av den som har sittet på sidelinjen i det siste begynner å bli optimistiske og vender nå tilbake til markedet.

Børsspeilfavoritt i trøbbel

Ekspertpanelet i Økonomisk Rapports aksjekonkurranse (Børsspeilet) har i det siste utpekt Tandberg som et av de sikreste veddemålene på Oslo Børs fordi aksjen har vist "motsykliske" tendenser og selskapet har klart seg bra gjennom krisen.

Frem til nå.

Tandberg presenterte torsdag ettermiddag kvartalstall som skuffet investorene.
Til tross for et brukbart overskudd viser rapporten at omsetningen ikke vokser så hurtig som ventet og driftsresultatet før skatt er noe svakere enn forventet.

Saken fortsetter under annonsen

Og markedet sender aksjen nådeløst ned 8,2 prosent.

Når markedet så får en rapport som viser at de merker nedturen såpass sent, så øker det usikkerheten rundt hvordan de får det de neste to-tre kvartalene, minst, sier analytiker Espen Torgersen hos Carnegie.

Men understreker: - Tandberg er et vannvittig bra selskap og veldig godt drevet, sier Torgersen til Dagensit.no.

Oljeprisen holder vann

Prisen på nordsjøolje har lagt seg like over 50 dollar fatet som er StatoilHydros breakeven-nivå, og oljegiganten er opp 3,4 prosent.

Andre olje- og offshoreselskaper som Acergy, Aker, Prosafe, SeaDrill og Subsea 7 er opp henholdsvis 2,4, 6,4, 3,4, 3,0 og 3,3 prosent.

Yara, Hydro og Telenor klatrer 1,4, 2,7 og 2,5 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Norske Skog, Orkla og TGS-Nopec faller 2,4, 4,3 og 2,9 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 2,33 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,30 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 0,97 prosent.

FTSE 100 i London er opp 2,10 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 2,29 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er opp 2,36 prosent.

Olje og gull opp

Nordsjøolje omsettes for 51,49 dollar fatet - opp 1 dollar og 35 cent.

Gull omsettes for 909,10 dollar per unse - opp 2 dollar og 50 cent.

En dollar 6,5523 noteres til kroner. En euro noteres til 1,3262 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.