138372820_lehma.jpg

Kastes til ulvene

Publisert: 13. september 2008 kl 15.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

På et møte mellom amerikanske myndigheter, Lehman-ledelsen og toppsjefene i flere Wall Street-banker fredag kveld fikk Wall Street-toppene klar beskjed om at myndighetene ikke vil gå inn med penger for å løse krisen i den 158 år gamle investeringsbanken.
Myndighetene oppfordrer derimot finansselskapene på Wall Street til selv å ordne opp i situasjonen - aller helst før det amerikanske aksjemarkedet åpner mandag morgen.

På møtet hos New York FED deltok Lehman-sjef Richard "Dick" Fuld, finansminister Henry Paulson, FED-sjef i New York Tim Geitthner og sjefen for det amerikanske børstilsynet (SEC) Christopher Cox, samt toppsjefene i flere store finansselskaper, deriblant John Train i Merrill Lynch og John Mack i Morgan Stanley.
Ifølge CNBC var hensikten med møtet delvis å forberede Wall Street på at Lehman Brothers blir splittet opp og solgt bit for bit, eller slått konkurs.

Aktørene i aksjemarkedet frykter at en Lehman-kollaps kan gi store ringvirkninger i finanssektoren, og føre til at flere storbanken må kaste inn håndkledet. Årsaken er bankenes utstrakte bruk av kredittderivater som sprer risikoen forbundet med gjeld ut gjennom hele det globale finanssystemet.

Faller Lehman kan dominoeffekten bli katastrofal.

Presset på Richard Fuld er i øyeblikket enormt. Han har tiden frem til markedene åpner i Asia søndag kveld klokken 22 til å finne et selskap som vil - og kan - kjøpe hele banken.
Eventuelt dele opp virksomheten og selge den bit for bit.

Til ulvene

Bloomberg News melder lørdag at flere private equity-selskaper har meldt sin interesse for å kjøpe deler av Lehman Brothers forretning.
Oppkjøpsfondene Bain Capital LLC og Clayton Dubilier & Rice har begge lagt inn bud på Lehmans forvaltningsenhet, opplyser anonyme kilder.
I tillegg kan San Fransisco-fondet Hellman & Friedman LLC ha lagt inn et bud, ifølge Bloomberg News.
Auksjonen er anonym, og verken Lehman eller noen av de involverte fondene vil kommentere opplysningene.

Saken fortsetter under annonsen

Lehman kan oppnå en pris på rundt 5 milliarder dollar for enheten, vurderer ekspertene.
Lehmans forvaltningsenhet ble i august verdsatt til 7 milliarder av analytikere hos Sanford Bernstein.

Men samtidig pågår altså en prosess hvor Lehman-sjef Richard Fuld prøver å selge hele selskapet.
Fuld skal ifølge ubekeftede meldinger hatt samtaler med blant andre Goldman Sachs og Bank of America om en eventuelt fullstendig overtakelse av selskapet.