Frykter nye finanssjokk

Publisert: 30. mars 2009 kl 13.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Forrige uke fikk en solid start etter at finansminister Geithner annonserte en plan for håndtering av problemlån i bankvesenet som ble mottatt med jubel på Wall Street.

Dow Jones endte uken opp nærmere 7 prosent, mens de toneangivende europeiske indeksene steg mellom 1 og 3 prosent.

På Oslo Børs klatret hovedindeksen 3,8 prosent støttet av et kutt i styringsrenten på
0,5 prosentpoeng og et løft i oljeprisen på knapt en dollar.

For øvrig i råvaremarkedet var tendensen svakt negativ. Kobber steg 1 prosent, mens gull, aluminium og hvete falt henholdsvis 3, 4 og 9 prosent.

I obligasjonsmarkedet trakk amerikanske statsrenter opp, mens risikopåslagene på selskapsobligasjoner falt svakt. I valutamarkedet styrket dollaren seg med 2 prosent mot både euro og yen, mens oppgangen var på nærmere 4 prosent mot kroner.

Nervepirrende uke

Denne uken vil by på en rekke viktige begivenheter. Høydepunktet er torsdagens G20-møte.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er særlig spente på om dette vil munne ut i tiltak for å få fart på verdenshandelen. Videre slippes en rekke kursdrivende økonomiske rapporter fra USA. Her kan særlig nevnes ISM-rapporten på onsdag og arbeidsmarkedsrapporten på fredag. På tirsdag løper dessuten en viktig tidsfrist for den amerikanske bilindustrien ut. Med bakgrunn i signaler fra Obama tviler vi på at myndighetene vil la denne viktige industrien kollapse, skriver Orion Securities i Dagens Analyse.

Frykter negative sjokk

- De globale aksjemarkedene har bak seg en av de sterkeste treukersperiodene i historien, og spørsmålet er naturlig nok hva som vil skje videre. Generelt preges verdensøkonomien fortsatt av bredt basert svakhet. Det er tegn til stabilisering i enkelte fremadskuende indikatorer, men en svale gjør ingen sommer, presiserer meglerhuset.

- Hovedunntaket er Kina hvor det meste tyder på at konjunkturbunnen er passert. Den viktigste risikoen nå er at verdensøkonomien utsettes for nye sjokk som setter ny fart i kontraksjonen. I en situasjon der økonomien allerede har kraftig slagside, kan selv en liten tue velte et stort lass, skriver Orion-analytikerne.

Historien viser at ulykker ikke alltid kommer alene. Høsten 2001 viste verdensøkonomien tegn til utbunning etter dotcom-resesjonen. Så kom terrorangrepene 11. september. Det kvelte umiddelbart kimen til en stabilisering og fikk bunnen til å falle ut av både konjunkturene og aksjemarkedene.

- Det kan vanskelig vites med sikkerhet om vi står foran nye destabiliserende sjokk, skriver Myrsteh & Co og trekker frem følgende potensielle fallgruver som bør holdes på radarskjermen:

• Konkurser. Den abnorme dybden på den rådende resesjonen skaper betydelig risiko for massive konkurser, både på selskaps- og landnivå. Det siste vi trenger nå, er en ny Lehman Brothers.

Saken fortsetter under annonsen

• Krig eller terrorangrep. I Israel har høyrekreftene styrket sin posisjon, mens atommakten Pakistan balanserer på randen av anarki. Begge deler kan foranledige ubehagelige overraskelser.

Slutt på børnemarkedet?

- Forhåpentligvis slipper vi flere negative sjokk, og i så fall er vårt kjernescenario at bunnen er passert i aksjemarkedene og at minste motstands vei er opp, i alle fall på noen måneders basis. Dette synet bygger på en forventet bedring i verdensøkonomien fra andre halvår av. Historien viser at skarpe resesjoner nesten alltid følges av skarpe oppsving. Det finnes få eksempler på L- eller U-resesjoner. Enten vil den rådende resesjonen være en V eller W. Selv om det siste skulle være tilfelle, er ikke dette noe vi trenger å bekymre oss over nå. Dette er en bekymring for 2010 eller 2011.

