138370527_okono.jpg
ØKONOMISK VIAGRA.

Frykter økonomisk seigpining

Publisert: 20. april 2009 kl 09.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Wall Street endte forrige uke marginalt opp og har dermed steget seks uker på rad.

I Europa løftet de toneangivende indeksene seg med 2 til 4 prosent, mens oppgangen var hele 11 prosent på vår hjemlige børs.
Den særnorske styrken reflekterer i stor grad opphenting av etterslepet som oppstod i løpet av påsken.

I obligasjons- og valutamarkedet var det nokså små endringer, og det var heller ikke noen klar tendens i råvaremarkedet.

Svakere falltakt eller skarpt oppsving?

- Verdensøkonomien har siden i fjor høst befunnet seg i et fritt fall. Den siste måneden har det dukket opp enkelte "grønne skudd", og dette har gitt støtet til en delvis reversering av den ekstreme risikoaversjonen. Aksjer, råvarer og kredittobligasjoner har steget, mens kapital har blitt trukket ut av tradisjonelle nødhavner som bankkonti, statsobligasjoner, yen og gull. Spørsmålet som alle stiller seg nå, er naturligvis hvor mye hold det er i børsoppgangen, skriver Orion Securities i Dagens Analyse.
.
- Svaret avhenger av om det frie fallet i verdensøkonomien vil bli fulgt av kun en moderasjon i falltakten eller et skarpt oppsving. Så godt som alle skarpe resesjoner i etterkrigstiden har blitt fulgt av skarpe oppsving, og dette taler i utgangspunktet for et positivt markedssyn. Av faktorer som peker mot en skarp rekyl i den økonomiske aktiviteten, kan nevnes:

• Vi vil snart se effekten av de mange finans- og pengepolitiske stimulansetiltakene.

• Den ekstreme panikksparingen, spesielt det siste halve året, kan bety at det har bygget seg opp et betydelig oppdemmet behov som kan bli utløst når pessimismen slipper taket.

Saken fortsetter under annonsen

• De fremvoksende økonomiene har stått for 60 prosent av veksten i verdensøkonomien dette tiåret. Det er nå flere tegn til at kinesisk økonomi har passert bunnen og er i ferd med å akselerere.

Noe som ikke stemmer

Orion-analytikerne peker på at den pågående resesjonen ikke følger mønsteret fra tidligere resesjoner og at et skarpt konjunkturoppsving ikke vil materialisere seg med det første.

- Tvert imot kan det tenkes at resesjonen fortsetter, bare i et lavere tempo, på samme måte som i Japan de siste femten årene. I så fall er den rådende styrken på børsene forbigående og en salgsanledning, skriver meglerhuset.

Ifølge analysesjef Stig Myrseth & Co er den viktigste forskjellen mellom den rådende resesjonen og tidligere tilbakeslag utgjøres av de dype problemene i kredittmarkedet og bankvesenet.

Kredittmarkedet fungerer ikke

Til tross for at risikopåslagene i obligasjonsmarkedet er blitt mindre, befinner de seg fortsatt på nivåer som vi må tilbake til 30-tallet for å finne maken til. Dette viser at obligasjonsmarkedet bare i begrenset grad fungerer som kapitalkilde for næringslivet, hevder meglerhuset.

Saken fortsetter under annonsen

Bankenes evne og vilje til å tilby kreditter synes heller ikke gjenopprettet. I USA og mange andre land er hovedproblemet at bankene har for lav egenkapital noe som gjør dem tilbakeholdne med å øke
utlånene, mener Orion-analytikerne.

Banker bør nasjonaliseres

- Dette problemet kunne vært løst raskt og effektivt gjennom en nasjonalisering, skriver Orion.

- Den sterke motstanden mot dette i USA kan imidlertid bety at en rekapitalisering av bankvesenet vil trekke ut i langdrag med den følge at økonomien og spesielt næringslivet kveles av svak kredittilgang.


Oppsving eller seigpining?

Saken fortsetter under annonsen

- Vi har i det forannevnte skissert to scenarioer for verdensøkonomien. I det første følger konjunkturene et tradisjonelt forløp hvor en skarp kontraksjon etterfølges av en skarp opphenting i aktivitet og aksjekurser.

- I det andre vil den globale kontraksjonen bremse opp, men ikke nok til at den veksten etablerer seg i positivt territorium. I et slikt "seigpinings-scenario" vil den rådende styrken på børsene avløses av ny svakhet i løpet av kort tid.

Nedgraderer markedssyn

- Hvilke av disse scenarioene som slår til, kan vanskelig vites med sikkerhet, og foreløpig velger vi å stille oss avventende, og se an utviklingen.

- Vi har de siste ukene konkludert med at minste motstands vei er oppover i aksjemarkedet. Men som en følge av den siste tidens himmelfart på Oslo Børs sammen med usikkerheten rundt den videre utviklingen i verdensøkonomien, nedgraderer vi vårt markedssyn fra positivt til nøytralt, avslutter Orion Securities.