Massivt salg av pund

Publisert: 15. november 2007 kl 08.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- I går la den britiske sentralbanken, Bank of England, frem en ny inflasjonsrapport. I rapporten ble det gitt indikasjoner på at renten i Storbritannia, nå 5,75 prosent, muligens vil måtte kuttes i fremtiden. Dette fikk investorer til å selge pund i store mengder, skriver analytiker Mari Markmann i DnB NOR Markets.

Svakere pund

- Kursen mellom euro og pund steg (svakere pund) til 0,7144, det høyeste på over 4 år, etter at BoEs inflasjonsrapport ble publisert. Før publiseringen lå EUR/GBP-kursen rundt 0,7049. Mot dollaren har pundkursen falt (svakere pund) fra 2,084 i går formiddag til 2,056 torsdag morgen. Også vekslingsforholdet mellom pund og kroner har bedret seg betraktelig i kronens favør det siste døgnet. Siden i går morges har kursen falt med nesten 12 øre eller 1,0%, til 11,118 i morgentimene torsdag. Sterke tall for ledigheten i den britiske økonomien kunne ikke hjelpe pundet i går da fokus i all hovedsak ble lagt på BoEs uttalelser, mener Markman.

Økt markedsuro

- For øvrig har vi det siste døgnet sett en moderat økning av markedsuroen igjen. Amerikanske aksjemarkeder falt i går etter at tall for detaljhandel og PPI kom inn på den svake siden. Dow Jones endte dagen ned 0,6% mens Nasdaq fikk en noe større nedgang på 1,1%. Denne utviklingen har hatt smitteeffekter både på asiatiske børser og i valutamarkedet generelt. Vi har dermed kunnet notere en avtakende interesse for risikable posisjoner over natten.

Nye nøkkeltall

- I dag er markedets søkelys først og fremst rettet mot en rekke amerikanske nøkkeltallfremleggelser. Viktigst vil kanskje KPI-tallene bli, men også Empire State- og Philly Fed-indeksene samt ukentlige tall for antallet førstegangssøkende vil følges nøye. I råvaremarkedet er det de ukentlige oljelagertallene som det nå knyttes spenning til. Oljeprisen har trukket opp det siste døgnet, en effekt både av at man nå ser for seg økt etterspørsel i USA grunnet at fyringssesongen er i full gang og at markedsaktørene også fester mindre lit til at OPEC vil komme med noen produksjonsøkninger på helgens møte i Riyadh. Oslo Børs har nytt godt av økningen i oljeprisen, og hovedindeksen endte gårsdagen opp for første gang på fem dager. Økningen ble på 1,0 prosent til 494,46 poeng.

Saken fortsetter under annonsen

Kronen går sidelengs

- Når det gjelder kronens utvikling mot andre valutaer enn pundet noterer vi i stor grad sideveis bevegelser det siste døgnet. Kronen trakk noe sterkere i går morges da børsen åpnet opp. Utover ettermiddagen ble likevel kronen sendt noe svakere igjen, trolig en effekt av at markedsuroen igjen tiltok. Både USD/NOK- og EUR/NOK-kursene åpner dermed dagen nærmest uendret fra nivåene onsdag morgen. I forholdet mellom svenske og norske kroner ser vi imidlertid at kursen det siste døgnet har trukket opp mot 86,00-området. Vi må helt tilbake til midten av august for å finne en like "svak" krone mot SEK, påpeker DnB-analytikeren.

Bekymrede sentralbanker

- De forholdsvis store bevegelsene vi har sett i den siste tiden både i valuta- og aksjemarkedet fører til at bekymringene øker hos de ulike sentralbanker. I helgen holdes det et møte i G20-økonomiene i Cape Town og signalene tyder på at den siste tidens valutakursbevegelser vil stå i fokus under dette møtet. Presset er (som vanlig) størst på Kina, der både amerikanske og europeiske representanter til stadighet presser på for en sterkere kinesisk valuta.

Mer fra Bernanke

- Under en tale i går la den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke frem nye retningslinjer for FOMCs kommunikasjon. Hovedtrekkene går på at FOMC skal bedre sin kommunikasjon med markedet, og at økonomiske prognoser skal publiseres oftere. Med dette går Fed mer i retning av andre sentralbankers (som Norges Banks og Riksbankens) strategi, avslutter Mari Markman i DnB NOR Markets.


Saken fortsetter under annonsen