Inflasjon skremmer Wall Street
Ifølge det amerikanske Labour Department økte den såkalte Producer Price Index , som måler inflasjonspresset før det når forbrukerne, med 0,2 prosent i april.
Det var forventet en økning på 0,4 prosent, ifølge estimater som Thomson IFR Markets har innhentet.
I mars økte PPI-indeksen med 1,1 prosent.
Skremmer
Det som imidlertid skremmer investorene på Wall Street er at den såkalte kjerneinflasjonen , som ekskluderer de volatile varene som mat og energi, økte med 0,4 prosent i april, etter å ha steget 0,2 prosent i mars.
Økningen i kjerneinflasjonen er også dobbelt så stor som forventet.
Dermed er inflasjonen på 12 måneders basis kommet opp på rekordhøye 3 prosent, og prisene i USA har ikke økt så hurtig siden desember 1991.
- Det er ingenting her som lover godt for forbrukerne. Vi vil ikke se noen bedring med det første, sier president Joel Naroff hos Naroff Economic Advisors til CNBC.
- Dette legger mer press på selskapene om å øke deres kostnader. Dette er problematisk i en økonomisk nedbremsing som vi er i akkurat nå. Dette får flere negative effekter for både selskapsresultatene og inflasjonen , sier Naroff.
- Dette er ikke en god indikasjon, sier sjeføkonom Peter Cardillo hos Avalon Partners til TheStreet.com.
- Det betyr at høyere oljepris har en effekt over hele linjen, og kostnadene blir til en viss grad dyttet over på forbrukerne, sier Cardillo.
Olje mot 150
Prisen på råolje nådde tirsdag 129,20 dollar fatet etter at den kjente milliardær og hedgefondforvalter Boone Pickens uttaler at oljeprisen vil nå 150 dollar fatet i løpet av året.
- Produsentene er i ferd med å gå tom for olje, sier Pickens til CNBC.
Tidligere denne uken har blant andre Deutche Bank og Goldman Sachs oppjustert sine anslag for oljeprisen i år.
- Det er ikke bare Boone Pickens; omtrent hver eneste store globale bank har økt sine prisanslag denne uken, sier risikoanalytiker John Kilduff hos MF Global Ltd. til Bloomberg News.
- Sist gang oljeprisen falt under 20 dollar i 2001 var der et overskudd på olje. Det er ikke lenger tilfelle. Nå er der et underskudd, hever Kilduff.
- Høyere oljepris er bekymring nummer en, sier investeringsdirektør Robert Pavlik hos Oaktree Asset Management til MarketWatch.com.
- Investorene stiller spørsmål om det rallyet vil har hatt de siste to månedene er bæredyktig, med bekyringer for energi og stadige problemer i finanssektoren, sier Pavlik.
Meredith Whitney - igjen
I en nytt analysenotat skriver den innflytelsesrike bankanlytikeren Meredith Whithey hos Oppenheimer & Co. at det verste av kredittkrisen fremdeles ligger foran oss.
Ifølge Whitney vil krisen fortsette langt inn i neste år, og de globale bankene kan bli nødt til å skrive ned verdier for ytterligere 170 milliarder dollar.
Whitney var den første analytikeren som forutså giganttapene i Citigroup. For kort tid siden kuttet hun resultatanslagene for 2008 i de fire største investeringsbankene på Wall Street med 50 prosent, som følge av kollaps i meglervirksomheten og kraftig fall i privat forbruk.
"The real harrowing days of the credit crisis are still in front of us, and will prove more widespread in effect than anything yet seen", skriver Meredith Whitney i dagens analysenotat.
På Wall Street stuper finanssektoren igjen, anført av Citigroup, Bank of America og JPMorgan.
I tillegg faller verdens største forsikringselskap, American International Group, etter meldinger om at de må skaffe 20 milliarder dollar i frisk kapital for å beskytte seg mot videre nedskrivninger. Det er 60 prosent mer enn tidligere varslet.
S&P 500 Financial Index er ned 2,4 prosent. 89 av 92 finansforetak i indeksen faller.
Kredittkontraksjon
- Det er fremdeles noen alvorlige kredittforhold som må arbeides gjennom i en økonomi som svekkes drevet av svakere privat forbruk, sier investeringsdirektør Leo Grohowski hos Bank of New York Mellom Wealth Management til Bloomberg Television.
- Noe av likviditetsfrykten som har drevet markedet ned er blitt minimalisert, men vi er fremdeles midt i en kredittkontraksjon , sier Grohowski.
Forbruket krymper
Byggevarekjeden Home Depot stuper over 5 prosent etter å ha meldt om at fall i inntektene på 66 prosent i første kvartal. Home Depot dropper nå planer om utvidelse og lukker i stedet flere butikker på grunn av nedsmeltningen i boligmarkedet.
Rivalen Lowe's klarer såvidt å innfri analytikernes forventninger, men melder om svake utsikter for resten av året. Lowe's er ned cirka 2 prosent.
Varehuskjeden Target melder om 7,5 prosents fall i inntektene i første kvartal, og aksjen faller om lag 1 prosent.
- Tid for å selge
Sjefstrateg Bill Stone hos PNC Wealth Management mener dagens fall på Wall Street er en naturlig konsekvens etter en flere uker lang opptur.
- Det er tid for en "sell off ", sier Stone til TheStreet.com.
- Man er nødt å ta et steg tilbake en gang i mellom. Dette skremmer ikke meg, sier sjefstrategen.
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er ned 0,88 prosent.
Dow Jones er ned 1,52 prosent.
Nasdaq Composite er ned 0,99 prosent.
Nasdaq Other Financial er ned 1,92 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 0,43 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 5,23 prosent.
Olje og gull
WTI-oljen omsettes for 128,50 dollar fatet - opp 1 dollar og 45 cent.
Gull omsettes for 920,20 dollar per unse - opp 14 dollar og 40 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 4,9967 kroner. En euro noteres til 1,5664 dollar.
Følg de amerikanske markedene her.