138370060_b__rs.jpg

Irrasjonell begeistring

Publisert: 18. mai 2009 kl 01.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I løpet av de siste to månedene har det vært en oppgang i aksjemarkedet som man ikke har sett maken til siden etter det store krakket i 1929.

I USA er aksjemarkedet opp nesten 30 prosent. På Oslo Børs har hovedindeksen lagt på seg 18 prosent bare de to siste ukene.

For langt, for fort

Oppgangen skyldes en økende grad av optimisme som følge av en rekke uttalelser fra både nåværende og tidligere sentralbanksjefer, samt statsledere og politikere, som sier de ser tegn til bedring i økonomien.

De nakne fakta viser derimot en økonomi som stadig forverres, men i et noe langsommere tempo.

- Det har nok gått litt for langt, litt for fort, uttalte en analytiker på Wall Street tidligere denne uken da aksjene ble omsatt til en pris som lå over det de egentlig er verdt i forhold til selskapenes forventede inntjening fremover.

Irrasjonell begeistring

Saken fortsetter under annonsen

Overdreven optimisme - eller irrasjonell begeistring, som det også kalles - har nok en gang tatt overhånd i et marked som er desperat etter bekreftelser på at den økonomiske utviklingen faktisk er i ferd med å snu.

- Folk har latt all tvil komme markedet til gode, sier en annen analytiker.

Begrepet irrasjonell begeistring (Irrational exuberance) ble første gang introdusert i 1998 av tidligere sentralbanksjef i USA, Alan Greenspan, i en tale der han advarte mot for høyt prisende aksjekurser.

I 2000 beskriver professor Robert Shiller negrep et som et psykologisk fenomen, og tidligere i år ga Shiller og professor George Akelof ut boken "Animal Spirits" der de hevder at psykologi og det menneskelige adferdsmønsteret spiller en større rolle i økonomien enn de fleste tror.

Depresjonsspøkelset

Etter det store krakket i 1929 fulgte en periode med voldsomme opp og nedturer.

Det første krakket i 1929 kom 3.september. Deretter steg markedet til nytt rekordnivå før det neste krakket kom 24. oktober ("The Black Thursday").

Saken fortsetter under annonsen

Bankene gikk sammen om store aksjekjøp for å løfte markedet, men 28.oktober ("The Black Monday") stupte det over 20 prosent igjen, og dagen etter ("The Black Tuesday") falt aksjene ytterligere 11 prosent.

13.november nådde børsene ny bunn-notering for året.

I perioden fra mars til mai 1930 steg aksjekursen kraftig, akkurat som nå, før de falt like kraftig igjen.

Først i juli 1932 nådde aksjemarkedet den endelige bunnen.

I Perioden mellom 1929 og 1939 opplevde markedet seks fall på mer enn 20 prosent.

Dette ligger selvsagt i bakhodet til mange investorer, men få tror vi får en reprise av depresjonstiden. Først og fremst på grunn av myndighetenes massive tiltak for å stabilisere økonomien.

Peker fremdeles opp

Saken fortsetter under annonsen

Teknisk aksjeanalyse fanger vanligvis opp de psykologiske faktorene i markedet.

I følge spesialist på teknisk analyse, forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.com, er det et sterkt langsiktig kjøpssignal at hovedindeksen på Oslo Børs er kommet over 251 poeng, noe som indikerer videre oppgang til 308 poeng eller mer.

- Oppgangen har kommet på økende volum, og det styrker kjøpssignalet, sier Linløkken.

Han peker dessuten på at tre av fire investorer er positive til børsen på kort sikt, og at over halvparten er positive på mellomlang sikt.

Blant ledere og styremedlemmer som handler aksjer har 83 prosent kjøpt den siste måneden. Det indikerer sterk tro på fremgang for sine respektive bedrifter.

Men oppgangen i det siste har vært veldig bratt, og det er ikke dannet såkalte støttenivåer underveis, påpeker forskningssjefen. Det betyr at et eventuelt fall kan bli like bratt.

- Jeg tror ikke indeksen vil falle helt ned mot 250 eller 240 poeng. Men hvis det skulle skje, er det i så tilfelle en god kjøpsmulighet, sier Geir Linløkken i Investtech.com.

Saken fortsetter under annonsen

Salgspress

Oslo Børs vil åpne med et betydelig salgpress mandag morgen.

Den såkalte put/call-rationen, som viser forholdet mellom kjøps- og salgsopsjoner, var fredag ettermiddag 4.

Alt over 1 indikerer salgspress.

Put/call-rationen på Oslo Børs har ikke vært så stor siden november i fjor.

Men oljeprisen viser stigende tendens. Det kan styrke Oslo Børs.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures peker derimot ned.

Saken fortsetter under annonsen

Også markedet på New Zealand åpner ned mandag.

Utviklingen på de asiatiske markedene kan du se her.