Ny dag preget av rykter

Publisert: 9. november 2007 kl 08.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Både BoE og ECB holdt sine styringsrenter uendret, som ventet. Bernanke kommuniserte nedsiderisiko på veksten og oppsiderisiko på inflasjonen til Kongressen. Dollaren har svekket seg videre i løpet av det siste døgnet, mens kronen har gått sterkere, konstanterer analytiker Ole Christian Bech-Moen i DnB Markets.

Styrket krone

- Kronen har styrket seg mot de fleste store valutaene i løpet av det siste døgnet. En euro koster nå 7,74 norske kroner. Men kronen styrket seg spesielt mye mot den amerikanske dollaren, som nådde rekordsvake nivåer mot en rekke valutaer nok en gang. En amerikansk dollar koster i skrivende stund 5,26 norske kroner og EUR/USD er 1,47.

Rykter

- Årsaken til den videre dollarsvekkelsen er delvis at det verserer rykter om at flere store finansinstitusjoner må ta større tap en hittil annonsert på eksponeringer i subprime-markedet. Men også frykt for at problemene som har oppstått i kredittmarkedet kan spre seg til økonomien for øvrig og dermed føre USA inn i en resesjon, spiller her inn, skriver Bech-Moen.

Nytt rentekutt i USA?

- I en tale til Kongressen i går om de økonomiske utsiktene i USA sa Fed-sjef Bernanke at økonomien ikke vil gå inn i en resesjon. Veksten vil imidlertid bli betydelig lavere i fjerde kvartal enn i tredje kvartal, og veksten vil holde seg svak også første halvdel neste år, før den tar seg opp. Bernanke trakk særlig frem det vedvarende svake boligmarkedet som en driver. Dette ble tolket av markedet som at det kommer nok et rentekutt fra Fed i desember. Men Bernanke la også stor vekt på at det var flere faktorer som tilsa oppsiderisiko på inflasjonen: Den svekkede dollaren, gjennom importert inflasjon, og de høye oljeprisene. Bernanke var også opptatt av at inflasjonsforventningene ikke måtte komme for mye opp. Ser vi på utviklingen i inflasjonsbeskyttede obligasjoner, har inflasjonsforventningene steget betydelig siden september, dog fra et svært lavt nivå, påpeker DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen

EU-inflasjon

- ECBs Trichet har noe av det samme problemet som Bernanke - oppsiderisiko på inflasjonen og nedsiderisiko på den økonomiske veksten. Men i ØMU er inflasjonsbekymringene større enn i USA. Dette kom klart frem under pressekonferansen etter rentemøtet i går, hvor renten ble holdt uendret på 4,00 prosent. Trichet sa at oppsiderisikoen for prisvekst er fully confirmed og at inflasjonen kan holde seg høy fremover på grunn av blant annet høye energi- og matvarepriser. Deretter tror han på noe mer moderate inflasjonsimpulser. Men: "These risks include the possibility of persistently high oil and agricultural prices...". Trichet brukte "kodeordene" monitor developments very closely, noe som indikerer at rentene ikke skal opp på neste møte, i desember. Men det endrer ikke vårt syn på at renten skal videre opp i ØMU, men først på nyåret, altså.
Bank of England vedtok også å holde styringsrenten uendret, på 5,75 prosent. Dette var som ventet av de fleste økonomer, inkludert oss. Som vanlig når renten ikke endres, begrunnet ikke BoE avgjørelsen sin. Når det gjelder antall stemmer, er det grunn til å tro at flere stemte for kutt. Vi venter at det første rentekuttet kommer i februar, men vi vil få mer informasjon om dette når BoE utgir den kvartalsvise Inflasjonsrapporten til uken. Rentemøtene fikk små varige utslag på valutakursene.
I dag får vi norske KPI-tall. Dette er en av de viktigste indikatoren for norsk økonomi. Forrige gang var kjerneinflasjonen 1,6 prosent og dette er også konsensus for kjerneinflasjonen i oktober. Vi er på linje med Norges Banks anslag om en kjerneinflasjon på 1,5 prosent. Historisk er oktober den måneden med minst variasjon rundt gjennomsnittsveksten i prisene.

- Betydelige markedsutslag

- Markedsutslagene kan derfor bli betydelige, ved et avvik fra 1,5-1,6 prosent. Det viktigste amerikanske tallet som blir publisert i dag er Michigan Forbrukertillit. Det er her ventet at forbrukertilliten vil gå noe ned, men trolig blir dette også en dag som blir preget av rykter om hva som vil skje med de amerikanske finansinstitusjonene fremover, konkluderer DnB-analytikeren.