Oljepanikk på Wall Street
Prisen på den amerikanske lettoljen WTI er opp over 5 dollar på råvarebørsen i New York onsdag.
Det kraftige oljehoppet kommer etter ukens rapport fra de amerikanske energidepartementet som viser at oljelagrene i USA krymper for fjerde uke på rad.
Tilførselen av olje falt med 4,56 millioner fat forrige uke - tre ganger mer enn forventet.
Blusser opp
Dollarkursen har også svekket seg mot euro og er en medvirkende årsak til oljeprishoppet.
I tillegg opplyser kinesiske mydigheter at importen av olje til Kina steg med 25 prosent forrige måned, og BP-sjefen Tony Hayward sier i et intervju at den russiske oljeproduksjonen vil fortsette å falle.
- Bevegelsen i oljeprisen ble startet av de svært "bullish" tallene for olje på lager, sier megler Daniel Flynn hos Alaron Trading Corp. til Bloomberg News.
- Fallende oljelagre gjør oss veldig sårbare overfor forstyrrelser i markedet. Den billige dollaren gir bare mer "fuel to the fire", sier Flynn.
Aksjene videre ned
Aksjene på Wall Street faller markert onsdag. De ledende indeksen er ned mellom 1,5 og 2 prosent. Energiselskapene er den eneste av de 10 sektoren i S&P's 500-indeksen som stiger.
- Det er vanskelig for flere sektorer å fungere med en oljepris på 135 dollar fatet, sier forvalter David Heupel hos Thrivent Finacial for Lutherans til Bloomberg News.
- Det er oljen som spiller hovedrollen her, den øker bekymringene omkring inflasjonen, økonomien som helhet og finansmarkedet, sier Heupel.
- For å stanse fallet i markedet trenger vi enten bedre økonomiske data eller en stans i økningen i oljeprisen, sier investeringsdirektør Robert Pavlik hos Oaktree Asset management til MarketWatch.com.
- Men det som gjør miljøet enda mer utfordrende er bekymringene omkring inflasjonen. Et hvert forsøk på å bremse den stigende inflasjonen ved å øke rentene, vil legge ytterligere nedside-press på den sårbare amerikanske økonomien, legger han til.
Global renteøkning
Investorene på Wall Street frykter nå at sentralbanker verden over vil begynne å sette opp rentene etter at oljeprisen har drevet opp den globale inflasjonen.
Onsdag melder sentralbanken i India at den hever styringsrenten for første gang på 15 måneder.
På derivatbørsen i Chicago viser handelen med obligasjonsfutures at sjansene for at FED øker den amerikanske styringsrenten (FED Funds Rate) før rentemøtet i september er fordoblet siden i går.
Flere finansrykter
Finansaksjene i S&P's 500 står for den største nedturen i dag. S&P's Bank Index er ned omlag to prosent, til det laveste nivået på fem år, i forkant av resultatfremleggelsene neste uke fra Lehman Brothers, Morgan Stanley og Goldman Sachs.
I følge Greg Church, president i Church Capital, svirrer det nå rykter om at også den tilsynelatende bombesikre investeringsbanken Goldman Sachs vil gå på en smell i andre kvartal.
Washington Mutual ramler over 7 prosent, Lehman Brothers stuper over 8 prosent.
Goldman Sachs og Merrill Lynch faller om lag 3 prosent, mens Morgan Stanley er ned cirka 2,5 prosent.
Stadig optimist
- Jeg trodde denne sommeren ville markere starten gjennopphentingen i markedet. Det vil åpenbart ikke skje. Men jeg er stadig optimist når det gjelder slutten av året, sier forvalter Peter Costa hos Echart & Co. til CNBC. Costa tilhører gruppen av markedsaktører som tror USA allerde er inne i en resesjon.
- Resesjoner er tradisjonelt et godt tidspunkt å begynne å investere. Se på de fire, fem siste resesjonene. Markedet har lagt på seg 7,5 prosent, i gjennomsnitt, fra bunnen. Jeg tror vi er der akkurat nå, sier Costa.
StatoilHydro er opp 1,4 prosent på NYSE onsdag, Frontline er opp 0,1 prosent. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er ned 0,97 prosent.
Dow Jones er ned 1,13 prosent.
Nasdaq Composite er ned 1,37 prosent.
Nasdaq Other Financial er ned 2,09 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 0,56 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er opp ytterligere 1,98 prosent.
Olje og gull kraftig opp
WTI-oljen omsettes for 136,42 dollar fatet - opp 5 dollar og 11 cent.
Gull omsettes for 882,90 dollar per unse - opp 11 dollar og 70 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,1488 kroner. En euro noteres til 1,5556 dollar.