138370970_oslob.jpg

Global børsglede

Publisert: 13. mars 2009 kl 15.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Uttalelser fra toppsjefene i de amerikanske krisebankene Citigroup og Bank of America har utløst et heftig rally i hele det globale aksjemarkedet.

Håpet er at dette kan være det første tegn på stabilisering i finanssektoren, som er en forutsetning for at den generelle økonomien kan begynne å bli bedre.

- Vi nærmer oss en stabilisering av de store finansistitusjonene, sier investeringsdirektør Lucy MacDonald hos RCM UK Ltd.
- Det pumpes mye likviditet inn i systemet. Vi ser ut til å ha funnet en kortsiktig bunn, sier hun til Bloomberg Television.

Oppturen i den europeiske banksektoren ledes av Barclays og Credit Suisse som er opp henholdsvis 14 og 8 prosent fredag.

- Til tross den positive trenden tror vi det er for tidlig å snakke om et varig trendskifte, mener strateg Markus Wallner hos Landsbank Berlin.
- På kort sikt kan den tekniske korreksjonen fortsette, men den vil ikke vare i særlig lang tid, skriver Wallner i et analysenotat.

Oljeskvett

Oljeprisen gjorde en brå bevegelse opp i går, noe som løfter de store oljeselskapene i dag.

Saken fortsetter under annonsen

I øyeblikket er oljeprisen på vei ned igjen, men oljeselskapene klarer å holde fast på kursoppgangen.

Flere tror på at OPEC kommer til å vedta ytterlige kutt i oljeproduksjonen når kartellet har møte i Wien førstkommende søndag.
- Vi forventer at nye Opec-kutt blir foretatt på møtet søndag. Vårt utgangspunkt er at kartellet kutter produksjonskvotene med 1 million fat per dag fra april, skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets i ukens oljeamarkedsananlyse.

Royal Dutch Shell og Total er opp mellom 2 og 3 prosent.

Andre store råvareprodusenter som AcelorMittal, Anglo American og Rio Tinto trekker markedet opp med kurshopp på mellom 5 og 7 prosent som følge av stigende priser på industrimetaller.

Kina tar ansvar

Det har også en positiv effekt i markedet at den kinesiske statsministeren i natt uttalte at landet er klar til pøse ut ytterligere milliarder i markedet for å nå målet om en økonomisk veskt på 8 prosent i år.

- Vi har nok ammunisjon, og vi kan iverksette nye økonomiske stimuleringstiltak når som helst, sier statsminister Wen Jiabao.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig nedjusterer finanskjempen Goldman Sachs sine estimater for den internasjonale veksten til minus 1 prosent for 2009.

- Den akselererende kontraksjonen i både forbruker- og industrisektoren indikerer at fallet i det europeiske brutto nasjonalprodukt i første kvartal i år blir på linje med siste kvartal i fjor. Det vi si en kontraksjon på 1,5 prosent, sier økonom Jorg Radeke hos Center for Economic and Business Research til MarketWatch.com.

SAS på billigsalg

Flyselskapet SAS flyger opp 13 prosent på Stockholmsbørsen etter meldingen om at konsernet vil selge nye aksjer med 88 prosents rabatt etter at å ha lagt frem sitt største tap på 16 år - 6,2 milliarder svenske kroner.

- Det er et lettelsesrally, sier analytiker Erik Gustafsson hos Carnegie.
- Den veldig lave prisen garanterer at aksjene vil bli kjøpt, sier han til Blomberg News.

Pilen opp på Oslo Børs

Det meste stige på Oslo Blørs fredag - selv Telenor som er i alvorlig trøbbel i Russland legger på seg 1,5 prosent etter fallet på rundt 7 prosent i går.

Saken fortsetter under annonsen

- Det virker som om markedet begynner å løsne litt, sier en megler til TDN Finans.

StatoilHydro er opp 1,6 prosent.

Blant de andre tungvekterne er Hydro opp 3,3 prosent, Norske Skog opp 8,3, DnB NOR oppp 6,0 og Frontline opp 3,4 prosent.

Yara faller 2,1 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,27 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,65 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 30 i Stockholm er ned 1,0 prosent.

FTSE 100 i London er opp 1,75 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,46 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 1,96 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 45,79 dollar fatet - opp 70 cent.

Gull omsettes for 927 dollar per unse -opp 3 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,8550 kroner. En euro noteres til 1,2913 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.