138374447_wall_.jpg

Kaos på Wall Street

Publisert: 4. april 2008 kl 23.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Fitch Ratings kutter MBIAs kredittrating fra AAA til AA fordi selskapet ikke lenger har nok kapital til å forsvare toppratingen, melder Bloomberg News.
Verdens største monolineselskap - som forsikrer bankenes gjeld - trenger nesten 4 milliarder dollar mer for å beholde en trippel-A rating, opplyser ratingbyrået Fitch, og hevder at utsiktene for selskapet er negativ.
MBIAs langsiktige rating blir nedjustert fra AA til A.

Mareritt blir virkelighet

En nedgradering av monolineselskapenes kredittrating kan føre til et nytt tapsras blant finansforetakene fordi dere gjeldspapirer nå blir mindre verdt.
Wall Street har lenge fryktet at dette skulle skje. Noen som kan forverre finanskrisen ytterligere.
- Det vil bli vanskelig for MBIA å stabilisere sin kreditt-trend inntil selskapet mer effektivt kan begrense nedsiderisikoen på Collateralized Debt Obligations, skriver Fitch Rating i en pressemelding.

Protest

MBIA-selskapet Armok ba Fitch i forrige måned slutte å vurdere selskapets kredittverdighet. Det skyldes uenighet om hvor mye kapital som trengs for å dekke monolineselskapets forpliktelser.
- Vi er respektfullt uenig med Fitch sin konklusjon, sier finansdirektør Chuck Chaplin i en pressemelding.
- MBIA har en balanse i regnskapet som er blant de sterkeste i bransjen med over 17 milliarder i forsikrings-resursser, og en portefølje av høy kvalitet, sier Chaplin.
MBIA har allerede skaffet 2,6 milliarder i ekstra kapital ved salg av hedgefondet Warburg Pincus LLC, droppet utbytte til aksjonærene og stoppet med å forsikre gjeldspapirer i en seks måneders periode.
Dette har fått de andre ratingbyråene Moody's og Standard & Poor's til å beholde MBIAs topprating, mens Fitch altså er av en annen mening.

Bråsnudde

Stigende råvarepriser sendte de store gruve- og oljeselskapene, Exxon Mobil, Chevron og Freeport-McMoRan kraftig opp tidligere fredag, og Wall Street så lenge ut til å avslutte uken med et regelrett party.
Men en time før handelen var over slapp Fitch bomben, og markedet falt som en stein.
MBIA og de andre amerikanske monolineselskapene forsikrer bankgjeld for om lag 2.400 milliarder dollar.
Helt på tampen av dagen har imidlertid indeksene hentet seg litt inn - igjen...

Saken fortsetter under annonsen

Tallenes tale

Dagens fall i sysselsettingen, som er det kraftigste på fem år, ser ikke ut til å overraske investorene på Wall Street særlig mye.
Markdet duppet riktignok litt ned i det tallene ble offentliggjort før børsåpningen, men hentet seg kjapt inn igjen.
- Jeg vil si at i forhold til aksjer er mye skade og potesielt negative nyheter allerde priset inn, sier administrerende direktør James Park hos Rodman & Renshaw til TheStreet.com.
- Men jeg ser definitivt ikke bunnen her ennå. Jeg tror vi må gi oss selv litt mer rom for flere nyheter fra finanssektoren, spesielt nå som vi går inn i en resultatsessong, sier James Park.
Antall sysselsatte falt med 80.000 i februar, og arbeidsledigheten økte fra 4,8 til 5,1 prosent. Litt mer enn hva ekspertene hadde forventet.
- Jeg tror resesjonsfrykten nå i stor grad er lukket inn. Tallene taler for seg selv, sier Park.
Det er nå fjerde måned på rad at arbeidsledigheten i privat sektor øker i USA.

Mild resesjon?

- I dette perspektivet ser det ut som om resesjonen startet i slutten av 2007, trolig i november, sier sjeføkonom Brian Bethune hos Global Insight til TheStreet.com.
- Den gode nyheten er at vi ikke har sett noen store fall i aksjemarkedet, fortsetter han. - Vi har ikke hatt et voldsomt månedlig fall hvor alt faller sammen. Det er konsistent med en mild resesjon som trolig vil vare frem til mai eller juni, sier han.

Nytt rentekutt?

De negative jobbtallene har igjen fått investorene til å satse på at Ben Bernanke & co kutter ytterligere i styringsrenten på neste rentemøte i slutten av april.
Handelen med obligasjonsfurures på derivatbørsen i Chicago viser nesten 100 prosents sjanse for et kutt på minst 25 basispunkter, oddsene for et kutt på 50 punkter økte da tallene ble offentliggort i ettermiddag.
Men den høye oljeprisen og stigende inflasjonen er i ferd med å begrense FEDs muligheter til å bruke rentevåpenet.

Statoil er opp 0,4 prosent på NYSE fredag, Frontline er opp 1,1 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er opp 0,08 prosent.

Dow Jones er ned 0,13 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,32 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 1,97 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 1,46 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 3,27 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 106,26 dollar fatet - opp 2 dollar og 43 cent.

Gull omsettes for 913,20 dollar per unse - opp 3 dollar og 60 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,0705 kroner. En euro noteres til 1,5734 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.



Saken fortsetter under annonsen