138371019_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrseth. Orion Securities.

Motstridende signaler

Publisert: 9. mars 2009 kl 08.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Forrige uke var helsvart i aksjemarkedet. Både Oslo Børs og de toneangivende utenlandske børsene svekket seg 5 til 8 prosent på negative nyheter fra finanssektoren og tegn til en stadig dypere resesjon.

I råvaremarkedet var det ingen klar tendens idet kobber presterte et solid rally mens oljeprisen falt halvannen dollar.

I obligasjonsmarkedet falt lange statsrenter, mens kredittspreadene trakk svakt ut. I valutamarkedet var det kun mindre bevegelser.

Stabilisering i Kina

- De økonomiske rapportene fra USA, Japan og Europa er dyster lesning og gir lite håp om snarlig bedring. Kina viser imidlertid stadig flere tegn til å frikoble seg fra resten av verden. Stemningen i næringslivet er oppadgående, og kredittveksten og detaljhandelen skyter fart, påpeker Orion-analytikerne.

- Den begynnende stabiliseringen i Kina gjenspeiler at myndighetene på et tidlig tidspunkt iverksatte bredt baserte og kraftige stimulanser, en innsats som man nå begynner å høste fruktene av. I tillegg er det strukturelle bildet konstruktivt. Kina har ikke makroøkonomiske ubalanser av betydning samtidig som den underliggende produktivitetsveksten er formidabel, skriver meglerhuset.

Motstridende finanssignaler

Saken fortsetter under annonsen

- Finansmarkedet sender for tiden ut motstridende signaler om verdensøkonomien. Det skarpe fallet til nye bunner i aksjemarkedet er et alvorlig varsku. Motposten er at trenden i råvarer som kobber og olje er sidelengs til svakt stigende, noe som ikke harmonerer med skarpt temperaturfall i verdensøkonomien. Lange statsrenter har heller ikke falt til ny bunn, mens kredittspreadene holder seg godt under toppene nådd tidligere i vinter. Divergensen mellom aksjer og råvarer kan forklares med Kina. Stabiliseringen i kinesisk økonomi utligner svakheten i resten av verden med en sidelengs trend i råvaremarkedet som resultat. Dette underbygges av at Shanghai-børsen også gjør det sterkere enn det globale gjennomsnittet, ifølge Orion.

- Spriket mellom aksje- og obligasjonsmarkedet er vanskeligere å forklare. Fraværet av kraftig økning i kredittspreadene gjør imidlertid at den rådende børsnedgangen fremstår som mindre truende enn de foregående fallene som alle ble akkompagnert av kraftig uro i kredittmarkedene, mener Stig Myrseth & Co.

Ser vi bunnen i aksjemarkedet?

Ifølge Orion er det en klassisk feil som mange investorer gjør, er å vente med aksjekjøp til de økonomiske rapportene viser at verdensøkonomien har passert bunnen og påbegynt en ekspansjon. Historien viser at man da går glipp av halve oppgangen.

- Husk at verdensøkonomien ikke trenger å bunne ut for at børsene skal gjøre det samme. Vanligvis holder det at tempoet i den økonomiske kontraksjonen har passert sitt maksimum og begynt å avta. Det er med andre ord ikke den førstederiverte av verdensøkonomien som teller, men den andrederiverte. Tror du at den globale kontraksjonen vil tilta i styrke i månedene fremover, vil sannsynligvis børsene falle videre. Omvendt kan det være på tide å kjøpe om du tror at styrken i nedgangen er nær sitt maksimum og vil avta, skriver analytikerne.

- Hva tror vi selv? Styrken i den globale resesjonen synes fortsatt å tilta, men stormen er neppe langt unna maksimal styrke. Vi blir ikke overrasket om aksjemarkedet passerer en viktig bunn i løpet av en måned eller to, men foreløpig er det for tidlig å trekke bastante konklusjoner, avslutter Orion Securities.