138371823_oslob.jpg

Nyttårsrally i to måneder

Publisert: 5. januar 2009 kl 11.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Børsen har vist gode takter den siste tiden og analytikerne i Orion tror nyttårsrallyet kan fortsette i flere uker til.
Det skriver meglerhuset i Dagens Analyse.
Stig Myrseth & Co baserer sin optimisme på følgende forhold:

Fire grunner til optimisme

• Regjeringer og sentralbanker iversetter stadig mer drastiske stimulansetiltak, og det er tydelig at myndighetene er fast bestemt på å gjøre det som skal til for å stanse den negative spiralen, uansett kostnad.
• Det er tegn til bedring i kredittmarkedet. Risikopåslagene i pengemarkedet faller kraftig. Dette tyder på at tilliten til finanssektoren holder på å repareres.
• VIX-indeksen synes å ha toppet ut. VIX-indeksen måler volatiliteten i amerikanske aksjeopsjoner, og viktige topper i denne faller ofte sammen med viktige bunner på børsen.
• Sannsynligheten for en utbunning i verdensøkonomien i andre halvår er økende. Aksjemarkedet snur vanligvis opp 6-9 måneder før konjunkturene vender, og i så fall er tiden moden for å kjøpe aksjer.

Fallgruver

Det siste året har lært oss å være ydmyke når det gjelder prognoser om fremtiden.
Verdensøkonomien har blitt truffet av en serie negative sjokk som i styrke og hurtighet mangler sidestykke i moderne tid. Disse førte til at kredittmarkedene og bankfunksjonen ble lammet i løpet av kort tid med katastrofale ringvirkninger for resten av økonomien. Hva er hovedtruslene som kan kvele den rådende kimen til bedring i finansmarkedene?


• En dollarkrise. Den amerikanske staten øker gjelden sin kraftig samtidig som sentralbanken har kuttet renten i null og satt i gang seddelpressen. Faren er at dette utløser en kapitalflukt med påfølgende dollarkollaps. Skjer det, vil det være ekstremt negativt for verdensøkonomien og finansmarkedene. Foreløpig er det imidlertid lite som peker i den retningen.
Uflaks. Med verdensøkonomien allerede i knestående vil større terrorangrep, kriger, epidemier og lignende kunne få enorm innvirkning.
• For svake eller for langsomtvirkende stimulanser. Faren er at stimulansene fortsatt er for svake til å bremse den selvforsterkende negative spiralen i verdensøkonomien. Finanspolitiske tiltak, spesielt infrastrukturinvesteringer, tar ofte lang til å effektuere, særlig i industriland. Videre er faren økende for at politikerne begår feil som forsterker krisen, deriblant proteksjonisme.

Saken fortsetter under annonsen

Utsikter for oljeprisen

Faren for at krigen i Gaza vil destabilisere hele Midtøsten gir for tiden god støtte til oljeprisen. I det korte perspektivet vil den politiske utviklingen være retningsgivende, men avsluttes krigen kan frykt for forsyningsavbrudd raskt erstattes av frykt for forbrukssvikt med en ny prisnedgang som resultat.
Kina er den viktigste enkeltfaktoren for oljeprisen og råvaremarkedet, og signalene derfra er negative. Her kan nevnes at elektrisitetsforbruket, som er en pålitelig aktivitetsindikator som offentliggjøres hyppig og med kort tidsetterslep, er i fritt fall. Dette viser at kinesisk økonomi svekkes raskt, og så lenge dette er tilfelle, ligger forholdene neppe til rette for et varig oppsving i råvaremarkedet.