138370954_large.jpg

Maner til forsiktighet

Publisert: 16. mars 2009 kl 08.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Forrige uke var den beste så langt i år på Wall Street med et løft på 9 prosent i Dow Jones indeksen.

I Europa og Asia steg de toneangivende indeksene med 6 til 8 prosent. Finansaksjer ledet an i det globale aksjerallyet etter at Citigroup meldte at banken var lønnsom i årets to første måneder. Videre spekuleres det i at det kan bli justeringer av market-to-market-kravet i regnskapsreglene. Som en følge av de nåværende reglene har bankene blitt tvunget til å skrive ned verdien av obligasjoner og andre eiendeler som handles i illikvide og til dels lite fungerende markeder til kunstig lave nivåer.

Optimismen rådet også grunnen på Oslo Børs med en oppgang på knapt 6 prosent på hovedindeksen. DnB NOR ledet an med et løft på hele 19 prosent, mens Yara og StatoilHydro endte uken uendret.

I råvaremarkedet tenderte oljeprisen sidelengs, og det samme gjaldt de fleste råvarer.

I obligasjons- og pengemarkedet var det kun mindre endringer med unntak av kredittspreadene for amerikanske banker. Disse trakk ut etter at finansminister Geithner varslet at obligasjonseierne ikke nødvendigvis er trygge ved banknasjonaliseringer.

I valutamarkedet svekket dollaren seg 2 prosent mot euro og 3 prosent mot kroner.

Oversolgt-rally på børsene

Saken fortsetter under annonsen

- De globale aksjemarkedene har lenge vært modne for et oversolgt-rally, og i forrige uke materialiserte dette seg, skriver Orion Securities i Dagens Ananlyse.

- Størrelse og varighet av oppgangen kan vanskelig vites med sikkerhet, ettersom det fundamentale bildet fortsatt er brokete. Av forhold som maner til forsiktighet, kan nevnes:

• Den amerikanske sentralbanken er for passiv. I en situasjon der deflasjon er hovedtrusselen og rentevåpenet har gått tom for ammunisjon, må pengemengden ekspanderes aggressivt. Som det fremgår av Dagens Chart (nedenfor), har imidlertid det motsatte skjedd de siste to månedene.

• Finansminister Geithner har heller ikke overbevist med sin håndtering av bankkrisen. Uklare signaler har skapt unødvendig usikkerhet, og det gjenstår å se hva den endelige løsningen blir.

• Konjunkturbildet i Europa er lite betryggende. De finans- og pengepolitiske stimulansene er for svake, og flere land som Irland, Italia, Hellas og Spania risikerer å falle inn i en depresjon. Som om ikke dette var nok, fremstår Øst-Europa som en tikkende bombe.

- Motposten til det forannevnte er at kinesisk økonomi allerede viser tegn til stabilisering. Mens eksporten stuper, vokser detaljhandelen robust. Dette tilkjennegir at innenlandsk etterspørsel er i ferd med å ta over eksportsektorens tradisjonelle rolle som motor i økonomien. Den fastere undertonen i Kina kan være et tidlig varsel om at nedturen i verdensøkonomien er i de senere stadier, påpeker Orion-analytikerne.

- Et annet moment som ikke må glemmes, er at verdensøkonomien ikke trenger å bunne ut for at børsene skal gjøre det samme. Vanligvis holder det at tempoet i den økonomiske kontraksjonen passerer sitt maksimum og begynner å avta. Hvorvidt styrken i den globale kontraksjonen vil avta eller tilta fremover, kan vanskelig vites med sikkerhet, men selv heller vi mot det førstnevnte. Hovedårsaken er de mange stimulansepakkene som nå lanseres på løpende bånd. Disse vil gi støtte til økonomien, i alle fall fra andre halvår, mener meglerhuset.

Saken fortsetter under annonsen

Hva med oljeprisen?

- Ett risikomoment på Oslo Børs som vi bekymrer oss noe over, er oljeprisen. Selv om det langsiktige bildet er upåklagelig som en følge av Peak Oil-problematikken, er det korte bildet mer usikkert. Den globale etterspørselen nedrevideres jevnt og trutt, og ledig produksjonskapasitet i OPEC blir stadig høyere. Får oljeprisen seg en siste nedtur før en varig bunn passeres, kan Oslo Børs gå på en smell. En slik nedtur bør imidlertid benyttes til å akkumulere olje- og oljeserviceaksjer langsiktig. Når det neste oppsvinget innledes i verdensøkonomien, vil oljeprisen raskt klatre mot 70-80 dollar per fat siden lite ny kapasitet vil bli bygd ut før prisen kommer opp på minimum dette nivået, avslutter Stig Myrseth & Co.