Myrseth spiller tøft

Publisert: 5. august 2008 kl 21.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Researchsjef Stig Myrseth hos Orion Securities satser frisk på å gjenerobre toppen i Økonomisk Rapports aksjekonkurranse, og setter denne gangen 40 prosent av innsatsbeløpet i Tandberg Data. En aksje som meglerhuset selv karakteriserer som risikabel.
I tillegg satser Myrseth 30 prosent på Bjørn Kjos og Norwegian, samt 30 prosent på Royal Caribbean Cruises. Begge er selskaper som kan nyte god av den fallende oljeprisen.

Her er Stig Myrseths nye portefølje:


Tandberg Data - kjøpskandidat for de særs risikovillige

* Tandberg Data legger frem rapporten for andre kvartal på torsdag. Denne vil gi ny informasjon om hvordan snuoperasjonen forløper.

* Med en P/Sales-faktor på 0,15 er oppsiden formidabel om Tandberg Data lykkes i å normalisere marginer og lønnsomhet.

* På den annen side er også risikoen skyhøy om snuoperasjonen mislykkes og tapene fortsetter.

* Vi satser på at de fleste lik har kommet ut av skapene, og tar en kalkulert risiko på at Q2-rapporten vil inneholde tegn til bedring.

Saken fortsetter under annonsen

* På dagens nivå har markedet kun priset inn lav sannsynlighet for en vellykket snuoperasjon, og dette skaper stor oppside ved selv små tegn til lysning.

* Høy risiko og stor usikkerhet gjør imidlertid at vi ikke anbefaler å gå inn med penger man ikke har råd til å tape.

* Blant de største usikkerhetsmomentene er tvisten med Tandberg Storage relatert til den oppsagte samarbeidsavtalen.

* Det er antatt at nærmere halvparten av omsetningen i Tandberg Data stammer fra salg av Tandberg Storage sine produkter.

Norwegian - tjener stort på nedgangen i oljeprisen

* Oljeprisen har falt til det laveste nivået på tre måneder, og med avtakende temperatur i verdensøkonomien venter vi en videre nedgang.

* Norwegian er kanskje det selskapet på Oslo Børs som tjener mest på en fallende oljepris. For hver 1% nedgang i oljeprisen, bedres inntjeningen med 20 millioner kroner forutsatt at billettprisene holdes konstante.

Saken fortsetter under annonsen

* Norwegian indikerte i dag at det ikke er aktuelt å reversere tidligere prisøkninger selv om oljeprisen har falt kraftig.

* Norwegian driver meget kostnadseffektivt og effektivt sammenlignet med konkurrenter som SAS.

* Selskapet vil snart få levert nye drivstoffeffektive Boeing 737-fly, og dette vil styrke kostnadsposisjonen ytterligere.

* Gitt en oljepris på 120 mener vi Norwegian greit forsvarer en aksjekurs på 60.

RCL - fallende oljepris demper presset på marginene

* Oljeprisen har falt kraftig i sommer og befinner seg nå på det laveste nivået siden begynnelsen av mai.

* Dette er godt nytt for RCL ettersom fallende drivstoffkostnader sammen med generelle kostnadskutt vil bidra til å redusere marginpresset.

Saken fortsetter under annonsen

* Det mest fristende ved aksjen er imidlertid prisingen. Med en pris/bok-faktor på 0,8 og en 08-P/E på 9,5 verdsettes RCL lavere enn etter 11. september.

* For et selskap med en sterk markedsposisjon i et duopol-lignende marked fremstår dagens verdsetting som attraktiv.

* RCL er et godt langsiktig kjøp på disse nivåene så fremt et worst case-scenario ikke materialiserer seg for verdensøkonomien og bransjen.