Midtuke-rally på Wall Street
Wall Street ser ut til å følge et etter hvert velkjent mønster:
Uken starter svakt, fulgt av et rally midt i uken, for så å avslutte fredagen med gevinstsikring og "all bets off".
Onsdag er det fremleggelsen av den siste amerikanske konsumprisindeksen som utløser midtuke-rallyet på Wall Street.
Inflasjonen under kontroll?
Ifølge amerikanske Labour Department økte konsumprisindeksen med 0,2 prosent i april, etter å ha steget 0,3 prosent i mars.
Den såkalte kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, økte med 0,1 prosent, sammenlignet med 0,2 prosent måneden før.
Ifølge estimater innhentet av Bloomberg var det ventet en økning i konsumprisindeksen på 0,3 prosent, og en økning kjerneinflasjonen på 0,2 prosent.
- Lavere inflasjon er ekstraordinært viktig for markedet, sier researchdirektør Eric Green hos Penn Capital Management til Bloomberg News.
- Det er viduderlige nyheter å ha en økonomi som blir stimulert av en rekke tiltak, og samtidig går ikke prisene opp. Dette kan tillate finans, og andre utvalgte aksjer, å gjøre det godt på kort sikt, sier Green.
Skepsis til tallene
- Inflasjonstallene har vært så stygge at vi er nødt til å se to, tre måneder i sammenheng før noen i FED slapper av, sier sjeføkonom Christopher Low hos FTN Financial til Bloomberg News.
- Men det er en start. Rapporten er betydelig bedre enn forventet, og man må jo starte et sted, sier Low.
- At bensinprisen er ned 0,2 prosent virker litt merkelig, sier strateg Marc Pado hos Cantor Fitzgerald til MarketWatch.com.
- Men det er greie tall. Det er en kombinasjon av økt produktivitet og lavere lønninger som bringer tallene ned. Folk glemmer at vi har økonomiske nedgangstider og lønningene stiger ikke så hurtig, sier Pado.
- Prisene gikk ned på dyre varer som biler og computere fordi forbrukerne ikke lenger har penger til å kjøpe dem, mens prisene på vanlige dagligvarer har gått til himmels, sier Joel Naroff hos Naroff Economic Advisors.
- Jeg tviler på at denne rapporten vil overbevise noen i FED om at inflasjonen ikke lenger er en trussel. For den gjennomsnittlige familie som skal kjøpe en ny bil eller computer i år, er forholdene vanskelige, sier Naroff til CNBC.
- Det er ikke tvil om at vi vil få en høyere konsumprisindeks, sansynligvis neste måned, for disse tallene er ikke reelle, slår sjefstrateg Jim Paulson hos Wells Capital Management fast.
Men Paulson legger til at det likevel er en god tid å være i markedet. - Jeg tror aksjene er ganske atraktivt priset, selv om kjerneinflasjonen øker litt over de neste månedene, sier han.
- I dag ser vi et klassisk "relif-rally" etter at aksjene har fått ganske mye juling de siste dagene, sier president Dean Barber hos Barber Financial Group til CNNMoney.com.
- "But I don't see any legs behind it", legger han til. - Jeg har vanskelig for å tro på april-tallene slik som råvareprisene har steget, sier Dean Barber.
Bernanke snur?
Selv om dagens inflasjonstall - isolert sett - kan gi Ben Bernanke og FED større spillerom når det gjelder videre rentekutt, er det dem som tror at inflasjonsfaren kan få FED til å øke styringsrenten allerede i oktober.
Federal Reserve har historisk vært svært forsiktig med å gjøre pengepolitiske grep i forkant av de amerikanske presidentvalgene.
Likevel priser derivat-traderene på derivatbørsen i Chicago nå inn 56 prosents sjanse for at Bernanke øker renten fra 2 til 2,25 prosent på rentemøtet i oktober - få dager før valgdagen 4. november.
Markedet er ellers ganske sikker på at renten forblir uendret på FED-møtene i juni, august og september.
Opp på tap
Låneforetaket Freddie Mac melder om et tap på 151 millioner dollar i første kvartal, og trenger 5,5 milliarder i ny kapital for å sikre driften.
Men markedet er likevel positiv overrasket, og sender aksjen opp nesten 10 prosent.
Samme skjebne får varehuskjeden Macy's som melder om et tap på 59 millioner i første kvartal, sammlignet med et overskudd på 36 milliioner i samme periode i fjor.
Men selskapet opprettholder sin resultatguiding for 2008, og investorene sender aksjen opp 5 prosent.
- Macy's leverer et fremragende resultat på bakgrunn av et tøft makroøkonomisk tilbakefall, skriver analytiker Adrianne Shapira hos Goldman Sachs i et analysenotat.
Men ikke alle er like begeistret. Analytiker Wayne Hood hos BMO Capital Markets mener Macy's resultatguiding er urealistisk dersom de ikke får et kraftig oppsving i salget i andre halvår.
- Man kan øke salget på bekostning av fortjenesten. Jeg synes ikke selskapet har noen visibilitet. Det er uklart om det vil bli bedre, sier Wayne Hood til MarketWatch.com.
StatoilHydro er opp 0,5 prosent på NYSE onsdag, Frontline er opp 0,1 prosent.
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er opp 0,84 prosent.
Dow Jones er opp 0,88 prosent.
Nasdaq Composite er opp 0,94 prosent.
Nasdaq Other Financial er opp 0,31 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 0,23 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 6,62 prosent.
Olje og gull ned
WTI-oljen omsettes for 124,23 dollar fatet - ned 1 dollar og 57 cent.
Gull omsettes for 866,50 dollar per unse - ned 3 dolar og 10 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,0880 kroner. En euro noteres til 1,5454 dollar.
Følg de amerikanske markedene her.