138369562_chica.jpg
DERIVATBØRSEN I CHICAGO der det meste av handelen med opsjoner og futures foregår.

Mot århundrets aksjefest?

Publisert: 15. juni 2009 kl 19.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I en ny analyse fra meglerhuset Orion Securities konkluderer analysesjef Stig Myrseth med at vi står foran et kjempehopp i råvareprisene.

Årsaken er den enorme veksten i Kina og India der mellom to og tre milliarder mennesker er i ferd med å ta steget fra fattigdom til middelklasse.

- Noe av det første middelklassen gjør er å kjøpe bil og bolig, sier Myrseth og peker på at til det trengs det mye råvarer - veldig mye - og at det er i ferd med å bli mangel på flere av dem. Deriblant olje.

Peak Oil - en realitet

Kina er allerede verdens største bilmarked selv om privatbilismen kun er i sin spede begynnelse. Med samme forbruk per capita som USA vil Kina trenge 85 millioner fat olje per dag. Det er like mye som dagens samlede globale oljeproduksjonen.

- Peak Oil er en realitet, fastslår Børsspeilmesteren og mener verden oljeproduksjon i beste fall kun vil øke svakt i årene som kommer.

Saken fortsetter under annonsen

- Det finnes for lite olje. Vi lever på gammel moro, sier han og legger frem beregninger som viser en fordobling av verdens årlige oljeforbruk frem mot 2050 samtidig som oppdagelser av nye oljefelt faller til nesten null.

- Den enkleste løsningen er å anskaffe en ny jordklode for hver ekstra 1,5 milliard middelklassemennesker; en til Kina, en til India og en klode i reserve i tilfelle andre utviklingsland som Pakistan, Indonesia, Brasil og Bangladesh ønsker seg et vestlig velstandsnivå, sier analysesjefen spøkefullt.

Den mest sannsynlige løsningen er derimot stigende priser. Ifølge Myrseth er råvaremarkedet allerede inne i en såkalt "supersyklus".

Importen av aluminium, kobber og jernmalm til Kina har gått rett til himmels i løpet første halvdel i år og spekulantene er på full fart tilbake i oljemarkedet viser handelen med oljekontrakter.

Ekstremprofitt

Saken fortsetter under annonsen

- Vi vil se tiltakende flaskehalser i råvaremarkedet. Høye og stigende priser vil gi økt produksjon, mer effektivt forbruk og teknologisk innovasjon. I tillegg vil enkelte forbrukere prises ut av markedet. Disse flaskehalsene vil gi råvarerelaterte selskaper mulighet til å hente ut ekstremprofitt, hevder Orion-analytikeren.

Myrseth tviler på et skarpt oppsving i amerikansk økonomi med det første, men mener veksten i Kina og India vil være de kraftigste motorene i verdensøkonomien fremover.

- Her blir resesjonen verken dyp eller langvarig, sier han og legger til at det er et stort potensial i aksjemarkedet om bare verden kommer tilbake i vater.

Dollarkrasj og gjeldskrise

Det er likevel et par ting som kan ødelegge festen.

Orion Securities frykter først og fremst en kollaps i dollarkursen og en global gjeldskrise som følge av de enorme låneopptakene til USA for å finansiere alle krisepakkene og stimuleringstiltakene.

Saken fortsetter under annonsen

I øyeblikket er dollarkursen på full fart utfor stupet og rentene på dollarlån stiger.

Stig Myrseth understreker også at en "super-spike" i råvareprisene på sikt kan få en svært negativ effekt for råvaremarkedet og for verdensøkonomien.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 3,28 prosent.

OMX 20 i København er ned 1,01 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 30 i Stockholm er ned 1,90 prosent.

FTSE 100 i London er ned 2,61 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 3,54 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 3,20 prosent.

Olje og gull ned

Nordsjøolje omsettes for 70,30 dollar fatet - ned 1 dollar og 50 cent.

Gull omsettes for 827,80 dollar per unse - ned 12 dollar og 90 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,4670 kroner. En euro noteres til 1,3788 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.

USA