138369316_timot.jpg
Det er kritisk nødvendig for USA å utvide nasjonens grense for låneopptak, ifølge finansminister Timothy Geithner.

Kritisk for amerikansk økonomi

Publisert: 11. august 2009 kl 00.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Det kritisk nødvendig at Kongressen handler før maksimumsgrenser er nådd slik at borgere og investorer over hele verden fortsatt har tillit til at USA alltid vil oppfylle sine forpliktelser, skriver finansminister Timothy Geithner i et brev til lederen for flertallet i Senatet, Harry Reid.

Det er nyhetsbyrået Reuters som har fått tilgang til korrespondansen mellom Geithner og Reid. Det amerikanske finansdepartementet vil ikke kommentere saken.

Kritisk

Grensen for hvor mye statsgjeld USA kan ha er i dag 12 100 milliarder dollar.

Ifølge brevet fra finansministeren kan denne grensen være nådd allerede i midten av oktober.

Kongressen økte lånegrensen i februar i forbindelse med president Obamas krisepakke på 787 milliarder dollar.

Obama-administrasjonen er i øyeblikket i ferd med å bringe den amerikanske statsgjelden opp på historisk høye nivåer for å finansiere stimuleringstiltak og finansielle redningsoperasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig fører den dype resesjonen til at de føderale myndighetenes skatteinntekter er i ferd med å tørke ut.

Delstaten California, som i seg selv er verdens åttende største økonomi, sitter nå med et budsjettunderskudd på 24 milliarder dollar som den ikke har dekning for.

USA skal etter planen låne 2000 milliarder i år og inntil 1600 milliarder neste år.

Den totale amerikanske gjelden (GND) er i øyeblikket 11 790 milliarder dollar.

Handler ikke om politikk

Obama-regjeringens appell om mer penger vil trolig føre til sterke reaksjoner blant de republikanske politikerne som allerede kritiserer Obama for sin enorme pengebruk, og presidenten kan bli nødt til å utsette sin ambisiøse plan om å reformere det amerikanske helsevesenet.

Finansminister Timothy Geithner understreker overfor senator Harry Reid at politiske uenigheter ikke må ødelegge USAs kredittverdighet.

Saken fortsetter under annonsen

- Kongressen har aldri sviktet med å øke gjeldsgrensen når det har vært nødvendig fordi medlemmene på begge sider for lenge siden har anerkjent behovet for å holde politikken utenfor disse situasjonene som tradisjonelt har fått tverrpolitisk støtte, skriver Geithner.

- Dette er åpenbart et tidspunkt i vår historie som krever at denne tradisjonen blir opprettholdt, avslutter han.

Aksjefall gir obligasjonsrally

Det amerikanske aksjemarkedet daler langsomt mandag som følge av at mange investorer sikrer gevinst etter sommerens kraftige oppgang.

Når investorene selger aksjer øker etterspørselen etter statsobligasjoner og prisen på 10-årige statsobligasjonene øker i dag for første gang på en uke.

I morgen avholder amerikanske myndigheter den første av tre auksjoner denne måneden der gjeld for til sammen 75 milliarder dollar skal under hammeren.

Den årlige avkastningen (yield) som USA må betale for lån (obligasjoner) med 10 års løpetid har steget kraftig den siste tiden på grunn av økende skepsis til nasjonens betalingsevne. Bare i forrige uke økte yielden på 10-årige US Treasury med 37 basispunkter, 0,37 prosentpoeng.

Saken fortsetter under annonsen

Mandag er kupongrenten på 10-åringene ned 8 basispunkter, til 3,78 prosent.

Utrolig sammenfall

Det må sies å være et utrolig sammenfall at aksjemarkedet har falt kraftig de to siste gangene myndighetene har solgt obligasjoner. Noe som har sikret at USA har blitt kvitt alle papirene til en god pris og med en relativt lav kupongrente (yield).

Ved forrige auksjon 7.juli falt aksjemarkedet 2 prosent.

Under rekordauksjonen på 105 milliarder dollar 22.juni falt aksjemarkedet 3 prosent.

Det blir interessant å se hva som skjer i morgen.

Spår nytt globalt krakk

Saken fortsetter under annonsen

En av verdens ledende internasjonale investorer, Dr. Joseph Mark Mobius, sier i et intervju at det globale aksjemarkedet kommer til å falle 30 prosent.

- Det kan skje når som helst, sannsynligvis i år, sier Mobius som etter 40 år som investor og forvalter nå er styreformann i Franklin Tempelton Investments, et av verdens største investeringsselskaper med en formue på 274 milliarder pund som forvaltes på vegne av over 20 millioner private og institusjonelle investorer.

Dollarhopp

Den amerikanske valutaen styrker seg betraktelig mot mandag, Dollarindeksen gjør et hopp på 0,5 prosent og gullprisen faller 11 dollar.

Men hedgefond og andre kortsiktige investorer har økt sine lange posisjoner i gull med 12 prosent i løpet av den siste halvannen uke og put/call ratioen - forholdet mellom salgs- og kjøpsopsjoner - viser at flertallet av aktørene tror gullprisen vil stige igjen.
Og at dollaren vil falle videre.

- Saken er om vi får se noen finansiell ansvarlighet fra regjeringens side når det gjelder å få ned den voldsomme ekspansjonen i likviditet, sier forvalter Steve Leuthold hos Leuthold Core Investment Fund.

- Min bekymring, og min risiko neste år, er at ekspansjonen opprettholdes på samme nivå samtidig som økonomien faktisk begynner å bedre seg. Det plager meg, sier Leuthold til Bloomberg News.
- Det betyr svakere dollar, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi kommer ikke til å ende opp som Zimbabwe, eller noe tilsvarende, men vi kan få et kraftig fall i dollarkursen, sier Steve Leuthold.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 0,33 prosent..

Dow Jones er ned 0,34 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,40 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 1,45 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 0,93 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 0,42 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 70,69 dollar fatet - ned 24 cent.

Gull omsettes for 947,80 dollar per unse - ned 11 dollar og 80 cent.

En dollar noteres til 6,2102 kroner. En euro noteres til 1,4140 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.