138428626_b__rs.jpg

Fyrverkeri eller kinaputt?

Publisert: 18. desember 2009 kl 14.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Blant ekspertene i Børsspeilet er porteføljeforvalter Håkon Sætre i Delphi Fondene en av de mest optimistiske.

- Vi tror vi er i starten av syklusen og at det vil være riktig å være investert i aksjer også i tiden fremover, sier Sætre, men legger til at bekymringer rundt den statlige gjeldssituasjonen og tilbaketrekning av statlige hjelpepakker kan føre til litt lengre perioder med svak børs i 2010.

- Den globale inntjeningen er i ferd med å bunne ut og makrotallene vil fortsette å bedre seg. Vi tror vi er i starten av syklusen og at det vil være riktig å være investert i aksjer også i tiden fremover, men man må være forberedt på svingninger, sier Delphi-forvalteren.

Ikke like lett

Analysesjef Stig Myrseth, som er vinner av Børsspeilet 2009, er mer usikker i forhold til markedsutviklingen i 2010.

Det er i hvert fall slutt på de lett-tjente pengene, mener han.

- På denne tiden for ett år siden var situasjonen nokså enkel. Det altoverskyggende spørsmålet var som følger: Vil myndighetenes massive stimulanser virke eller står vi foran et fullstendig sammenbrudd i det kapitalistiske systemet? De som svarte ja og kjøpte aksjer ble rikelig belønnet, mens de som svarte nei og holdt seg unna børsen, sitter igjen med hermetikk, gullmynter og skytevåpen.

Saken fortsetter under annonsen

- Ved inngangen til 2010 er situasjonen langt mer komplisert, sier Myrseth.

Bærekraftig?

Orion-analytikeren peker på at det gjenstår å se hvor bærekraftig oppsvinget er.

- Faren for et nytt tilbakeslag når finanspolitikken må strammes inn i 2011 er ikke ubetydelig, understreker han.

Stimuleringstiltakene har skapt grobunn for spekulasjon og nye bobler.

- Kanskje vil markedet fortsette himmelfarten og langt overgå sine fundamentale likevektsnivåer, støttet av årets tredobling av basispengemengden i USA?

- Hvor veien går videre, kan vanskelig vites med sikkerhet. Vår kvalifiserte gjetning er imidlertid at hovedtrenden i aksjemarkedet for tiden er sidelengs. En avtakende bredde i oppgangen er et tretthetstegn, tilføyer Myrseth.

Saken fortsetter under annonsen

Nyttårsfyrverkeri?

- I vårt positive grunnsyn vil oljeprisen fortsette å være stabil og sterk. Det er positivt for Oslo Børs. Investeringsviljen har fått en knekk, men er på vei tilbake, sier Håkon Sætre og mener det ligger an til et nyttårsrally på børsen i år også.

- Nyttårseffekten har vist seg å være sterkest i positive år. Med den oppgangen vi har sett i 2009, og en verdensøkonomi i bedring, ser vi ingen grunn til at effekten blir svakere i år, konkluderer Sætre.

BØRSSPEILET 2009.

Saken fortsetter under annonsen