Løpsk olje senker Wall Street
Den amerikanske lettoljen ble notert til 126,20 dollar fatet på New York Mercantile Exchange fredag.
Det er opp over 2 dollar fra sluttnoteringen i går.
Men markedet reagerer med å sende oljeaksjene hodestups nedover. Giganten Exxon Mobil er ned om lag 1,5 prosent og trekker energisektoren i minus.
Ikke bæredyktig
- Folk ser på bevegelsene i oljeprisen og sier det ikke er bæredyktig, og klar for en korreksjon, sier forvalter Michael Chren hos Alligant Asset Management til Bloomberg News.
- Det er derfor vi ser svakhet i oljerelatert handel. De ha hatt et godt løp og folk tar gevinst i et svakt marked, sier Chren.
Destabiliserende
- Den stigende oljeprisen har en negativ effekt på privat forbruk. Med en økning i både olje- og matpriser, som har en destabiliserende effekt på brutt nasjonalprodukt fordi det relaterer seg til privat forbruk, så er dette en "wake-up call", sier aksjestrateg Phil Orlando hos Federal Investors til MarketWatch.com.
Smertegrense
- På et tidspunkt blir oljeprisen for høy til at investorene kan tjene på det. Jo høyere oljeprisen går, jo vanskeligere blir det å selge den videre med fortjeneste, forklarer tradingsjef Todd Leone hos Cowen & Co. overfor Reuters.
Det er ikke bare ikke oljeaksjene som faller. Også gruveselskapene faller på bakgrunn av nye tall som viser at lagrene av kobber økte med 10 prosent forrige måned og antyder at etterspørselen etter metaller fra Kina er synkende.
Kobberprisen faller kraftig, og på NYSE faller verdens nest største kobberprodusent, Freeport-McMoRan, nesten 4 prosent.
Finanskrise
Verdens største forsikringsselskap, American International Group (AIG), får finanskrisen til å blomstre opp igjen etter å ha meldt om et tap på nesten 8 milliarder dollar i første kvartal, og signalisert behov for en kapitaltilførsel på 12,5 milliarder dollar.
Etter å ha falt nesten 10 prosent på Frakfurtbørsen tidligere i dag, er AIG ned 8,5 prosent på Wall Street.
Verdens største bank, Citigroup, faller 1,5 prosent etter å ha offentliggjort planer om å selge eiedeler for 400 millioner dollar for å gjennskape lønnsomheten i selskapet.
- Vi er fremdeles forsiktig i finanssektoren, sier forvalter Julie Van Cleave hos Deutsche Asset Management til Bloomberg News.
- Det er flere oppdagelser i vente, sier hun.
Finansselskapene i S&P's 500 faller for tredje dag på rad.
USA-underskuddet krymper
Mens debatten raser videre om hvorvidt USA befinner seg i en økonomisk resesjon eller ikke, kommer det fredag nye tall som viser at USAs underskudd på handelsbalansen krympet fra 61,71 milliarder dollar i februar til 58,21 milliarder i mars.
Økonomene hadde ventet at underskuddet ville øke til 61,9 milliarder.
Importen falt med det største beløpet på seks år som følge av fallet i dollarkursen.
- Dette er konsekvensen av en svekket dollarkurs. Alle har ventet det, sier Jack Bouroudjian hos Brewer Investment Group til CNBC.
- Når dollaren kommer ned på et visst nivå, vil du før eller siden se noe skje med handelsbalansen. Dette er akkurat hva vi ønsker å se. Det er faktisk gode nyheter for markedet, tror det eller ei, sier Jack Bouroudjian.
StatoilHydro er ned 0,3 prosent på NYSE fredag, Frontline er opp 0,6 prosent.
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er ned 0,76 prosent.
Dow Jones er ned 1,05 prosent.
Nasdaq Composite er ned 0,32 prosent.
Nasdaq Other Financial er ned 0,52 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 0,40 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 1,91 prosent.
Olje og gull opp
WTI-oljen omsettes for 125,33 dollar fatet - opp 1 dollar og 64 cent.
Gull omsettes for 885,80 dollar per unse - opp 3 dollar og 70 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,0761 kroner. En euro noteres til 1,5475 dollar.
Følg de amerikanske markedene her.