138371591_citig.jpg

Med Wall Street som gissel

Publisert: 26. januar 2009 kl 23.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet starter uke i velkjent stil med voldsomme svingninger og finanssektoren i sentrum.
Etter å ha falt om lag 2,4 prosent ender mandagen i pluss.

Det bizarre er med dagens amerikanske børsoppgang er at den kommer etter at nesten 75 000 mennesker har mistet jobben i løpet av noen timer.

Oppsigelser gir kursoppgang

Verdens største byggevarekjede, Home Depot, står for den største oppgangen av selskapene i Dow Jones indeksen.
Selskapet opplyser mandag at det vil kutte kostnader, blant annet ved å si opp 2 prosent av arbeidsstyrker. Det vil si; cirka 7000 personer.
Aksjen sendes opp over 5 prosent.

Mobiltelefonselskapet Sprint Nextel varsler kostnadskutt på 300 millioner og sparker 8000 ansatte.
Aksjen stiger 1,6 prosent.

Det nederlandske finanskonsernet ING Groep meldte varslet tidligere i dag et tap på 3,3 milliarder euro i fjerde kvartal, samt oppsigelse av 7000 ansatte.
I Amsterdam føyk aksjekursen opp 28 prosent, på New York børsen er ING opp 20 prosent.

Verdens største produsent av bulldosere og gravemaskiner, Caterpillar, kutter bemanningen med 20 000 stillinger etter et svakere kvartalsresultat enn forventet og nedjustering av fremtidsutsiktene.
Caterpillaraksjen faller nesten 9 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Bloomberg News er det annonsert over 74 000 oppsigelser i løpet denne mandagen som allerede er døpt "Bloody Monday" i amerikanske medier.
- Etter dette trenger vi noe hard og kontant jobbskapning, eller så kan markedet ta et nytt svalestup, sier administrerende direktør Greg Pai hos Paradigm Asset Management til The Wall Street Journal.

Fanget av bankene

Verdens største kobberprodusent, Freeport-McMoran, overrasker positivt ved å legge frem et kvartalsresultat på 6 cent per aksje, mot markedets forventninger om et tap tilsvarende 1,01 dollar per aksje.
Kobberprodusenten belønnes med en kursoppgang på 12 prosent.

Det siste tallene fra boligmarkedet viser en overraskende økning i salget av brukte boliger, og The Conference Board's index of leading indicators stiger, også overraskende, for første gang på tre måneder.

- I dag, i det minste, ser vi et glass som er halvfullt. Forrige uke var det halvtomt med hull i bunnen, sier investeringsdirektør Paul Nolte hos Hinsdale Associates.
Han trekker også frem oppkjøpsplanene til legemiddelgiganten Pfizer som et positivt signal.
- Selskapsresultatene vil være bli omtrent som forventet, ikke storartet, og vi vil høre fra en bank her og der om problemer. Og det er banksiden som fremdeles driver markedet, sier Nolte til TheStreet.com.

Aksjene på Wall Street startet dagen friskt med finansaksjene i spissen, oppmuntrer at formiddagens bankrally i Europa.

Men så kom pressesekretær i Det Hvite Hus, Peter Gibb, med beskjed om at den nye administrasjonen vil bruke resten av bankkrisepakken på 700 milliarder dollar, (det såkalte TARP-programmet), på en annen måte enn Bush-administrasjonen, med fokus på forbrukerne i stedet for bankene.

Saken fortsetter under annonsen

Dermed dundret bankene ned igjen, og dro med seg resten av markedet som likevel klarte å komme seg over på pluss-siden i løpet av den siste timen.

- Inntil det blir en form for avgjørelse på hva den nye regjeringen vil gjøre med bankene, kan jeg ikke se at aksjemarkedet skal klare å gjøre det særlig bra, sier fondsforvalter Eric Cinnamond hos Intrepid Small Cap Fund til The Journal.

Investeringsstrateg Quincy Krosby hos The Hartford kaller de mange opp- og nedturene i finanssektoren for "a traders rally".
- Hver gang det kommer noe nytt fra Washington som ligner på en løsning, for eksempel Obamas samtaler med republikanerne, stiger disse aksjene. Man handler på overskriftene i øyeblikket. Ingen ønsker å være "short" hvis det kommer noe positivt, sier Krosby til CNBC.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,56 prosent.

Dow Jones er opp 0,48 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,82 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 2,05 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 3,34 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,94 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 45,71 dollar fatet - ned 76 cent.

Gull omsettes for 902,40 dollar per unse - opp 6 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 6,7094 kroner. En euro noteres til 1,3222 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.