Økonomisk svineri

Publisert: 1. mai 2009 kl 16.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

BØRSSPEILET: Kombinasjonen av global svineinfluensaepidemi, usikkerhet omkring hva som skjer med de store amerikanske bankene og svært blandede kvartalsresultatet fra børsselskapene har effektivt likvidert den gryende optimismen i aksjemarkedet.

Igjen er det usikkerheten som preger det store økonomiske bildet. Det fører til at forvaltere og investorer selger seg ut av aksjemarkedet og kursene faller.

Det er ennå for tidlig å si hvor stor økonomisk effekt influensautbruddet vil få, men på kort sikt er det reiselivsnæringen som får merke det sterkest.

Dessuten faller prisene på råvarer, deriblant oljeprisen, som følge av forventninger om enda lavere aktivitet i næringslivet.

Men for AS Norge og norske bedrifter kan situasjonen også by på nye muligheter. For eksempel har oppdrettsnæringen fått et oppsving etter influensautbruddet fordi folk kjøper mer fisk og mindre kjøtt.

Fisk i farten

Ifølge aksjemegler Rolf-Otto Hansen i Sparebanken Nord-Norge Securities er det mange som tror at prisen på laks vil stige til 40 kroner kiloet med det første.
- Dette kan skyldes at Chile er nærmest tom for laks, sier han.
- Videre er det nedgang i forkostnaden. Den eneste kortsiktige negative momentet innen oppdrett er at røykeriene kan få det litt tøffere som følge av prisoppgangen, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

- Fiskesektoren er naturlig å trekke frem som en sektor med sterkt momentum (positiv stemning) for tiden, sier porteføljeforvalter Håkon Sætre i Delphi Fondene.
- Problemene i Chile har svekket tilbudssiden betraktelig og det ser nå ut til at vi i år får en negativ tilbudsvekst for oppdrettslaks for første gang siden 1992. Også neste år ser stramt ut og foreløpig ser det ikke ut til at finanskrisen har svekket etterspørselen veldig mye. Vi vil derfor trolig se sterke priser i lengre tid framover, sier Sætre.

Aksjekursen til de fleste fiskeri- og oppdrettselskaper har også styrket seg markert den siste tiden.

Den store oljejakten

Oljeprisen ser ut til å ha stabilisert seg rundt 50 dollar fatet, noe som er dårlig nytt for oljeselskapene men godt nytt for mange energikrevende selskaper og selskaper som driver med oljeleting.

- Vi tror ikke på de store svingningene i oljeprisen de nærmeste månedene ut fra tilliten til at OPEC vil gjøre noe samt at etterspørselen etter olje er fallende og oljelagrene i USA øker, sier Rolf-Otto Hansen.

Saken fortsetter under annonsen

- På sikt mener vi at oljeprisen skal opp. For å opprettholde tilbudssiden i verden vil etterspørselen etter oljeservicetjenester vil fortsette å være stor, sier Sætre.

Problemområdene

Aktørene i det norske aksjemarkedet er spesielt skeptisk til offshore- og finanssektoren.

- Jeg tror bankene vil levere greie tall forførste kvartal 2009. Virkningene av tilbakeslaget i realøkonomien kommer senere. Det blir flere konkurser og tapene vil bli større. Spørsmålet er hvor store disse blir, påpeker aksjemegleren i Sparebanken Nord-Norge.
- Men shipping er den sektoren vi er mest skeptisk til fordi bransjen er preget av overkapasitet, legger han til.

Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.

Saken fortsetter under annonsen

FØLG DE INTERNASJONALE MARKEDENE HER.

Europa.

USA.

Asia.