138371240_stock.jpg

Full alarm på Wall Street

Publisert: 17. februar 2009 kl 23.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet falt pladask fra starten av tirsdag etter meldingene om finanskrisens utvikling i Europa.

I tillegg faller Empire State indeks (som måler industriaktiviteten i New York området) til rekordlave minus 34,65 i februar, fra minus 22,2 i forrige måned.

Økonomene hadde forventet et fall i indeksen til rundt minus 24, ifølge CNBC .

Antall nye ordrer til bedriftene falt til "all time low".

Tester bunnen

Den brede aksjeindeksen Standard & Poor's 500 er under 800 poeng igjen - bare en armlengdes avstand fra bunnen på 740 poeng i november.

Dow Jones indeksen stuper 300 poeng umiddelbart etter børsåpning i USA, til 7550 poeng, snaue 150 poeng unna lavmålet fra november.

Saken fortsetter under annonsen

- Akkurat nå vil alle holde øye med om bunnen fra november vil holde, sier sjefstrateg Jeffrey Saut hos Raymond James til TheStreet.com.

Krakkscenario

- Et brudd gjennom 750 i S&P's 500 kan utløse et totalt krakkscenario som kan finne en ny bunn mellom 600 og 640 poeng og viske bort hele oppgangen fra de siste 27 årene, sier investeringssjef Paul Nolte hos Hinsdale Asociates.
- Selv om det er mulig, legger vi ikke for stor vekt på utfaller, sier Nolte til MarketWatch.com.

Investeringsdirektør Keith Wirtz hos Fifth Third Asset Management sier at markedet kan falle ytterligere 5 til 10 prosent dersom indeksene ender under novemberbunnen.
Wirtz sier også at han holder ekstra godt øye med de tekniske signalene for tiden: - Disse betyr mye i dette miljøet hvor automatiske tradingprogrammer igjen øker volatiliteten, sier han til The Wall Street Journal.

- Noen tror det er et "bullish" tegn at vi har vært så nær bunnen flere ganger, men ikke har brutt gjennom. Jeg har en tendens til å tenke motsatt, sier direktør Chip Hanlon hos Delta Global Advisors.
- Jo flere ganger man tester bunnen, jo større blir oddsene for at den gir etter, sier Hanlon.

Tviler på Obama

President Barack Obama har tirsdag satt den siste formelle underskriften på dokumentet som gjør krisepakken på nærmere 800 milliarder dollar til lov.

Saken fortsetter under annonsen

Men på Wall Street synes det som om man har gitt opp hele pakkeleken.

- Det er ikke definert særlig godt hvor pengene skal gå hen, sier styreformann Walter Gerasimowicz hos Meditron Asset Management.
- For å si det enkelt; markedet er ikke overbevist. Vi hadde håpet å skli gjennom dette mens økonomien helbredet seg selv over tid. Dessverre kommer ikke det til å skje fordi man ikke griper tak i problemenes røtter, mener Gerasimowicz.

- Det er en økende følelse av at uansett hvem som er president, uansett hvor mye penger vi bruker og til hva, vil det bli en lang smertefull prosess å komme ut av denne situasjonen og gjenskape økonomien til det normale, sier forvalter Michael Shinnick hos Wasatch-1st Source Long/Short Fund til Bloomberg News.

- Jeg tror folk er ganske skeptiske til Kongressen, sier sjefstrateg John Wilson hos Morgan Keegan til CNNMoney.com.

Flykter i frykt

Investorene trekker seg ut av det meste tirsdag.

Den såkalte fryktindikatoren - volatilitetsindeksen VIX - spretter opp nesten 14 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeprisen faller skarpt på forventningene om en enda hardere oppbremsing i aktiviteten.

Prisen på statsobligasjoner hopper som følge av investorenes flukt til tryggere verdier. Det presser igjen avkastningen på statsobligasjonene ned, 10-åringene er ned 22 basispunkter siden fredag.

Gullprisen går til det høyeste nivået på sju måneder og nærmer seg 1000 dollar per unse igjen.

For sent å få panikk

Direktør Michael Farr hos Farr, Miller & Washington LCC skriver i en blogg på CNBC at det nå er for sent å få panikk.

- Myndighetene har skapt enorme mengder likviditet i respons til finanskrisen. Tilførselen av penger er eksepsjonell høy og det er mye penger på sidelinjen. Selv om jeg tor det ligger et år eller to unna, mener jeg at risikoen for inflasjon som konsekvens av så mye likviditet er uunngåelig. Betydelig inflasjon vil si at pengene blir devaluert. De som sitter med mye penge på kontoene sine vil oppleve at de mister sin kjøpekraft. Aksjer gir noe beskyttelse mot mot den uungåelige fremtidige inflasjonen. I tillegg er kontanter best å investere i kortsiktige obligasjoner med en modningstid under 5 år. Å gjøre hyppige utskiftning vil hjelpe med å minimere effekten av inflasjonen når den kommer. Min konklusjon er; spill defensivt, men SPILL!

- Vi forteller våre klienter at det vil omsider komme store kjøpsmuligheter i dette markedet, men akkurat nå er ikke tiden for å spille helt, sier Keith Wirtz hos Fifth Third Asset Management

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 4,56 prosent.

Dow Jones er ned 3,79 prosent.

Nasdaq Composite er ned 4,15 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 4,66 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 13,35 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, erned 8,16 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 34,93 dollar fatet - ned 2 dollar og 58 cent.

Gull omsettes for 967,50 dollar per unse - opp 25 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 7,0133 kroner. En euro noteres til 1,2576 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.