138376774_b__rs.jpg

Kan bli kraftig nedtur

Publisert: 11. januar 2008 kl 09.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Siden årsskiftet har Oslo Børs falt 8,3 prosent. Meningene er delte om vi står overfor en kraftig nedgang eller en grunnleggende optimisme i markedet.

- Spørsmålet er om dette er en korreksjon. Det er en betydelig risiko for at dette er noe mer, sier sjefsstrateg Peter Hermanrud til Aftensposten.

På Skagen-fondenes nyttårskonferanse torsdag var en av spådommene at USA nå er på full fart inn i en konjunkturnedgang. Hermanrud mener at en bølge av dårlig nytt fra USA har styrket spekulasjonene om en amerikansk nedgang, eller resesjon, og at det er hovedforklaringen på gårsdagens børsfall. Han sier også at nedturen vi er inne kan bli for dyp og langvarig til å passere som korreksjon. Usikkerheten er stor:

- PE (price earnings)-nivået er nå det laveste på ti år både i USA og Europa. Dermed er det mye oppside hvis det snur, sier han til Aftenposten.

Jo mindre forholdstallet mellom aksjekurs og selskapenes overskudd per aksje er, jo "billigere" blir aksjene. Men hvis overskuddene blir lavere enn ventet, velter analysen. Da kan det vise seg at aksjene er for dyre, og at aksjekursene faller ytterligere.

Saken fortsetter under annonsen