138371122_tokyo.jpg
Tokyo Stock Exchange.

Megatabbe i Tokyo

Publisert: 25. februar 2009 kl 12.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Tokyo Stock Exchange opplyser i en melding onsdag at en kjøpsordre på konvertible obligasjoner for 3000 milliarder yen ble stoppet i natt.

Tokyobørsens automatiske overvåkningssystem, ToSTNeT, reagerte på det enorme beløpet og stanset handelen som gjaldt kjøp av konvertible obligasjoner utstedt av videospillprodusenten Capcom.

Etter å ha kontaktet UBS Securities Japan Ltd viste det seg at ordren egentlig skulle være på 30 millioner yen.

Fat finger trading

USB har i dag sendt ut en pressemelding der de beklager feilen som forklares med en såkalt "fat finger trading mistake" - rett og slett en menneskelig tastefeil på en computer.

Den sveitsiske storbanken beklager problemene det har medført for markedsaktørene, men understreker at feilen vil ha liten innvirkning på markedet ettersom det dreier seg om en rapporteringspliktig avtale inngått utenfor børsen.

Men prisen på Capcoms konvertible obligasjoner steg fra 99,40 til 99,45 i perioden fra ordren ble gitt til handelen ble stanset. Avkastningen på obligasjonene falt fra 6,48 til 6,30 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

- Ikke nå igjen!

Det er ikke første gang feilaktige ordrer er blitt stanset på den japanske børsen.

- Ikke nå igjen! utbryter direktør Makoto Haga hos Wing Asset Management Co.
- Tre trillioner billioner yen er et uvanlig stort beløp. Hadde handelen blitt gjennomført, ville Tokyo Stock Exchange ikke oppfylt sine forpliktelser, sier Haga til Bloomberg News.

I juli i fjor måtte Tokyobørsen stanse handelen med futures på Topix-indeksen i et halvt døgn, bare fem måneder etter at en computerfeil også stanset handelen med fremtidskontrakter.

I desember 2005 førte en svikt i Tokyobørsens datasystem til at meglerhuset Mizuho Securities ikke fikk stoppet en feilaktig salgsordre.
Børsens datasystem reagerte ikke på Mizuhos forsøk på å kansellere et salg av 610 000 aksjer i selskapet J-Com - 42 ganger mer enn det totale antall aksjer i selskapet.
Det gikk 10 minutter før Mizuhos fikk stanset handelen, noe som påførte meglerhuset en ekstra kostnad på over 40 milliarder yen.

Og i 2001 måtte UBS Warburg ut med en offentlig unnskyldning for å ha lagt inn en feilaktig salgsordre på selskapet Dentsu Inc samme dag som selskapet ble notert på børsen, noe som sendte aksjekursen rett i bakken.

Sikkerheten undersøkes

Saken fortsetter under annonsen

De internasjonale myndighetene i Basel Commitee on Banking Supervision startet i fjor en større studie av 120 finansforetak for å undersøke nærmere tap som følge av svindel, datafeil eller menneskelig svikt, også kalt "operational risk".

Resultatet av undersøkelsen skal brukes til å forhindre transaksjonsfeil på tvers av landegrensene.