Haukene angriper Wall Street
En rekke bank- og finansaksjer får tirsdag et kraftigste rekyl etter å ha falt til det laveste nivået på fem år i går.
Washington Mutual er opp 10 prosent, National City er opp nesten 6 prosent, Citigroup er opp omlag 3 prosent, J.P Morgan Chase og American International Group er begge opp cirka 2 prosent, mens American Express klatrer cirka 1 prosent.
De store olje- og gruveselskapene trekker derimot ned etter at prisen på olje og flere andre råvarer faller kraftig etterhvert som dollarkursen styrker seg.
U.S Steel og Newmont Mining er ned henholdsvis 4,4 og 4,8 prosent, mens Exxon og Chevron faller henholdsvis 1,5 og 2,4 prosent.
- Vi er fremdeles i et miljø hvor appetitten på risiko er veldig liten. Det er fortsatt en lang liste av ting å bekymre seg for, sier investeringsdirektør james Dunigan hos PNC Advisors til Bloomberg News.
Angriper markedet
De siste haukete uttalelsene fra den amerikanske sentralbanken ligger som en mørk sky over det amerikanske aksjemarkedet.
- Fra en skyfri himmel, er himmelen nå plutselig fylt med "hauker", sier floor manager Art Cashin hos UBS til CNBC.
- Det ser ut som om de angriper markedet, sier Cashin med refereanse til Hitchcock-klassikeren "Fuglene".
- Haukene er alle steder - jeg kan ikke finne en telefonkiosk å gjemme meg i, sier UBS-megleren.
"Ekte nervøsitet"
Flere FED-sjefer, med styreformann Ben Bernanke i spissen, uttalte mandag sterk bekymring for den stigene inflasjonen som i stor grad forklares med den kraftige økningen i oljeprisen.
FED-sjefene gjordet det klinkende klart at de er klar til å heve de amerikanske rentene igjen for å dempe prisstigningen.
- Markedet er i en tilstand av "ekte nervøsitet" her, sier sjeføkonom Peter Cardillo hos Avalon Partners til TheStreet.com.
- Jeg tror det faktum at Ben Bernanke og andre FED-sjefer fortsetter å snakke om risikoen for enda større inflasjon, og hinter om at de vil øke renten for å bekjempe inflasjonen, virkelig veier tungt i akjemarkedet, sier Cardillo.
- Uttalelsene fra Bernanke om at inflasjonen er er problem har virkelig endret hele det økonomiske bildet, og bringer inn muligheten for at de øker renten. Det er fremdeles mange kredittproblemer der ute, sier aksjesjef Owen Fitzpatrick hos Deutsche Bank til Bloomberg News.
Handelen med obligasjonsfutures på derivatbørsen i Chicago viser i dag 16 prosents sjanse for at FED øker styringsrenten fra 2,0 til 2,25 prosent allerde på sitt neste møte om få uker.
I går priset markedet inn 6 prosents sjanse for renteøkning i månedskiftet juni/juli, mot 0 prosent uken før.
Oddsene for en renteøkning i august er nå 56 prosent, mens sjansen for økning i september beregnes til 100 prosent.
Både godt og dårlig nytt
- Det positive er at Bernanke sier at økonomien runder et hjørne. Den dårlige nyheten er at denne rehabiliteringen av økonomien, som alle andre økonomiske rehabiliteringer, er akkompanjert av høyere priser og derfor må pengepolitikken strammes inn, sier styreformann Hugh Johnson hos Illington Advisors til MarketWatch.com.
Oljeprisen ned
Prisen på olje faller markert etter at dollarkursen har styrket seg som følge at den amerikanske sentralbanken nå antyder at den kan begynne å øke renten igjen.
Oljeprisfallet senker, som nevnt, de store oljeprodusentene, men er også med på å lette litt på trykket for andre selskaper.
- På kort sikt har et oljeprisfall på et par dollar gjort folk litt mer optimistiske, spesielt etter Bernankes uttalelser om inflasjonen, sier strateg Ryan Detrick hos Schaeffer's Investment Research til CNNMoney.com.
Blant aksjene som nyter godt av oljeprisfallet er General Motors (opp 2,5 prosent) og Home Depot (opp 1 prosent).
USA-underskudd øker
Den høye oljeprisen var medvirkende til å øke underskuddet på den amerikanske handelsbalansen til 60,9 milliarder dollar i april.
Det er om lag 1 milliard mer enn forventet, og opp fra 56,5 milliarder i mars.
Økonomiprofessor Peter Morici ved Univesity of Maryland mener underskuddet på handelsbalansen øker risikoen for resesjon og stigende arbeidsledighet.
- Ben Bernankes siste uttalelser om olje-drevet inflasjon tjener bare til å trekke oppmerksomheten bort fra dette temaet og øker risikoen, sier Morici, ifølge TheStreet.com, og fortsetter: - Bernanke har i sine siste taler stresset poenget om at at vestlige sentralbanker er i stand til å motstå en oljedrevet resesjon, når faktum er at økningen i oljeprisen er langt utenfor både FEDs og de andre sentralbankenes kontroll.
Morici legger til at Bernankes ord får markedet til å tro at FED vil øke renten mens man går gjennom en resesjon og det driver aksjekursene ned, og øker panikken som den stigende oljeprisen har skapt.
StatoilHydro er ned 0,8 prosent på NYSE tirsdag, Frontline er ned 0,5 prosent. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er ned 0,32 prosent.
Dow Jones er opp 0,08 prosent.
Nasdaq Composite er ned 0,59 prosent.
Nasdaq Other Financial er opp 1,26 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 2,35 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er opp ytterligere 0,74 prosent.
Olje og gull ned
WTI-oljen omsettes for 131,51 dollar fatet - ned 2 dollar og 84 cent.
Gull omsettes for 871,20 dollar per unse - ned 26 dollar og 90 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,1736 kroner.