138424091_s_a_5.jpg
STIG MYRSETH, analysesjef, Orion Securities.

Fryker "W" på børsen

Publisert: 26. oktober 2009 kl 11.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Resultatsesongen på Wall Street dominerte fullstendig nyhetsstrømmen i forrige uke.

På tross av at nyhetene var gode, benyttet mange anledningen til å sikre gevinst, og dermed endte de bedre amerikanske indeksene uken marginalt i minus.

På Oslo Børs steg hovedindeksen 0,1% inspirert av en oppgang i Brent-olje på to dollar til 79.

På Oslo Børs trakk oljeservice-selskaper som Aker Solutions, Sevan og Acergy opp med løft på henholdsvis 16,, 9, og 8 prosent.

I motsatt ende av skalaen befant Frontline og Norske Skog seg med fall på 6 og 5 prosent.

Flere andre råvarer var også på offensiven. Her kan nevnes at prisen på aluminium, kobber og hvete løftet seg henholdsvis 5, 8 og 8 prosent.

I valutamarkedet var det liten netto bevegelse, mens lange statsrenter trakk noe opp. Kredittspreadene var lite endret.

Saken fortsetter under annonsen

I fraktmarkedene steg bulkratene 12 prosent, mens tank var opp 2 prosent.

Nå starter resultatrushet

I USA har 78 prosent av Q3-resultatene overrasket positivt. EPS har i snitt overgått forventningene med 26 prosent, mens omsetningen har kommet inn 0,8 prosent bedre enn ventet.

På Oslo Børs startet resultatsesongen i forrige uke med DnB NOR og Yara.

- Yara la frem skuffende tall, men aksjen steg likevel på positive utsikter. DnB NOR leverte tall som var klart bedre enn ventet. På

Oslo Børs er det imidlertid først denne uken at det store resultatrushet påpeker, skriver Orion Secrities. Denne uken legger blant andre REC, Storebrand, Norsk Hydro, PGS, Telenor og Orkla frem sine kvartalsresultater.

Positiv - enn så lenge

Saken fortsetter under annonsen

- Med en forward P/E på 15 på Wall Street er amerikanske aksjer verken dyre eller billige. Dette sammen med det siste halve årets ualminnelig kraftige oppgang advarer mot at den videre utviklingen kan bli humpete, understreker meglerhuset.

- Tekniske rekyler på 5 til15 prosent drevet av gevinstsikring kan meget vel materialisere seg, men å forutsi slike er imidlertid nesten umulig, mener Myrseth & Co.

- Vi heller likevel mot at hovedtrenden på børsene vil være positiv så lenge de toneangivende sentralbankene opprettholder dagens ekspansive pengepolitikk. Virkningen av likviditet og renter på finansmarkedene og økonomien skal aldri undervurderes, tilføyer analytikerne.

Nytt bjørnemarked?

Men på ett eller annet tidspunkt må imidlertid sentralbankene begynne å reversere økningen i pengemengden og normalisere renten om et inflasjonsutbrudd skal avverges, ekjenner Orion.

- Når denne exit-strategien iverksettes, vil risikoen tilta betydelig i aksjemarkedet. En større korreksjon kan meget vel materialisere seg, og et nytt nedgangsmarked kan også innledes dersom det viser seg at økonomien ikke klarer seg uten kunstig åndedrett, skriver meglerhuset i Dagens Analyse.

- Eksakt når Federal Reserve starter normaliseringsprosessen, kan vanskelig vites med sikkerhet. Dette avhenger blant annet av hvor raskt økonomien henter seg inn, utviklingen i dollaren og inflasjonspresset.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi tviler imidlertid på at et retningsskifte i pengepolitikken vil finne sted dette eller neste kvartal. Dette taler for at de globale aksjemarkedene vil være fredet ut i alle fall første kvartal 2010, mener Orion.

Avgjørende USA-tall

Kvartalsrapporter vil dominere nyhetsbildet denne uken også. På Oslo Børs er denne uken den mest aktive i resultatsesongen.
På Wall Street fortsetter resultatstrømmen, om enn i noe lavere tempo.

- De amerikanske BNP-tallene for tredje kvartal slippes torsdag, og disse vil være ukens soleklare høydepunkt. I følge konsensus var den økonomiske veksten på 3,2 prosent i USA i tredje kvartal, påpeker Orion.

Ved utgangen av andre kvartal var den årlige BNP-veksten i USA minus 3,8 prosent, Dersom torsdagens BNP-tall ikke innfrir forventningene kan vi få noen kraftige bevegelser.

- Onsdag slippes ordrer for varige goder, en rapport som også er vel verd å holde på radarskjermen. Ellers vil lange statsrenter være i fokus som en følge av et rekordhøyt emisjonsvolum av amerikansk statsgjeld, fremholder analytikerne.

Kronesjokk?

Saken fortsetter under annonsen

På onsdag avholder Norges Bank rentemøte, og dette vil ventelig munne ut i en rentehevning, ifølge Orion Securities.

- For Oslo Børs ventes imidlertid ikke dette å ha noen innvirkning så fremt det ikke får kronekursen til å gå gjennom taket, avslutter Orion-meglerne.

Oslo Børs i motvind

En moderat oppgang er i løpet av formiddagen snudd til nedgang på Oslo Børs.

Også de europeiske børsene ligger å vipper rundt 0-punktet.

Oljeprisen synker, men StatoilHydro er likevel opp 0,6 prosent.

Yara trekker også i positiv retning med en kursoppgang på 2,7 prosent etter forrige ukes svake kvartalstall.

Saken fortsetter under annonsen

REC, som kommer med sine tall i morgen, er opp 2,3 prosent.

I motsatt retning trekker Aker Solutions, Frontline, Shibsted, TGS-NOPEC og Tandberg med kursfall på mellom 0,7 og 1,9 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 0,51 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,70 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 0,30 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,40 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 0,75 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,61 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 78,73 dollar per fat - ned 19 cent.

Gull omsettes for 1055,20 dollar per unse - ned 1 dollar og 20 cent.

En dollar noteres i øyeblikket til 5,5403 dollar. En euro noteres til 1,5034 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.