Kreditturoen tynger markedene

Publisert: 16. november 2007 kl 08.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Kronen falt mest mot yen, 2,8 prosent , men svekket seg også betydelig både mot dollar, euro og sveitsiske franc, ifølge DNB NOR Markets.

Selger kroner

- Det er med andre ord en bred kronesvekkelse vi er vitne til. Nedgangen kan ikke forklares med viktige nyheter, selv om økt finansiell uro kan ha bidratt noe til svekkelsen.
Trolig er det mange som nå går ut av sine kroneposisjoner som følge av mindre tro på at Norges Bank vil sette rentene videre opp, skriver analytiker Knut Magnussen.

Rentetoppen nådd

- NHO, som i går slapp sin konjunkturrapport, tror også at rentetoppen kan være nådd. Organisasjonen melder om at medlemsbedriftene fortsatt har stort behov for arbeidskraft, men påpeker at den sterke kronekursen og den høye lønnsveksten vil svekke lønnsomheten og konkurransekraften i næringslivet fremover.

USA-inflasjon øker

- Fra USA ble det sluppet et knippe nøkkeltall i går ettermiddag. Inflasjonen kom ut omtrent som ventet. Utenom energi og mat steg prisene med 0,2 prosent i oktober. Energiprisene begynner imidlertid å løfte samlet inflasjon igjen: Samlet inflasjon er nå 3,5 prosent og den sterke oppgangen i råoljeprisen vil heve amerikansk inflasjon ytterligere i månedene som kommer, mener BnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsmarked svekkes

- Antall førstegangssøkende til ledighetstrygd steg på nytt, noe som kan varsle at arbeidsmarkedet er i ferd med å svekkes. På den positive siden var både Empire State og Philly Fed indeksene bedre enn ventet. Til tross for brukbare makrotall falt de lange markedsrentene i USA. I natt var 10 års statsrente helt nede i 4,14 prosent - det laveste på to år. Nedgangen skyldes bl.a. nye negative nyheter fra kredittmarkedet: S&P reduserte i går sin langsiktige kredittrating av Bear Stearns og varslet om redusert rating for en rekke kredittobligasjoner (CDOer). Barclays annonserte i går nedskrivninger pga. subprime på 2,7 mrd. USD, noe mindre enn antatt på forhånd.

FED sliter

- Fed sliter med å holde de korte markedsrentene nede og tilførte hele 47,25 mrd. USD til bankene i går - det største daglige beløpet
siden september 2001. Markedet tar nå høyde for at FED vil senke renten både i desember og flere
ganger neste år. Feds Hoenig, som gikk i mot å senke renten på oktobermøtet, sa i går at flere kutt
er nødvendig om veksten blir svakere enn forventet.

Stabil dollar

- USD har holdt seg relativt stabil mot euro det siste døgnet, men har svekket seg markert mot yen. Forklaringen er trolig at flere reduserer sine carry-trades som følge av forsterket uro i kredittmarkedet. USD/JPY handles nå rundt 110,10 - og nærmer seg igjen bunnen på 109,12 som ble nådd tidligere denne uken. I dag kommer tallene for kapitalinngangen til USA i september og amerikansk vareproduksjon.

Renten opp i Sverige

Saken fortsetter under annonsen

- Fra Sverige fikk vi nye tall for arbeidsledigheten i går. Som følge av en teknisk oppjustering av arbeidsstyrken fremstår nå ledigheten som betydelig høyere enn før. Sentralbanksjef Ingves holdt i går en tale om pengepolitikken. Han utdypet Riksbankens syn på utviklingen fremover og presiserte at inflasjon vil fortsette å øke, som følge av høyere energipriser og økt kostnadsvekst. Han sa også noe svakere internasjonal vekst ikke er nok til å holde i mot det økende kostnadstrykket innenlands. Derfor må renten sette videre opp, til ca 4,25 prosent i første halvår 2008. Den svenske kronen begynte å svekke etter at talen ble offentliggjort, og denne tendensen
forsterket seg utover gårsdagen. Når handles EUR/SEK igjen over 9,28.

Stor usikkerhet

- ECBs månedsrapport bekreftet som ventet budskapet fra forrige rentemøte: Fortsatt oppsiderisiko på inflasjonen men nedsiderisiko for inflasjonen på kort sikt. Grunnet den store
usikkerheten vil ECB foreta en grundig gjennomgang av ny informasjon før de trekker konklusjoner med hensyn til pengepolitikken. Inntil videre forblir styringsrenten uendret på 4 prosent, avslutter Knut Magnussen i DnB NOR Markets.