138371618_kurs_.jpg

Krisepakken: Børsen gir blaffen

Publisert: 26. januar 2009 kl 12.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I finansmarkedene er det nesten ingen synlig reaksjon på regjeringens krisepakke som ble lagt frem mandag formiddag.
Hovedindeksen på Oslo Børs klatrer pent, men drives først og fremst av oppgangen på de europeiske børsene.

I tillegg har prisen på nordsjøolje snudd opp.

Kronekursen har styrket seg 0,03 prosent overfor dollar, og 0,06 prosent overfor euro, etter at krisepakken ble lagt frem.
Men kronestyrkelsen det siste døgnet forklares i hovedsak med bakgrunn i stigende oljepris.

I pengemarkedet har renten gjort et lite hopp. Tre måneders Nibor er opp fra 3,58 prosent fredag, til 3,69 prosent i dag.

Forsinket effekt

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets skriver i et analysenotat at effekten av tiltakene kan bli sterkere enn ventet, selv om pakken er mindre enn ventet.

- Regjeringen foreslår en konjunkturavhengig skattelette hvor selskapene får midlertidig adgang til å tilbakeføre selskapsunderskudd i 2008 og 2009 mot beskattet overskudd de to foregående årene. Dermed vil skatteverdien av underskuddene bli utbetalt til selskapene ved skatteoppgjørene høsten 2009 og 2010, i stedet for at de reduserer skatten på fremtidige overskudd. Dette vil bedre likviditeten i selskapene. Ordningen anslås samlet å tilføre selskapene minst 7 milliarder kroner i 2009 og 2010. Den vil gi et bokført provenytap for staten på 3¼ milliarder kroner bare første året. Kun selskaper som har gått fra overskudds- til underskuddsposisjon omfattes. Det settes en beløpsgrense på 5 millioner kroner årlig for hvor store underskudd som kan tilbakeføres årlig. Det betyr at hvert selskap kan få utbetalt opp til 2,8 millioner kroner over de to årene ordningen skal gjelde, skriver DnB-analytikeren.

Saken fortsetter under annonsen

- Samlet fremstår pakken som litt mindre enn ventet, men beregningene tyder på at etterstimulansen blir sterkere enn ventet, konkluderer Kyrre Aamdal.