138426828_secto.jpg

Indeksfond: 1673% flere investorer

Publisert: 25. november 2009 kl 00.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Jo mer det svinger, jo større er muligheten for å tjene penger.

Og med en volatilitetsindeks (VIX) som har dinglet mellom 15 og 80 poeng i perioden 2002 til 2008 har det gitt store rom for å hente gevinster på kortsiktig handel.

Flest ETF-investorer finner vi i USA, England, Spania og Sveits. I sistnevnte nasjon opplyser 83 prosent av de institusjonelle investorene at de har investeringer i indeksfond, skriver Barclays Global Investors i en fersk analyse.

Barclays har studert utviklingen i ETF-investeringer i 42 land i perioden 1997 til 2008 og dokumenterer i rapporten "ETF Landscape - Annual Review Of Institutional Users Of ETFs In 2008" en enorm vekst i bruken av disse investeringsinstrumentene.

Årlig vekst: 42%

Saken fortsetter under annonsen

Forvaltningsselskapene (investeringsrådgivere) er de største aktørene og utgjør 74 prosent av de institusjonelle EFT-investeringene.

Den sammensatte årlige veksten (CAGR) for gruppen i den aktuelle perioden har vært 31,1 prosent.

Deretter kommer hedgefondene som nå representerer 15 prosent av ETF-andelene. Men i denne gruppen ligger CAGR (Compound Annual Growth Rate) på 42,4 prosent.

I løpet av 2008 økte tallet på institusjoners som investerer i indeksfond (Exchange Traded Fund) med 12 prosent på verdensbasis, til 2926.

Saken fortsetter under annonsen

Å kjøpe ETF er nesten som å kjøpe en aksje. Du kjøper en andel i et fond som investerer innen en bestemt sektor eller et bestemt marked.
Et fond kan investere i råvarekontrakter, et annet i gull, et i aksjene i Standard & Poor's 500 indeksen og et i oljeservicesektoren på på Oslo Børs, for eksempel.

Fondsandelene er notert og omsettes på de offentlige børsene på linje med andre fondsandeler.

Fondene gir investorer muligheten til å satse på bestemte sektorer eller investeringsklasser, og de forvaltes på en måte som gjør det mulig å tjene penger både på oppgang og nedgang.

Populært kriseredskap

Muligheten til å kunne satse på en generell oppgang eller nedgang i bestemte markeder har gjort ETF-ene til et av de mest populære verdipapirene som omsettes på børsene for tiden.

Saken fortsetter under annonsen

Deborah Fuhr, som er leder for ETF Research & Implementation Strategy hos Barclays Global Investors, skriver i rapporten:

"During the market turmoil of 2008 investors became even more concerned about counterparty risk, transparency, liquidity and the use of derivatives and structured products. As a result, the use of ETFs to implement exposure to cash, fixed income, commodities and equity indices became more popular."

Liten oversikt

Det finnes ingen fullstendig oversikt over hvor mange slike fond som finnes, eller hvor mye som er investert i dem.

Årsaken er ulike regnskapsregler i de forskjellige land, og i noen land kommer ETF-er inn under reglene for "off-balance-financing" og trenger dermed ikke å føres i regnskapene.

Saken fortsetter under annonsen

The Thomson Reuters shareholding database inneholder den beste oversikten og viser at 37 441 institusjoner hadde ETF-investeringer for 16 474 milliarder dollar ved utgangen av 2008.

Tall fra USA tyder på at ETF-investeringene kan være tre ganger så store.

Rapporterte ETTF-investeringer i amerikanske virksomheter tilsvarte ved utgangen av 2008 274 milliarder dollar, mens det akkumulerte beløpet av alle ETF-investeringer i USA er 710 milliarder.

Barclays Global Investors skriver i sin rapport at investorenes ønske om bedre innsyn, og myndighetenes ønske om bedre kontroll, trolig vil gjøre EFT-ene enda mer populære i årene som kommer.

Saken fortsetter under annonsen


Her er den fullstendige rapporten - "ETF Landscape" - fra Barclays Global Investors.

(PS: Kun for profesjonelle ikke-amerikanske investorer)