Enten/eller

- Med en pris/bok-faktor på knapt 1,1 har ikke Oslo Børs inndiskontert en potensielt skarp bedring av konjunkturene, påpeker meglerne.

- Dette tilkjennegir at det antakeligvis er riktig å være posisjonert for videre oppgang. Vær imidlertid forberedt på atskillig volatilitet ettersom himmelen langt fra er skyfri, verken når det gjelder konjunkturer eller selskapsresultater.

- Vår heller ikke fremmed for å endre grunnsyn om signifikante negative sjokk materialiserer seg, avslutter Orion-analtikerne.

Saken fortsetter under annonsen

Bank og bil i fokus

Den amerikanske finansministeren Timothy Geithner opplyser at flere banker vil trenge store mengder offentlig støtte for å overleve.

Myndighetene i USA er i ferd med å avslutte den såkalte stresstesten i banksystemet for å avgjøre hvem som er i stand til å overleve krisen.

På børsen i Frankfurt stuper Citigroup 8 prosent, Deutsche Bank 7 prosent og JPMorgan er ned 3 prosent.

I Spania har myndighetene tatt over en av landets største banker, Caja Castilla-La Mancha. Det er den første banknasjonaliseringen i landet på 16 år.

UBS faller 7 prosent i Zürich etter rykter om ytterligere nedbemanning, og i London stuper Barclays over 8 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Bankaksjene i den felles europeiske aksjeindeksen Dow Jones Stoxx 600 ramler over 5 prosent.

Obama sparker GM-sjefen

President Barack Obama har beordret sjefen for bilgiganten General Motors, Rick Wagoner, om å levere inn sin avskjedssøknad, og at han erstattes av Fritz Henderson som nå er COO i bilkonsernet.

Ifølge Obama er Wagoner ikke i stand til å legge frem en troverdig plan for omstilling av virksomheten.

En talsmann for Obama-administrasjonen sier at både GM og Chrysler blir nødt til å legge frem nye planer for restrukturering for å rettferdiggjøre mer krisehjelp på skattebatalernes bekostning.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures blinker knallrødt, og varsler en stygg reaksjon på Wall Street i ettermiddag.

- Det kan være at mangelen på tillit begynner å ta over, sier analysesjef Geoff Wilkinson hos Mint Equities Ltd.
- En hver dårlig nyhet fra banksektoren vil være dårlig nytt for aksjemarkedet, sier Wilkinson til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

Shorter Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs faller skarpt mandag og er ned over 2 prosent til cirka 226 poeng.

- Vi skal nok ned mot 215-220 på hovedindeksen og teste det nivået. Vi anbefaler investorer å shorte StatoilHydro og kjøpe OBX Bear-fondet. REC kom med en positiv melding i dag vedrørende Moses Lake fabrikken og hvis aksjen viser styrke så er vi selgere av den, sier en meglersjef til TDN Finans.

Oljeprisen faller også kraftig. StatoilHydro er ned 2,1 prosent.

Yara, Hydro, Telenor og SeaDrill faller henholdsvis 3,7, 4,0, 1,3 og 3,7 prosent.

DnB NOR og Storebrand er ned 4,5 og 4,2 prosent.

REC klatrer derimot 3,7 prosent, mens Golden Ocean er opp 0,7 prosent.

En av dagens vinneraksjer er Simtronics som spretter opp over 13 prosent etter meldingen om oppkjøp av Technor for 186.9 millioner kroner. Technor har en anslått markedsverdi på 289,4 millioner.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 2,30 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,54 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 2,02 prosent.

FTSE 100 i London er ned 2,53 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 3,53 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 2,84 prosent.

Olje og gull ned

Nordsjøolje omsettes for 50,61 dollar fatet - ned 1 dollar og 37 cent.

Gull omsettes for 924,70 dollar per unse - ned 60 cent.

En dollar noteres til 6,7434 kroner. En euro noteres til 1,3180 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.