Myrseth til topps igjen

Publisert: 18. desember 2009 kl 10.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det er sjuende år på rad Orion-grunderen kaprer seieren Børsspeilet, denne gang med en rekordavkastning på hele 166,5 prosent.

- Flaks er alltid en større eller mindre del av forklaringen, sier Børsspeilmesteren i en kommentar.

- I aksjemarkedet er det ofte vanskelig å skille mellom tilfeldigheter og dyktighet. Suksess i aksjemarkedet skyldes aldri dyktighet alene, sier Myrseth..

Tar høy risiko

På spørsmål om han tar høyere risiko enn sine kollegaer, svarer han:

- Høyere risiko er utvilsomt en av årsakene. Ekstremavkastning i aksjemarkedet er vanskelig å oppnå uten å ta risiko. Risiko er imidlertid et tveegget sverd. Høy risiko kan like gjerne bringe deg til bunns som til topps, understerker Børsspeilmesteren.

- Samtidig håper jeg at noe av årsaken til seiersrekken er miksturen av hardt arbeid, en velfundert analysefilosofi, lang erfaring og dyktige kolleger. I aksjemarkedet sies det ofte at de dyktigste har mest flaks over tid. Jobber man hardt og målbevisst og sitter på mye kunnskap, øker sannsynligheten for suksess dramatisk, konkluderer han.

Saken fortsetter under annonsen

De fire bud

Det grunnleggende prinsippet i all forretningsvirksomhet er å kjøpe billig og selge dyrt.

Dette er også en viktig del av Stig Myrseths investeringsstrategi.

- Det er sikkert mange veier som leder til Rom, men etter å ha arbeidet i snart to tiår som analytiker, heller jeg mot at kriteriene nevnt nedenfor representerer et godt utgangspunkt for å plukke børsvinnere:

1. Finn en underpriset aksje. for å vite om en aksje er billig eller dyr, må man først verdsette den ved hjelp av fundamentalanalyse. Jo mer underpriset en aksje er, desto større er gevinstpotensialet

Saken fortsetter under annonsen

2. Se etter varige fortrinn. For eksempel; markedslederskap, kostnadslederskap, attraktiv markedsstruktur og lignende.

3. Identifiser trender. Selskaper som vokser mye raskere enn gjennomsnittet kan gjøre underverker med pengene dine på lang sikt.

4. Hold øye med innsiderne. Innsiderne er som regel er de som først oppdager feilprisinger. Det er derfor ikke rart at disse vanligvis er å finne på den vinnende siden av bordet når de vedder tungt på kursoppgang i egen aksje.

Drømmeaksjen

Saken fortsetter under annonsen

- Drømmecaset mitt er et selskap som er kraftig underpriset og som har varige fortrinn og i tillegg opererer i en bransje som er inne i en megatrend. Dersom innsiderne også kjøper med begge hender, er jeg i himmelen, forteller makroanalytikeren som tidligere har sammenlignet seg med en gullgraver.

Han erkjenner at det imidlertid er sjelden at man finner aksjer som oppfyller alle disse kriteriene.

- Men det er heller nødvendig. Jo flere kriterier som er oppfylt, desto bedre er det.

Jakten på ekstremprofitt

I prinsippet skal du med Myrseths oppskrift kunne oppnå ekstrem profitt når det hele klaffer.

Han bruker Tandeberg som et eksempel. Hvis du investerte 100.000 kroner i Tandberg nyttårsaften 1995. Da ville disse aksjene vært verd 44 millioner kroner i dag.

- Her er årsak er først og femst punkt tre. Videokonferansebransjen har de siste femten årene vært inne i en megatrend med vedvarende tosifret omsetningsvekst. Men det er bare en del av forklaringen.

Saken fortsetter under annonsen

- En annen viktig årsak er at markedsstrukturen har vært usedvanlig attraktiv. Videokonferansemarkedet har i storparten av perioden vært et duopol dominert av Tandberg og Polycom. Videre har det vært høye teknologiske etableringsbarrierer. Denne markedsstrukturen har muliggjort en abnormt høy margin. Bruttomarginen i Tandberg har i en årrekke ligget rundt 65-70 prosent. Dette er et nivå som resten av elektronikkbransjen bare kan drømme om.

- Og hva skjer når et selskap leverer den attraktive miksturen av sterk vekst og høye marginer i år etter år? Formuer skapes! forteller analysesjefen og smiler lurt.

- Betyr en seier i Børsspeilet like mye for deg i dag som det gjorde for fem, seks år siden?

- Slike utmerkelser betyr opplagt mye for motivasjonen og oppmuntrer meg til å stå på enda hardere. Spesielt de siste årene har Børsspeil-utmerkelsene vært høyt verdsatt da hverdagen for oss som jobber i bransjen har vært preget av finanskrisen og mange negative begivenheter, avslutter vinneren av Børsspeilet 2009.