138371384_stig_.jpg

Myrseth ser lyset

Publisert: 9. februar 2009 kl 09.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De toneangivende utenlandske børsene steg 4-8 prosent i forrige uke drevet av håp om at kraftige myndighetstiltak snart vil snu den negative utviklingen.

På Oslo Børs klatret kursene med 3,4 prosent.

I råvaremarkedet var oljeprisen uendret, mens metaller som kobber og aluminium steg henholdsvis 11 og 8 prosent.
Bulkratene endte opp over 50 prosent.
I valutamarkedet er kronen på offensiven, spesielt mot dollar. I obligasjonsmarkedet fortsatte lange statsrenter å stige på frykt for økt statlig opplåning, mens kredittspreadene er uendret eller noe mindre.

I dette bildet mener Orion Securities med analysesjef Stig Myrseth i spissen å se flere lyspunkter.

Lyspunkter

- Det globale konjunkturbildet har lenge vært helsvart, men de siste to ukene har det
dukket opp enkelte lyspunkter, skriver meglerhuset i Dagens Analyse.

- Kinesisk stålproduksjon gjorde et uventet hopp i desember. Det kan bety at økonomien er i ferd med å stabilisere seg. Bulkratene stiger skarpt og tyder på at nedsmeltingen i verdenshandelen har stanset opp.

Saken fortsetter under annonsen

- Både ISM-indeksen i USA og IFO-indeksen i Tyskland har vendt opp, riktignok fra lave nivåer, men viser tegn på at stemningen viser tegn til å bedre seg i næringslivet.

- Dessuten vil Obama ventelig få på plass en kraftig stimulansepakke for økonomien og en redningspakke for banksektoren i løpet av kort tid, skriver Orion-analytikerne og konkluderer:

- Det siste punktet er det klart viktigste. Godt hjulpet av katastrofale arbeidsmarkedstall ble amerikanske politikere enige om en stimulansepakke på over 5 prosent av BNP i løpet av helgen. Denne pakken kommer trolig opp til avstemning i morgen. Videre vil finansminister Geitner vil offentliggjøre en redningspakke for banksektoren i morgen. De massive amerikanske myndighetstiltakene kan bety at oddsene er i ferd med å forskyves vekk fra fortsatt stagnasjon til et konjunkturomslag senere i år. I så fall kan børsene stå foran et skarpt rally i månedene fremover,skriver meglerhuset i sin analyse.

Lar tvilen komme Obama til gode

De to viktigste problemene i verdensøkonomien er kredittkontraksjon og pessimisme, ifølge Orion.

- For å adressere det førstnevnte problemet, er det viktig å få i gang kredittgivningen. Banksystemet mangler egenkapitalkapasitet for å øke utlånene og må rekapitaliseres. Videre må obligasjonsmarkedet revitaliseres og risikopåslagene presses ned.

- Det viktigste tiltaket mot pessimisme er massiv motkonjunkturpolitikk. Vi må se finanspolitiske stimulanser som er så store at det er hevet over tvil at de vil lede til et konjunkturomslag. Først da vil folk slutte å panikkspare og bedriftene våge å satse offensivt.

Saken fortsetter under annonsen

- Hvorvidt Obama-administrasjonen makter å takle de forannevnte utfordringene, gjenstår å se, men foreløpig er vi villig til å la tvilen komme den til gode. Dette gjør at vi heller mot et positivt markedssyn, skriver Stig Myrseth & Co.

"Peak oil" en realitet

Orion Securites mener det er liten tvil om at oljeprisen skal opp på lengre sikt.

- "Peak oil" er en realitet. Produksjonen på eksisterende felt faller med 5,1 prosent per år, og med dagens oljepriser er det lite lønnsomt å bygge ut ny kapasitet. Dette tilkjennegir at oljeprisen vil ta seg raskt opp igjen så snart forbruket begynner å øke.

- På kort sikt tviler vi likevel på at oppsiden er stor i oljeprisen. Dette skyldes at verdensøkonomien vil svekke seg ytterligere i månedene fremover før konjunkturene eventuelt bedres i andre halvår. Videre er lagrene høye samtidig som forbruket svekkes sesongmessig utover våren.

- Det taler for at det neppe haster med å kjøpe oljerelaterte aksjer og at Oslo Børs kan gjøre det noe svakere enn øvrige vestlige børser i tiden fremover, avslutter Orion Securities.