138371723_oslo_.jpg

Nye tapsbomber løfter aksjene

Publisert: 16. januar 2009 kl 15.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Banken som en gang var verdens største avslutter det verste året i selskapet s historie med et nytt tap på 8,3 milliarder dollar - 60 milliarder kroner - i fjerde kvartal 2008. Det er det femte kvartalsvise tapet på rad for Citigroup.

Netto tap i siste kvartal ble 1,72 dollar per aksje. Konsensus blant analytikerne var et tap på 1,08 dollar per aksje, ifølge Bloomberg News.

- Jeg tror folk viste at det ville bli ille, men jeg er overrasket over at det er ille, sier porteføljeforvalter Matt McCormick hos Bahl & Gaynor Investment Counsel til CNBC.

Citigroups børsverdi ble redusert med 77 prosent i fjor, og banken var nødt til å få 45 milliarder i krisehjelp fra myndighetene for å overleve.
Fra årsskiftet har aksjekursen falt fra 7,14 til 3, 83 dollar.

Banken planlegger nå å splitte virksomheten i to deler; den ene skal fokusere på global bankvirksomhet, den andre på meglervirksomhet og andre finansielle tjenester.

Første tap på 17 år

Bank of America, som har overtatt rollen som USAs største bank etter oppkjøpene av Merrill Lynch og Countrywide Financial, legger frem sitt første kvartalsvise tap på 17 år.

Saken fortsetter under annonsen

Resultatet for fjerde kvartal viser minus 1,79 milliarder dollar, sammenlignet med et overskudd på 268 millioner dollar i samme periode i fjor.

Resultatet inkluderer ikke tapet i Merrill Lynch som er på over 15 milliarder dollar.

Aksjekursen til Bank of America har falt 75 prosent siden overtakelsen av Merrill Lynch i september.

Analytiker Keith Horowitz hos Citigroup skriver i en analyse fra 11. Januar at BoAs reelle tap i fjerde kvartal er på 3,6 milliarder dollar.

Amerikanske myndigheter opplyser fredag at de vil investere 20 milliarder dollar i Bank of America, samt garantere for råtne papirer til en verdi av 118 milliarder dollar som banken har fått med på kjøpet av Merrill og Countrywide.

Det betyr at den totale krisepakken til Bank of America er på 138 milliarder dollar - 990 milliarder kroner.

Myndighetene stiller også garantier for 301 milliarder dollar for Citigroups beholdning av råtne papirer.

Saken fortsetter under annonsen

Til sammen blar amerikanske myndigheter opp 440 milliarder dollar - 3155 milliarder kroner - for å sikre at de to storbankene overlever.

Positiv reaksjon

- De negative resultatene fra Citigroup og Bank og America, og det forferdelige tapet i Citigroup, er verre enn markedet forventet. Men skuffelsen blir overskygget av den kollosale krisepakken som er annonsert, sier Martin Slaney som er sjef for derivathandelen hos GFT.
- Den iver som amerikanske myndigheter viser i forhold til å stille opp med penger og garantier for å støtte spillere som er for store til å gå under blir omfavnet av markedet, sier Slaney til CNBC.

- Det er en dårlig nyhet at Bank of America hadde behov for mer penger og flere garantier. Men det ville vært mye verre hvis de ikke fikk det, påpeker strateg Bernard McAlinden hos NCB Stockbrokers.

- Hvis markedet tror at staten kan og vil steppe inn for å holde bankene i live, innser ikke markedet at de pågående problemene i banksektoren forsterker problemene i resten av økonomien, skriver McAlinden i et analysenotat.
- Markedet kan fremdeles falle i dette miljøet, konkluderer han.

Den britiske avisen The Times skriver fredag at regjeringen i England vurderer nye tiltak for å få i gang lånemarkedet igjen, deriblant nye kapitalinnsprøytninger. Britiske myndigheter kan kome til å annonsere nye tiltak i begynnelsen av neste uke, ifølge MarketWatch.com.

Bankaksjene leder an oppsvinget i det europeiske aksjemarkedet fredag.

Saken fortsetter under annonsen

På børsen i Frankfurt løftes Bank of America 12 prosent, mens Citigroup klatrer 14 prosent.

UBS er opp 3,3 prosent, Deutsche Bank er opp 2,7 prosent, mens Credit Agricole, Royal Bank of Scotland og Sosiete Generale er opp mellom 5 og 10 prosent.

Historisk oljeprisfall

Oljeprisen har falt 13 prosent denne uke, det største ukentlige fallet i oljeprisen noensinne.

Siden nyttår har oljeprisen svekket seg 20 prosent.

- Den globale etterspørselen faller stadig i et alarmerende tempo, sier seniormegler Rob Laughlin hos MF Global.
- Den siste rapporten fra det internasjonale energibyrået, IEA, er et nytt varselskudd om at OPEC-produksjonen fremdeles overgår etterspørselen og situasjonen blir verre, sier Laughlin til Bloomberg News.

Ifølge en spørreundersøkelse som nyhetsbyrået Bloomberg har gjort tror 49 prosent av de spurte oljeanalytikerne at oljeprisen vil fortsette å falle denne måneden. 34 prosent tror den vil stige, mens 17 prosent mener den vil holde seg stabil på dagens nivå.

Saken fortsetter under annonsen

Fredag er det små bevegelser i oljeprisen, men de store europeiske oljeselskapene BG Group, Shell og Total er opp mellom 3 og 5 prosent.

God stemning i Oslo

Fredag er det også god stemning på Oslo Børs der særlig tungvekterne får ekstra drahjelp av de utenlandske markedene.

StatoilHydro er opp 2,44 prosent.

Yara, REC og Telenor er opp henholdsvis 7,57, 6,90 og 1,06 prosent.

Hydro, Orkla, SeaDrill og Golden Ocean er opp henholdsvis 4,66, 4,45, 4,96 og 2,42 prosent.

DnB NOR, som har fått kursmålet senket fra 30 til 24 kroner fredag av First Securities, er likevel opp 0,89 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Storebrand klatrer 4,36 prosent.

International Gold Exploration topper vinnerlisten med et hopp på 11 prosent, i motsatt ende ligger Codfarmers som faller 14 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 2,72 prosent.

OMX 20 i København er opp 1,93 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 1,65 prosent.

FTSE 100 i London er opp 2,20 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 2,27 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 2,45 prosent.

Olje og gull opp

Nordsjøolje omsettes for 48,94 dollar fatet - opp 1 dollar og 26 cent.

Gull omsettes for 831,70 dollar per unse -opp 24 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 6,9276 kroner. En euro noteres til 1,3303 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.