138369133_kurs_.jpg

Forbered deg på volatilitet

Publisert: 31. august 2009 kl 10.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Gode makrotall og en oppjustert guiding fra Intel bidro til en marginal oppgang på de vestlige børsene i forrige uke.

På Oslo Børs endte hovedindeksen opp 0,1 prosent, anført av et rally på 15 prosent i Aker Solutions og 6 prosent i SeaDrill.

På den negative siden utmerket DnB NOR seg med et fall på 7 prosent.

I råvaremarkedet var det ingen klar tendens. Olje og aluminium svekket seg marginalt, mens kobber steg 6 prosent.

I obligasjonsmarkedet falt lange statsrenter moderat, og det samme gjorde kredittspreadene.

Det var kun mindre utslag i valutamarkedet.

Økte estimater

Saken fortsetter under annonsen

Det fundamentale bakteppet for aksjemarkedene kjennetegnes stadig av den gunstige miksturen av stigende inntjeningsestimater og et eksplosivt likviditetsklima, mener Orion Securities.

- Takket være ualminnelig aggressive kostnadskutt og utsikter til sterkere konjunkturer bedres resultatutsiktene for de børsnoterte selskapene. Samtidig holdes korte og lange renter i sjakk av en lav og fallende inflasjon og sentralbanker som har lite ønske om å avvikle den hyper-stimulerende pengepolitikken, skriver meglerhuset.

Ifølge Orion har en rikelig tilgang på billig likviditet det siste halve året presset P/E-nivåene i været.

Hva kan spolere festen?

- Det forannevnte aksjevennlige bakteppet har sendt de globale aksjemarkedene opp rundt 50 prosent det siste halve året og satt en effektiv stopper for alle korreksjoner. Hvor lenge kommer børsfesten til å vare? Svaret på dette spørsmålet kan vanskelig vites med sikkerhet, men det er i hovedsak to trusler som må holdes på radarskjermen:

• Den ene risikoen er at de grønne skuddene visner utover vinteren og at verdensøkonomien faller tilbake inn i en ny resesjon. I så fall skal inntjeningsestimatene og aksjekursene ned.

• En annen fare er at oppsvinget i verdensøkonomien blir ualminnelig kraftig. Får vi en skarp opphenting, vil sentralbankene tvinges til en rask normalisering av pengepolitikken. I et slikt scenario vil rentene skyte i været, noe som lett kan utløse en aksjekorreksjon.

Saken fortsetter under annonsen

Vær forberedt på mer volatilitet

- Vi tviler på at noen av de nevnte risikofaktorene vil materialisere seg med det første, understreker Orion.

- Vi venter at de økonomiske rapportene fortsatt vil bære preg av en gradvis bedring i verdensøkonomien samtidig som høy arbeidsledighet og massiv ledig kapasitet presser inflasjonen videre ned. I et slikt scenario vil lange statsrenter holde seg rundt dagens nivå, og forholdene vil da ligge til rette for en videre børsoppgang, konkulderer analytikerne, men tilføyer:

- Etter det siste halve årets spektakulære rally verdsettes imidlertid amerikanske aksjer allerede til en forward P/E på 15, noe som er på linje med gjennomsnittet for de siste fem årene. Bildet er tilsvarende på øvrige vestlige børser. Den normaliserte prisingen advarer mot at aksjemarkedene trolig vil være mer volatile resten av dette året. Fraværet av klar verdsettelsesstøtte gjør at korreksjoner lettere vil kunne utvikle seg om det dukker opp dårlige nyheter.

Tung makrouke

Den kommende uken har lite å by på av selskapsnyheter ettersom resultatsesongen for andre kvartal på Oslo Børs avsluttes i dag.

Saken fortsetter under annonsen

Siden det er månedsstart, er det imidlertid duket for en tung makrouke, påpeker Stig Myrseth & Co. Høydepunktet vil være fredagens amerikanske sysselsettingsrapport. Av andre viktige begivenheter kan nevnes den kinesiske PMI-indeksen og amerikanske ISM-indeksen på tirsdag samt ADP sysselsettingsrapporten på onsdag.

- Vi venter at volumene vil ta seg opp fremover nå som ferien er over i USA og Europa, avslutter Orion Securities.

Allerdere kl 14:45 i dag kommer det første nøkkeltallet fra USA som kan skape bevegelser i markedet: Chicago PMI Index.

Oslo Børs faller

Hovedindeksen på Oslo Børs faller markert fra start mandag.

- Det faller kraftig i Kina, dollaren styrker seg og oljeprisen faller. I tillegg indikerer både de amerikanske og europeiske futurene en negativ åpning, så det er vel liten tvil om at vi skal ned på åpning i dag, sier en megler til TDN Finans.

Mandag formiddag er også tung på flere av de andre europeiske børsene.

Nøkkeltall: Europa

Saken fortsetter under annonsen

OSEBX i Oslo er ned 1,81 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,90 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 0,89 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,81 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,96 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 0,74 prosent.

Olje og gull

Saken fortsetter under annonsen

Nordsjøolje omsettes for 72,17 dollar fatet - ned 62 cent.

Gull omsettes for 955,50 dollar per unse - ned 3 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 6,0375 kroner. En euro noteres til 1,4281 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.