138369286_muske.jpg

Økonomisk overstimulert

Publisert: 14. august 2009 kl 14.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Oppgangen har vært drevet av tegn på at resesjonen trolig blir mindre enn man først fryktet. Vi har fått flere bekreftelser på dette; USA ser ut til å ha lagt det verste bak seg samtidig som Kina har kommet utrolig raskt tilbake, forklarer porteføljeforvalter Håkon Sætre i Delphi Fondene.

- Samtidig nyter aksjemarkedet godt av en hyperekspansiv pengepolitikk. Styringsrenter nær null, fallende risikopåslag i obligasjonsmarkedet og en stigende pengemengde som skaper et underliggende kjøpspress på aksjer, og det er få tegn til at sentralbankene vil redusere stimulansene med det første, tilføyer analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

For mye av det gode

Men å stimulere økonomien når den begynner å fungere av seg selv kan skape enda mer trøbbel, påpeker ekspertene.

- Vi anbefaler spesielt å holde den amerikanske tiårsrenten på radarskjermen. Klatrer den opp på firetallet, kan det skape problemer for både Wall Street, boligmarkedet og økonomien. Generelt er statsfinansene akilleshælen. Ubalansene i disse er nå vesentlig større enn det som er normalt i starten av en oppgangskonjunktur. I verste fall kan det føre til en offentlig gjeldskrise dersom kreditorene mister tilliten til den finanspolitiske disiplinen, sier Myrseth.

Sætre mener det på kort sikt er avgjørende for aksjemarkedet at vi fortsetter å se stabilisering i kredittmarkedet, og at Asia (spesielt Kina) fortsetter den høye veksttakten. Men på lengre sikt er vi avhengig av at stater viser evne til å betjene de enorme budsjettunderskuddene uten at det hindrer økonomisk vekst, og at arbeidsledigheten etter hvert kommer ned, sier Sætre.

- Det siste er også viktig for å drive opp etterspørselen fra forbrukerne, noe som er en annen forutsetning for bedring i verdensøkonomien, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

Mye usikkerhet

Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech er eksperter på teknisk aksjeanalyse.
Ifølge de tekniske indikatorene har Oslo Børs innledet en langsiktig stigende trend. Børsens hovedindeks har i løpet av sommeren kommet over 300 poeng og har etablert et støttenivå ved 250 poeng.

Men den såkalte RSI-indeksen (Relative Strength Index) har kommet over 70 poeng, noe som indikerer at markedet er overkjøpt og at en reaksjon ned kan forventes.

- Samtidig er det motstand ved 309 poeng, like over dagens nivå, det kan gjøre videre oppgang på kort sikt vanskelig, sier Linløkken.

Mange optimister

Det som kalles hausseindeksen viser at et flertall av investorene er optimistiske, både på kort og mellomlang sikt.

Men innsidehandelen, ledere som kjøper aksjer i egen selskap, er på et veldig lavt nivå. I juli ble det bare foretatt 18 innsidekjøp, mot gjennomsnittlig 100.
Det kan tyde på at bedriftslederne er usikre på fremtiden for egen virksomhet.

Saken fortsetter under annonsen

Geir Linløkken konkluderer med at markedet er nøytralt og vil bevege seg sidelengs på kort sikt (en til seks uker), mens det på mellomlangsikt (en til seks måneder) ligger an til en positiv utvikling.

- Vi tror på videre oppgang i aksjemarkedet ettersom økonomien gradvis vil forbedre seg. sier Håkon Sætre.

- Men vi må likevel være forbredt på større svinginger enn normalt, og at det vil komme flere korreksjoner underveis, avslutter han.

Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.

Dette er Børsspeilet.