Handlestrategi

Publisert: 12. desember 2008 kl 13.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55
Siden taperaksjene bare gjør det bra i januar, er det ifølge forsker Fredrik Tyvand i Investtech statistisk sett gunstig å kjøpe fjorårets vinneraksjer og sitte med dem ut februar, eventuelt sitte med fjorårstapere i januar og bytte ut disse med fjorårsvinnerne før februar.

Unntaket i de årene der gjennomsnittlig kursendring for alle aksjene er negativ. Da utvikler vinner- og taperaksjene seg svakere enn gjennomsnittet året etter. Av de årene Investtech har analysert, har fire vært negative.

I årene med oppgang har det vært to år der taperne falt det kommende året selv om gjennomsnittet for alle aksjene var positivt.
Saken fortsetter under annonsen

- Dette viser at både vinner- og taperaksjer har større kursvariasjoner enn gjennomsnittlige aksjer. Det er altså mer risikabelt å investere i dem, sier Tyvand. Og det mener han er naturlig siden det gjerne er selskaper med lav omsetning og store kurssvingninger som ligger på vinner- og taperlistene.

- Til gjengjeld er har man en god mulighet til å slå børsgjennomsnittet, sier Tyvand. Han understreker at man må kjøpe en portefølje av slike aksjer for å få redusert risikoen og sannsynliggjøre at man får med seg de statistisk historiske forholdene. Det vil være for lite å kjøpe aksjer i bare et par selskap.

Tyvand setter som et tilleggskriterium at aksjen skal være positiv på innsidehandler. - Det gir en trygghet for at det ikke ser alt for svart ut fundamentalt sett når flere av nøkkelpersonene i selskapene satser egen privatøkonomi på at aksjekursen skal stige, sier han.

Her kan du lese om hvilke aksjer som vil stige neste år:

Saken fortsetter under annonsen