138427708_oslo_.jpg

Julerally eller korreksjon?

Publisert: 7. desember 2009 kl 11.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Forrige uke ble innledet med bekymringer rundt Dubai og avsluttet med begeistring over en forbausende sterk amerikansk arbeidsmarkedsrapport.

De toneangivende vestlige børsene steg 1 til 2 prosent, mens hovedindeksen klatret 2,0 prosent. På Oslo Børs var PGS den soleklare vinneren med en oppgang på 12 prosent, mens Yara la på seg solide 9 prosent.

På den negative siden utmerket Storebrand, DnB NOR og Orkla seg med kursfall på henholdsvis 2, 1 og 1 prosent.

I valutamarkedet stod yen for de største utslagene med et kursfall på rundt 5 prosent mot både dollar og yen etter signaler om økt likviditetstilførsel fra den japanske sentralbanken. Dette bidro til et rally på 10 prosent på Tokyo-børsen, den største ukesoppgangen på ett år.

I obligasjonsmarkedet trakk lange statsrenter skarpt opp, spesielt i USA. Der steg
tiårsrenten med over ett kvart prosentpoeng til 3,48%. Kredittspreadene var lite
endret.

I råvaremarkedet var tendensen positiv i industrimetaller som aluminium og kobber.
Disse steg henholdsvis 8 og 4 prosent.

Oljeprisen var derimot lite endret, mens gullprisen falt 1 prosent på en styrket dollar.

Saken fortsetter under annonsen

I fraktmarkedene styrket både bulk- og tankratene seg moderat.

Juleønske...

- Tenk om finanskrisen ikke var begynnelsen på slutten, men i stedet begynnelsen til en sunnere og sterkere verdensøkonomi med færre og mindre ubalanser, skriver Orion.

- Tenk om Kina og India leder verden ut av resesjonen, og at amerikansk økonomi presterer
en solid gjenopphenting understøttet av en konkurransedyktig dollar, sterk produktivitet og en maksimalt stimulerende økonomisk politikk.

Saken fortsetter under annonsen

- I et slikt scenario vil råvareprisene holde seg sterke, og råvaretunge børser som Oslo Børs vil være et godt sted å være. Europeiske og amerikanske aksjer vil også stige videre i årene fremover, selvsagt avbrutt av periodiske korreksjoner, understreker analytikerene.

- Kan det tenkes at et slikt scenario vil materialisere seg? Det kan tenkes, og fredagens amerikanske arbeidsmarkedsrapport gir i så måte støtte til dem som satser på det, mener meglerhuset.

Julerally eller en korreksjon?

Saken fortsetter under annonsen

- Det avhenger trolig av den videre utviklingen i obligasjonsmarkedet. I forrige uke steg lange amerikanske statsrenter over et kvart prosentpoeng drevet av frykt for at sterke økonomiske rapporter vil fremskynde en innstramming av pengepolitikken.

- Fortsetter himmelfarten i statsrentene, vil aksjemarkedene trolig raskt rulle over i en korrektiv fase, advarer Stig Myresth & Co, men tilføyer:

- Korreksjoner er imidlertid ikke alltid nedad rettede. De kan også være sidelengse av natur. Av forhold som taler mot et vesentlig tilbakeslag, er at økonomien tross alt bedrer seg samtidig som pengemengden ekspanderer i USA. Federal Reserve har varslet at man vil fortsette å øke basispengemengden ut første kvartal neste år.

- Innvirkningen av økt likviditet på økonomien og finansmarkedene skal aldri undervurderes, avslutter Orion Securities.

Saken fortsetter under annonsen

Oslo Børs.

Europeiske markeder.