Nå går inflasjonsalarmen
Det europeiske aksjemarkedet faller videre for femte dag på rad etter at den amerikanske sentralbanken kom med kraftige advarsler om inflasjonen i går og knuser alle håp om videre rentekutt.
Bankaksjene får en ny omgang juling i dag som følge av forventninger om høyere lånekostnader og enda mer problemer i den skadeskutte sektoren.
Flere europeiske storbanker, med Barclays og Fortis i spissen, faller mellom 2 og 6 prosent.
Inflasjon i fokus
Etter at prisen på olje og andre råvarer har gått i løpet av de siste måneder, er frykten for lavere økonomisk vekst byttet ut med frykt for kraftig prisstigning og mulig stagflasjon.
- I øyeblikket er det et veldig "tricky" miljø i kapitalmarkedet, inflasjonen må bekjempes, sier strateg Heino Ruland hos FrankfurtFinanz til CNBC.
- Sentralbankene er åpenbart, i hvert fall i ord, klar til å sloss mot inflasjonen. Personlig tror jeg Federal Reserves mulighet til å handle hurtig er begrenset sett i lys av arbeidsledighetstallene vi fikk fredag. Så jeg antar at Bernanke prøver å snakke opp dollarkursen i stedet for å virkelig gjøre noe, sier Ruland.
Europeiske aksjer har falt 8 prosent siden toppen i slutten av mai etter at sentralbanker verden over har begynt å uttrykke økende bekymring for den oppadgående pris-spiralen på mat og energi.
Alarmen går
ECB-sjef Jean-Claude Trichet løsnet det første skuddet i forrige uke da han antydet at den europeiske sentralbanken kan komme til å heve renten allerede neste måned.
FED-sjef Ben Bernanke fulgte opp i går etter børsslutt i USA med uttalelser om at den amerikanske sentralbanken vil "strongly resist" den økende inflasjonen.
- Først var det Trichet, så har du sentralbankene, spesielt den kinesiske, som begynner å stramme inn på likviditetstilførselen, og nå har vi Bernanke som går samme vei. I alle disse tilfellene sier sentralbankene: Inflasjonen er et problem. Vi er bekymret på kort sikt og vil gjøre det som er nødvendig selv om det betyr at det går ut over veksten på mellomlang sikt, sier en anonym analytiker til CNBC.
- For aksjene er det best at inflasjonen er under kontroll, men får vi en kortsiktig kontaksjon i den økonomiske veksten kan folk bli skremt, sier analytikeren.
- Inflasjon er det som bekymrer mest, sier sjef for aksjehandelen hos Royal London Asset Management, Jane Coffey, til Bloomberg News.
- Vi har hele tiden trodd at sentralbankene ville fortsette å lette forholdene i kredittmarkedet. Men selv Bernakes uttalelser er svært "haukete", sier Jane Coffey.
Oslo videre ned
selv om oljeprisen har snudd opp igjen på spekulasjoner om at OPEC ikke vil øke produksjonen, er hovedindeksen på Oslo Børs ytterligere ned tirsdag.
StatoilHydro er ned 1,17 prosent.
Andre tungvektere som Yara, Hydro, Orkla og REC er alle ned, henholdsvis 3,36, 0,51, 0,29 og 1,24 prosent.
Telenor og DnB NOR er opp 1,70 og 0,14 prosent.
SSB overrasker
Dagens tall fra SSB viser en kjerneinflasjon på 2,3 prosent de siste 12 månedene.
Tallene overrasker på markedet. Konsensus lå på 2,4 prosent.
Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork mener Statistisk sentralbyrå (SSB) har en stor metodefeil når de beregner utviklingen i prisene på flytransport.
- Vi har problemer med å ta tallene alvorlig, et fall på 2,7 prosent i transportjenester når alle vet at brenselsprisene sender billettpriserene opp både for fly, busser og ferjer. Dette er meningsløst, sier Mork til DN.no, og får støtte av Nordeas sjeføkonom Eric Bruce.
- Vi leser dette som fortsatt høyt inflasjonspress, forklarer Mork og trekker frem at prisene fortsatt stiger for matvarer, telekom og andre kategorier. Dessuten mener Handelsbanken at import ikke lenger gir noe negativt bidrag til inflasjonen.
- Presset stiger og Norges Bank må være fremoverskuende i sin rentesetting, sier Mork som venter høyere renter.
Nok en renteheving kan komme allerede 25. juni når Norges Banks hovedstyre møtes igjen.
Kun 39 aksje stiger i kurs på Oslo Børs tirsdag, 113 faller, mens 217 er uendret.
Her er dagens nøkkeltall:
OSEBX i Oslo er ned 0,86 prosent.
OMX 20 i København er ned 0,66 prosent.
OMX 30 i Stockholm er ned 0,32 prosent.
FTSE 100 i London er ned 0,42 prosent.
DAX i Frankfurt er ned 0,58 prosent.
CAC 40 i Paris er ned 0,50 prosent.
Olje opp - gull ned
Nordsjøoljen omsettes for 134,42 dollar per fat - opp 51 cent.
Gull omsettes for 887,70 dollar per unse - ned 10 dollar og 40 cent.
En dollar noteres i øyeblikket til 5,1357 kroner. En euro noteres til 1.5522 dollar.