138420813_oslo_.jpg

Historisk børsmåned

Publisert: 25. september 2009 kl 14.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

September er statsistiks sett den årets verste børsmåned. Siden 1986 har hovedindeksen i gjennom snitt falt 2,6 prosent denne måneden.

Men ikke i år; siden slutten av august har aksjene på Oslo Børs steget 7 prosent. Enkelte frykter den uvanlig krafige børsoppturen skal ende i knall og fall, men hovedindeksen skal videre opp, mener ekspertene i Børsspeilet.

- Det er lite som tyder på at de grønne skuddene visner. Tvert imot lever de i beste velgående. Det er vanskelig å stå utenfor et marked som stiger voldsomt. Porteføljeforvaltere tvinges til å investere av innskytere som krever avkastning, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

- Vi ser fortsatt stadig forbedringer i de fleste makrotall, det er fortsatt mye penger på sidelinjen og små korreksjoner har problemer med å sette seg, noe som er et styrketegn for markedet. Ser man på chartene indikerer både enkeltaksjer og indekser fortsatt betydelig kjøpsinteresse i markedet, noe som står i sterkt kontrast til regjerende negative spådommer og den korreksjonen mange venter på, tilføyer porteføljeforvalter Håkon Hovengen Sætre i Delphi Fondene.

Lavt volum

Aksjemegler Rolf-Otto Hansen i Sparebanken Nord-Norge peker på at handelsvolumet på Oslo Børs fremdeles er lavt sammenligne med for ett til to år siden.

- Dersom volumet øker vil troen på videre oppgang bli styrket,sier Hansen. Han mener undertonen i markedet er klart positiv, men inntil de fleste viktige makrotallene signaliserer at resesjonen er over vil vi fortsatt se et volatilt og svingende marked hvor oljepris og andre enkelthendelser vil påvirke børsen i den ene eller andre retningen.

Saken fortsetter under annonsen

- Dessuten er vi fortsatt avhengige av hva som skjer i USA og Kina. Signaler fra disse stormaktene vil har stor betydning for utviklingen på verdens aksjemarkeder utover året og inn i 2010, tilføyer han.

Nok av bekymringer

- Spesielt vil de rekordstore budsjettunderskuddene skape usikkerhet i lang tid fremover. I tillegg går vi inn i en periode med fortsatt stigende arbeidsledighet samtidig som konsumenttall, spesielt fra USA, fortsatt er svake, sier Håkon Sætre.

- I det korte bildet begynner aksjemarkedet å se fremover mot 3. kvartalstallene noe som kan skape litt uro de neste ukene, presiserer porteføljeforvaltere.

- Etter to kvartaler med positive overraskelser er listen lagt høyere, og ikke alle selskaper vil makte å hoppe over, understreker Stig Myrseth.
Myrseth peker også på at enkelte viktige kilder til styrke i USA vil forsvinne i tiden fremover. Blant annet den økte vrakpanten på biler og ordningen med skatterabatt for førstegangskjøpere av bolig. Dette kan medføre at bilsalget stuper og boligmarkedet kan påvirkes negativt.

Tekniske kjøpssignaler

Ifølge de tekniske analysene til forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.com har hovedindeksen på Oslo Børs brutt gjennom viktige motstandsnivåer og innledet en langsiktig stigende trend. En reaksjon tilbake har støtte ved rundt 310 poeng, opplyser forskningssjefen.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er et klart flertall av optimistiske investorer på både kort og mellomlang sikt. Det er fortsatt lav aktivitet blant innsiderne med rundt 50 handler siste måned mot gjennomsnittlig over 100 per måned. Men kjøpsandelen ligger på cirka 75 prosent, så de fleste innsiderne som handler er positive til egne selskaper.

- Vi anser markedet som positivt på både kort og mellomlang sikt, konluderer Linløkken.



Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.

DETTE ER BØRSSPEILET.