138369325_b__rs.jpg

Mørke skyer over børsen

Publisert: 10. august 2009 kl 12.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det europeiske aksjemarkedet snur ned mandag etter fire ukers eventyrlig oppgang.

Handelen med amerikanske indeksfutures blinker rødt og signaliserer et fall når Wall Street åpner i ettermiddag.

På derivatbørsen i Chicago viser handelen med indeksfutures knyttet til volatilitetsindeksen VIX at markedet forventer svingninger på rundt 13 prosent i de neste fem ukene. Forskjellen mellom VIX-indeksen og prisen på VIX-futures er nå like stor som i august 2008 - rett før S&P's 500 opplevde det kraftigste fallet på 21 år - viser beregninger som nyhetsbyrået Bloomberg har gjort.

Risikoappetitt

Gode økonomiske (mindre dårlige) rapporter har skjerpet appetitten etter risikoaktiva ytterligere og bidro til en oppgang på 2-3 prosent på de toneangivende vestlige børsene.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,7 prosent ledet an av løft på 7 prosent i DnB NOR og 8 prosent i Aker Solutions. På den negative siden utmerket REC og Tandberg seg med fall på henholdsvis 4 og 7 prosent.

I råvaremarkedet var det friske fraspark i industrimetaller. Her kan nevnes at nikkel
steg 11 prosent, aluminium 6 prosent og kobber 4 prosent. Nordsjøolje (Brent) klatret mer moderat; 2,6 prosent til 73,59 dollar per fat.

Saken fortsetter under annonsen

I obligasjonsmarkedet steg lange statsrenter skarpt ledet an av et løft på 37 basispunkter til 3,86 prosent i den amerikanske tiåringen. Samtidig trakk kredittspreadene kraftig inn.

I valutamarkedet var det kun små endringer i dollar og kronekurs.

I fraktmarkedene stupte bulkratene med 17 prosent, mens tankratene holdt seg stabile på lave nivåer.

Fordelaktig bakteppe


- De økonomiske rapportene i forrige uke fortsatte å tegne et bilde av en økonomi på vei ut av resesjon og inn i en oppgang, skriver Orion Securities i sin analyse og tilføyer.
- Selv om det er vanskelig å uttale seg om varigheten av det forestående oppsvinget, blir vi ikke overrasket om styrken blir betydelig i det korte perspektivet.

• Som en følge av lagerbygging er produksjonen vesentlig lavere enn etterspørselen i mange bransjer. En avslutning av lagerbyggingen sammen med økt etterspørsel som en følge av stimulansene kan gi et forholdsvis skarpt oppsving i aktiviteten. Her kan nevnes at salget av amerikansk-produserte biler for tiden er nesten dobbelt så høyt som produksjonen.

Saken fortsetter under annonsen

• Det kan være et betydelig oppdemmet behov i husholdningene som en følge av lengre tids panikksparing, spesielt i fremvoksende økonomier.

• Amerikanske bedrifter behandler i økende grad arbeidsstokken som en variabel og ikke fast kostnad. De var ualminnelig aggressive med å kutte bemanningen under resesjonen, og vi blir ikke overrasket om også oppbemanningen vil skje mye hurtigere og kraftigere enn etter tidligere resesjoner. Økt sysselsetting er viktig ettersom en bærekraftig oppgang ikke er mulig uten dette.

Akilleshælen

- Samtidig som økonomien og selskapsresultatene bedrer seg, nyter aksjemarkedet godt av en hyperekspansiv pengepolitikk. Styringsrenter nær null, fallende risikopåslag i obligasjonsmarkedet og en stigende pengemengde skaper et underliggende kjøpspress etter aksjer, og det er få tegn til at sentralbankene vil trekke tilbake stimulansene med det første, skriver Orion.

- Himmelen er likevel ikke uten skyer, og vi anbefaler spesielt å holde den amerikanske tiårsrenten på radarskjermen. Klatrer denne inn på firetallet, kan det skape problemer for både Wall Street, boligmarkedet og økonomien. Generelt er statsfinansene akilleshælen. Ubalansene i disse er vesentlig større enn normalt i starten av en oppgangskonjunktur, og i verste fall kan dette lede til en offentlig gjeldskrise om kreditorene mister tilliten til den finanspolitiske disiplinen, påpeker analysesjef Stig Myrseth.

Kinaboblen

Mens undertonen var småpositiv på de vestlige børsene, hadde Shanghai-børsen sin verste uke på fem måneder.

Saken fortsetter under annonsen

- Bakgrunnen var frykt for at myndighetene vil stramme inn på kredittveksten. Utlånene i kinesiske banker var i juni opp formidable 49 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Kinesiske aksjer har de siste årene signalisert flere viktige trendskifter. Vi anbefaler derfor å følge nøye med på utviklingen på Shanghai-børsen, konkluderer meglerhuset.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 1,03 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,53 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 0,83 prosent.

FTSE 100 i London er ned 0,42 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,69 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er ned 0,58 prosent.

Olje og gull ned

Nordsjøolje omsettes for 73,15 dollar fatet - ned 44 cent.

Gull omsettes for dollar 955,50 per unse - ned 4 dollar.

En dollar noteres til 6,1182 kroner. En euro noteres til 1,4192 dollar.

Oslo Børs her.

Saken fortsetter under annonsen

Europeiske børser her.