138425355_bors.jpg

Korreksjon eller ei?

Publisert: 6. november 2009 kl 13.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Resultatsesongen for tredje kvartal er i ferd med å nærme seg slutten, og i likhet med andre kvartal er det de positive overraskelsene vært i flertall, sier porteføljeforvalter Håkon Sætre i Delphi Fondene.

Sætre understreker at, særlig i USA, skyldes resultatforbedringen kostnadskutt. Men samtidig er det tendenser til bedre etterspørsel og større lagerbygging.

- Selv om analytikerne ikke fanget opp dette på forhånd, er det tydelig at markedet gjorde det, forklarer han.

- Oktober ble ikke noen festmåned, og selskapene som leverte under forventning ble straffet med betydelige kursfall, sier Sætre.

Bedre enn ventet

Orion Securities har gjennomgått rapportene til 62 selskaper og funnet at resultatene før skatt og avskrivninger (EBITDA) i gjennomsnitt er 3,3 prosent bedre enn meglerhusets estimater.
F

ortjeneste per aksje, EPS, er 6,9 prosent bedre enn ventet.

Saken fortsetter under annonsen

Men tallene viser også at selskapenes omsetning er 3,8 prosent lavere enn man hadde regnet med.

- Om vi ser på de 20 største selskapene, er det kun fem som har levert svakere EBITDA enn våre estimater. Gjennomsnittet er 4,4 prosent bedre enn estimert, mens omsetningen er 3,4 prosent bedre. EPS i disse selskapene er 16,8 prosent bedre enn forventet, opplyser analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

- Det er være verdt å merke seg at økt omsetning - ikke kostnadskutt - er hovedårsaken til de positive resultatoverraskelsene på Oslo Børs - særlig i de mindre selskapene, påpeker Myrseth.

Korreksjon?

- Etter en tid med god kursoppgang er spørsmålet nå om markedet skal stå foran en korreksjon eller ikke, sier aksjemegler Rolf Otto Hansen i Sparebanken Nord-Norge Securities.

Han mener børsen fortsatt påvirkes av resultatperioden, men understreker at makrotall , sammen med utviklingen i oljeprisen og endringer i dollarkursen vil styre utviklingen på Oslo Børs fremover.

- Når det er uro i markedet er det som vanlig noen som mener vi står foran en kraftig korreksjon. Argumentene er for høy verdivurdering på løpende multipler og fortsatt stigende arbeidsledighet, sier Håkon Sætre.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi mener at det er en fordel å ha et nyansert bilde i forhold til børsutviklingen. Man bør også huske hva som var utgangspunktet ved begynnelsen av året. Flere fryktet, og med rette, et totalt sammenbrudd i det finansielle systemet. Nå synes markedet å ha priset bort de mest negative scenarioene. Dermed er det riktig at kursene skal stige i en periode. Vi tror ikke korreksjonen vi ser nå er begynnelsen på et kraftig langsiktig fall i markedet, konkuderer Delphi-forvalteren.

21.november-effekten

Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech peker på at hovedindeksen har gitt langsiktige kjøpssignaler siden månedsskiftet april/mai, og at trenden fortsatt er stigende- både på kort og mellomlang sikt.

På vei opp er det teknisk motstand ved 350 og 400 poeng, mens det på nedsiden er motstand ved 310 poeng.
Hausseindeksene viser at flertallet av investorene er optimistiske i forhold til kommende uker og måneder.

- Oktober og november er vanligvis svakt negative på børsen. Men fra 21. november og frem til begynnelsen av juni har indeksen steget gjennomsnittlig 16.8 prosent de siste 27 årene, forteller Linløkken som har et positivt syn på markedet både på kort og mellomlang sikt.

Dette er Børsspeilet.

Saken fortsetter under annonsen