138373689_wall_.jpg

Fra finanskrise til oljekrise?

Publisert: 22. mai 2008 kl 22.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Etter å ha toppet 135 dollar fatet tidligere i dag, har prisen på råolje for levering i juli nå trukket seg tilbake til om lag 131 dollar fatet etter at nye tall for lagerbeholdningen antyder at det ikke er grunnlag for en så høy oljepris.
Blant annet viser tall fra de amerikanske energidepartementet at forbruket av olje i USA over det siste fire ukene har falt med 1,3 prosent.
- De fundamentale forholdene tilsier en oljepris på mellom 80 og 100 dollar fatet, sier administrerende direktør Sarah Emerson hos konsulentselskapet Wakefield til Bloomberg News.
- Hoppet i oljeprisen har mer å gjøre med at institusjonelle investorer er kommet inn på markedet. Det er ingenting som skremmer dem fordi avkastningen er så stor, påpeker Emerson.

Oljetopper grilles

En rekke toppsjefer i de store oljeselskapene er nå innkalt til en høring i den amerikanske Kongressen hvor de blir grillet av illsinte senatorer.
- Er du komfortabel med den profitten du tar når du ser hva dere gjør med oss vanlige folk? var ett av spørsmålene styreformannen i Chevron måtte svare på i går.
Utspørringen av oljetoppene fortsetter i Kongessen torsdag.

Skaper bekymring

- Det har vært så oppmuntrende at markedet har gjort det rimelig bra siden midten av mars etter at FED klarte å bryte "the log-jam" i kredittmarkedet, sier investeringsdirektør Hugh Johnson hos Johnson Illington Advisors til Reuters.
- Men det er veldig vanskelig å argumentere for at en oljepris på 135 dollar fatet ikke har betydelig innvirkning på den amerikanske økonomien. Det er nødt til å skape mange bekymringer blant investorer som er så opptatt av økonomien og resultatene, sier Johnson.

Marginal endring

Markedsstrateg Marc Pado hos Cantor Fitzgerald sier til TheSteet.com at dagens korreksjon i oljeprisen er marginal.
- Det må ses i relativ sammenheng, så ned en dollar eller to vil ikke motivere noen til å involvere seg i markedene her, sier Pado.
- Alt handler om nå om olje. Man kommer til disse "point of focus" i markedet - uansett om det er bolig, dollar eller olje - og når markedet blir fiksert som dette, er det ingen måte å slippe unna, sier Marc Pado.

Saken fortsetter under annonsen

Fra en krise til en annen

- Den største bekymringen før var kreditt. Nå er det effekten av den stigende oljeprisen på økonomien, sier strateg Fred Dickson hos D.A. Davidson til TheStreet.com.
- Vi ser ut til å komme over en vegg av bekymringer bare for å dundre inn i en annen, sier Dickson og fortsetter: - Men alt tatt i betraktning, så tror jeg aksjeinvestorene er forberedt på det verste, og markedets reaksjon på oljeprisehoppet over de siste par dagene har egentlig vært begrenset. Markedet synes å være ganske motstandsdyktig. Vi er ikke ned 1000 poeng, påpeker Dickson.
Også Tim Speiss, som er leder for Wealth Management hos Eisner LLP, bekrefter at investorene i øyeblikker er mindre bekymret for økonomien og subprimeproblemene.
- Men det er nærsynt, sier Speiss til MarketWatch.com. - Hvis oljeprisen holder seg over 130 dollar fatet, vil det være en veldig betydningfull hendelse og mange sektorer i økonomien må fullstendig rekonstrueres, sier Speiss.

Enda mer krise

Prisen på amerikanske eneboliger falt med 1,7 prosent i første kvartal i år, fra siste kvartal i fjor.
På årsbasis er prisen har prisen på eneboliger falt med 3,1 prosent, viser nye tall fra Office of Federal Housing Enterprise Oversight, OFHEO.
Dette er det kraftigste fallet i eneboligprisen som noensinne er registrert.
I åtte amerikanske stater falt prisene med mer enn 3 prosent - i California, for eksempel, er prisene på "single-family homes" ned 8 prosent i første kvartal.
- Dette er et forferdelige bilde. Det er ingen vei rundt det, sier økonom Paul Kasriel hos Northern Trust Corp. til Bloomberg News.
- En kompliserende faktor er at mange boligeiere har mer i boliglån enn huset deres er verdt. Dette er en finanskrise. Du kan ikke smøre leppestift på denne grisen, sier Kasriel.

Dagens opptur

Investorene på Wall Street klamrer seg torsdag til det som måtte komme av gode nyheter.
Den ukentlige oversikten fra arbeidsmarkedet viser at tallet på nye arbeidssøkende falt med 9000 forrige uke, mens det var forventet en liten økning.
- Sysselsettingen er åpenbart mer solid enn hva en resesjon skulle tilsi, sier investeringsdirektør Michael Vogelzang hos Boston Advisors til Bloomberg News.
- På lang sikt er utsiktene for arbeidsmarkedet ganske gode, sier han.
7 av de 10 sektorene i S&P's 500 er opp på bakgrunn av de siste arbeidsmarkedstallene.
IBM er opp nesten 2 prosent, mens Citigroup trekker finanssektoren opp med et hopp på 3 prosent.

Dagens nedtur

Saken fortsetter under annonsen

Ford-aksjen punkterer fullstendig på Wall Street torsdag etter at selskapet opplyser at de ikke lenger forventer overskudd i 2009 på grunn av de stigende prisene på olje og metall, og at de planlegger å kutte i produksjonen i Nord-Amerika.
Ford er ned over 8 prosent, og trekker rivalen General Motors med seg, GM er ned over 3 prosent

Ratingbyrået Moody's faller ytterligere 6,2 prosent etter avsløringene om at verdens nest største ratingbyrå feilaktig har gitt trippel-A rating til verdipapirer som ikke skulle hatt det.
Moody's risikerer nå en offentlig etterforskning etter å ha startet en intern granskning av saken som Financial Times avslørte onsdag.
Aksjene i Moody's Corp. har falt 25 prosent siden saken ble kjent.

Oljeselskapene Exxon Mobil og Chevron er begge ned om lag 1 prosent på fallende oljepris, mens StatoilHydro derimot er opp 2 prosent på NYSE etter at aksjen er blitt oppgradert fra "selg" til "hold".

Her er kveldens nøkkeltall:


Standard & Poor's 500 er opp 0,32 prosent.

Dow Jones er opp 0,34 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,65 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 1,03 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 1,68 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 2,74 prosent.

Olje og gull ned


WTI-oljen omsettes for 130,65 dollar fatet - ned 2 dollar og 52 cent.

Gull omsettes for 918,30 dollar per unse - ned 10 dollar og 30 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,0156 kroner. En euro noteres til 1,5708 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.

Saken fortsetter under annonsen