138371878_oljeb.jpg

Oljeprisen presser børsen

Publisert: 19. desember 2008 kl 15.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det europeiske aksjemarkedet faller fredag etter at oljeprisen i går dykket under 36 dollar per fat.
Og prisen på andre råvarer som gull, kobber, nikkel og zink faller kraftig og verdens største gruveselskap BHP Billiton stuper nesten 10 prosent.
Europas oljegiganter, BP, Total, Shell, ENI og BG Group faller mellom 3 og 6 prosent.
Både olje- og metallsektoren har det samme problemet; etterspørselen faller hurtigere enn selskapene klarer å redusere produksjonen.

Global indikator

- Oljeprisen er en "real-time" indikator for den globale økonomien, påpeker sjefstrateg Gerhard Schwarz hos UniCredit.
- Det er et null-sum-spill; lavere oljepris flytter kjøpekraft fra de oljeproduserende land over til forbrukerne i de oljeimporterende landene, sier ha.
- Den dominerende faktor i forhold til etterspørselen i de vestlige verden er den store usikkerheten rundt arbeidsmarkedet neste år, sier Schwarz til CNBC.
- Vi kan komme til å se at oljeprisen svekker seg ytterligere i januar, sier visestyreformann Bob Parker hos Credit Suisse Asset Management.
- Selskapsresultatene for første kvartal vil bli elendige. Vi kan lett komme til å se se at den globale resultatveksten faller med mellom 30 og 40 prosent, sier Parker til Bloomberg Television.

Massiv nedgradering

Kredittvurderingsselskapet Standard & Poor's har fredag nedjustert sine fremtidsutsikter for 12 av verdens største banker.
Årsaken er økende risiko i hele finansindustrien, opplyser S&Ps i en melding.
Blant andre har Citibank fått sin kredittrating nedgradert fra AA til AA- og fremtidsutsiktene endret fra "Watch" til "Negative". Barclays får samme vurdering. Deutsche Banks kreditt nedgraderes fra AA- til A+ og utsiktene fra "stabil" til "negativ". Goldman Sachs sin gjeld nedgraders fra AA- til A. UBS sin kredittvurdering endres fra AA- til A+ og utsiktene fra "Watch" til "Negative". HSBC
Får beholde sin kredittvurdering AA-, men utsiktene nedjusteres fra "stabil" til "negativ".
Se hele listen her.

Simultan-resesjon

Den pan-europeiske aksjeindeksen Dow Jones Stoxx 600 er ned 47 prosent i år etter at kredittapene og nedskrivningene i de største bankene har oversteget 1000 milliarder dollar.
For første gang siden Andre Verdenskrig er USA, Europa og Japan i resesjon samtidig.
- Det er ikka langt fra det verste børsåret på 100 år, sier fondsforvalter Romani Boscher hos Groupama Asset Management.
- Det er ikke bare et børskrakk, det er også en økonomisk og finansiell krise. Det er det som er skremmende, sier Boscher til Bloomberg Television.

Saken fortsetter under annonsen

Bush presenterer bilpakken

President George W. Bush har akkurat annonsert at de amerikanske bilprodusentene er innvilget et nødlån på 13, 4 milliarder dollar.

Pengene vil bli tatt ut av krisepakken på 700 milliarder dollar (TARP-programmet) som i utgangspunktet skulle brukes til å kjøpe de mest risikofylte papirene fra de kriserammede bankene.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures har snudd fra negativ til en mer blandet utvikling, og varsler en usikker start på Wall Street i ettermiddag.

Oslo Børs rett ned

Hovedindeksen på Oslo Børs falt, som ventet, umiddelbart etter børsåpningen fredag som følge av det kraftige fallet i oljeprisen i USA torsdag kveld.
- Fundamentalt sett ser det ut til at prisene kommer til å holde seg svake. Jeg er ikke sikker på at de skal så veldig mye mer ned, men det skal nok heller ikke voldsomt opp, sier han, og legger til at bunnen kan nås en gang i løpet av de kommende tre neste månedene, hvis det ikke viser seg at verdensøkonomien er enda dårligere enn det som prises inn i dag, sier oljeanalytiker Øyvind Munthe-Kaas hos Eilhelmsen Premier Marine Fuels til TDN Finans, ifølge DN.no.
StatoilHydro er ned 2,32 prosent.

Gjødsel gir ikke vekst

Saken fortsetter under annonsen

Den norske gjødselgiganten Yara International ramler 3,53 prosent etter at det kanadiske konkurrenten Potash har sendt ut et negativt resultatvarsel.
- Potash kom med et resultatvarsel torsdag, hvor de melder om en EPS rundt 10 prosent lavere enn tidligere indikert. Det er trolig hovedgrunnen til at Yara faller i dag, sier analytiker Per Haagensen i Fondsfinans til TDN Finans.
Det tyske gjødselsselskapet K+S faller over 5 prosent i Tyskland, og Haagensen sier K+S er mer sammenlignbar med Potash enn Yara, og legger til at Yara har en mye mer fleksibel forretningsmodell enn Potash.

Blant de andre tungvekterne er REC ned 0,48 prosent, Hydro ned 1,07 og SeaDrill faller 4,47 prosent.

Dagen vinner er landbruksmaskinprodusenten Kverneland som spretter opp 23 prosent etter dagens melding om salg av sin høyball-virksomhet for 115 millioner euro (1,1 milliarder kroner) til Bucher Industries.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 1,50 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,38 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 0,35 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

FTSE 100 i London er ned 1,58 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,64 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 0,77 prosent.

Olje opp - gull ned

Nordsjøolje omsettes for 44,18 dollar fatet - opp 82 cent.

Gull omsettes for 839,30 dollar per unse - ned 21 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 7,0557 kroner. En euro noteres til 1,3940 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.