138371822_b__rs.jpg

Nyttårsfesten ebber ut

Publisert: 5. januar 2009 kl 16.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det europeiske aksjemarkedet åpnet frisk i formiddag, men utover dagen har aksjekursen begynt å dale ned igjen.
Ifølge estimater som nyhetsbyrået Bloomberg har innhentet vil resultatene til de amerikanske børsselskapene begynne å bedre seg i andre halvår i år.
For Europa og Asia er spådommene lang mer dystre fordi den økonomiske nedturen ikke har slått til med full tyngde ennå.
Det forventes negativ resultatvekst for selskapene i Europa og Asia i hele 2009.

Oljekrasj

Resultatene i de europeiske oljeselskapene kan falle med over 20 prosent i år, samenlignet med en vekst på 4,7 prosent i 2008, ifølge esitmatene.

Europas største oljeselskap, Royal Dutch Shell, ventes å få sitt årsresultat barbert med 27 prosent etter at selskapet har utsatt en rekke prosjekter i Canada og Australia.
Verdens største børsnoterte oljeselskap, Exxon Mobil, kan oppleve at resultatet i 2009 krymper med nesten 40 prosent, mener analytikerne.
- Vi forventer at resultatene i oljeindustrien vil falle skarpt, spesielt innenfor leting og utvikling, sier forvalter Gene Pisasale hos PNC Capital Advisors til Bloomberg News.

Konkursbølge

I tillegg til oljesektoren, forventes detaljhandlerne i Europa å gå et tøft år i møte.
Resultatene i sektoren vil krympe med 12 prosent i 2009.
Blant annet regner analytikerne med at årsresultatet til den finske mobilkjempen Nokia vil falle med 14 prosent.
- De mange tilbudskampanjene, med opp til 70 prosent prisavslag, vil gi store utslag i butikkenes marginer og føre til en bølge av konkurser, sier analytiker Nick Hood hos Begbies Traynor.
The International Council of Shopping Centers spår at 73 000 amerikanske butikker og kjeder vil gå konkurs i løpet av første halvår i år.

- Alt for optimistisk

Saken fortsetter under annonsen

- Det kommer til å bli en trøstesløs tur, sier sjefstrateg Bruce McCain hos Key Private Bank.
- Resultatene vil neppe begynne å bli bedre før mot slutten av 2009. Markedet er det første som snur, deretter blir økonomien bedre og til slutt slår det ut i selskapenes resultater, forklarer han.
- Vi nådde resultattoppen i 2007, og i 2009 vil vi se en fortsatt svekkelse. Analytikernes estimater er fremdeles alt for optimistiske, mener investeringsstrateg Diane Garnick.

Vinnerne

Konsensus blant analytikerne som Bloomberg har vært i kontakt med er at helse- og teknologisektoren sannsynligvis vil bli vinnerne i 2009.
- Teknologi vil bli en av de beste sektorene i andre halvår av 2009, sier porteføljeforvalter Pete Sorrentino hos Huntington Asset Management.
Softwareprodusentene antas å øke sine resultater med over 8 prosent, mens hardwareprodusentene vil svekkes med gjennomsnittlig 6 prosent, ifølge estimatene.
- Helse- og omsorg vil bli et av lyspunktene ettersom syke mennesker fremdeles trenger medisiner, fastslår analytiker Les Funtleyder hos Miller Tabak & Co, og trekker frem Johson & Jonson og Pfizer som de sterkeste aksjene. Selskapene ventes å få en resultatvekst på nærmere 7 prosent i år.
- Legemiddelindustrien har en tendens til å være resesjons-motstandsdyktig, sier Funtleyder.
- Noen vil kanskje bruke mindre medisiner, men denne industrien er mindre syklisk enn andre, påpeker han.

Avventende i Oslo

Hovedindeksen på Oslo Børs startet sprekt mandag morgen, men har i løpet av ettermiddagen falt tilbake i den røde sonen.
- Det åpnet litt sterkt, så dabbet det av. Det er vel litt av nyttårseuforien som begynner å gi seg, sier analysesjef Kim Evjenth i Argo Securities til TDN Finans.
Optimismen kommer som følge av tro på flere redningspakker, skattekutt, økt offentlig forbruk og lavere renter. Nyheten om at den amerikanske stimuluspakken kan innebære betydelig skattelette ga også optimisme på børsene.
Evjenth sier at mye fokus denne uken vil rettes mot den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for desember som publiseres fredag.
- Stemningen er litt stille og avventende, og jeg tror at mange summer seg litt og forsøker å få en oversikt over hva som skjedde i romjulen, sier han.
Han tror at børsen vil gå sidelengs i noen uker fremover, men at det fortsatt kan være litt volatilt. Analysesjefen venter at kriseplanen i USA samt innsettingen av Barack Obama som ny president vil prege nyhetsbildet i ukene fremover.

Tungvektere vakler

StatoilHydro er opp 3,46 prosent på stigende oljepris.
Blant de andre tungvekterne er det mest røde tall; Yara, Aker Solutions, Orkla Hydro og DnB NOR er alle ned henholdsvis 2,79, 6,96, 4,97, 3,06 og 5,79 prosent.

Saken fortsetter under annonsen


REC og SeaDril er opp henholdsvis 1,24 og 1,37 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 0,15 prosent.

OMX 20 i København er opp 3,63 prosent.

OMX 30 i Stockholm er uforandret.

FTSE 100 i London er ned 0,15 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,14 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er ned 0,58 prosent.

Olje opp - gull ned

Nordsjøolje omsettes for 48,01 dollar fatet - opp 1 dollar og 10 cent.

Gull omsettes for 851,80 dollar per unse - ned 27 dollar og 70 cent.

En dollar noteres til 6,9302 kroner. En euro noteres til 1,3619 dollar.

Oslo Børs her.

Saken fortsetter under annonsen

Europeiske børser her.