138371874_lasse.jpg

Optimistiske småsparere

Publisert: 22. desember 2008 kl 14.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det viser den siste oversikten fra Verdipapirfondenes forening.
Mens norske institusjonelle investorer kjøpte andel i aksjefond for 722 millioner kroner i november, kjøpte privatpersoner andeler for 916 millioner.

Avliver myte

- Det er interessant å se at personkundene tegnet mer enn proffene i aksjefond inovember. Siden forrige bunn i aksjemarkedet i starten av 2003 har norske aksjefondssparere innløst aksjefondsandeler for mangfoldige milliarder på stigende kurser. Etter det kraftige kursfallet i høst har de nå hatt to måneder på rad med nettotegning i aksjefond. Dette avkrefter langt på vei myten om at norske aksjefondssparere kjøper på topp og selger på bunn, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

Desember-rush

- I lys av de siste to månedenes sterke nettotegning i aksjefond blir det spennende å se hvordan nordmenn opptrer i desember - tradisjonelt en måned vi nordmenn tar en gjennomgang av sparing og skatt. En del er nok i den forbindelse bevisst på at de får med seg skjermingsfradrag for inneværende år dersom de tegner i aksjefond før nyttår, påpeker Ruud.

Skjermingsfradraget reduserer beskatningen på fremtidig realisert gevinst for andelene.

Forutsetningen for å få skjermingsfradrag for inneværende år er at man eier andelene per 31.12.2008.

Saken fortsetter under annonsen